Το νο1 σημάδι που δείχνει ότι η σχέση σου είναι καταδικασμένη

Ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ότι οδεύεις προς έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο είναι αυτός. Τι λέει αναγνωρισμένο ινστιτούτο έρευνας σχέσεων.

Contempt istock

Αυτή η συμπεριφορά είναι τοξική για τα θεμέλια μιας σχέσης: Η περιφρόνηση κάνει την επίλυση συγκρούσεων και τη συμφιλίωση της σχέσης προκλητική και οδηγεί σε περαιτέρω σύγκρουση και αποσύνδεση.

Σε μια σχέση συχνά εκδηλώνεται ως σαρκασμός, χλευασμός, κυνισμός, κακό χιούμορ, που εκπέμπει αποστροφή προς τον σύντροφό σου. 

"Είναι δύσκολο να λύσετε ένα πρόβλημα εάν ο σύντροφός σου έχει πάρει το μήνυμα ότι τον περιφρονείς", εξηγεί η ψυχολόγος Βίβιαν Γρίβα. "Τείνει να συμβαίνει όταν υπάρχουν μακροχρόνιες δυσαρέσκειες και άλυτα θέματα σε μια σχέση. Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις για τον σύντροφό σου είναι καταστροφικές", προσθέτει.

5 συμβουλές για να "χτίσουμε" μια σχέση εμπιστοσύνης με το σύντροφό μας

Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Gottman

Το Ινστιτούτο Gottman έχει ορίσει τους "Τέσσερις Ιππείς (της Αποκάλυψης του Γάμου)", μέσα σε αυτούς περιλαμβάνει την περιφρόνηση (τα άλλα τρία είναι η κριτική, η άμυνα και η απάθεια). Το αναγνωρισμένο ινστιτούτο έρευνας σχέσεων αναφέρει ότι η περιφρόνηση είναι "η πιο καταστροφική αρνητική συμπεριφορά στις σχέσεις".

"Η περιφρόνηση τροφοδοτείται από μακροχρόνιες αρνητικές σκέψεις για τον σύντροφό σου και εμφανίζεται με τη μορφή επίθεσης. Αναπόφευκτα, η περιφρόνηση οδηγεί σε περισσότερη σύγκρουση - ιδιαίτερα επικίνδυνες και καταστροφικές μορφές σύγκρουσης - παρά σε συμφιλίωση", εξηγεί το Ινστιτούτο Gottman στον ιστότοπό του.

Το Ινστιτούτο Gottman έδωσε ένα παράδειγμα από έναν σύντροφο που είναι πιο ακριβής στην ώρα του, νιώθει και δείχνει περιφρόνηση προς τον σύντροφό του που καθυστερεί:

"Κοίτα, έμαθα πώς να ξεχωρίζω την ώρα όταν ήμουν πέντε χρονών. Εσύ πότε θα μάθεις;"

Ένας καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσει το μήνυμά του θα ήταν κάπως έτσι:

"Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι στην ώρα μου. Μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις σε αυτό;"

Αν τον περιφρονείς

Η θεραπεία για την περιφρόνηση είναι να "χτίσουμε μια κουλτούρα στοργής και θαυμασμού ο ένας για τον άλλον", αναφέρει το Ινστιτούτο Gottman. Αυτή είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει να κάνεις μικρά θετικά πράγματα για τον σύντροφό σου καθημερινά. Κάνε τα εξής:

  • Εστίασε σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις.
  • Καλλιέργησε τη στοργή και θαυμασμό.
  • Ενίσχυε τη θετική συμπεριφορά.
  • Δούλεψε περισσότερο την επικοινωνία μαζί του. Μην μαζεύεις όλα τα παράπονά σου και μετά μην τα εξαπολύεις ξαφνικά. Επίσης, άκου τον σύντροφό σου και προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία.
  • Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί.
  • Μην τον κατηγορείς.
  • Να σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες και τα όρια του άλλου

Αν σε περιφρονούν

  • Εξασκήσου στην συζήτηση και την ακρόαση με μη αμυντικό τρόπο
  • Μάθε πώς να ηρεμείς. Είναι πιο δύσκολο να σκέφτεσαι καθαρά όταν είσαι πολύ θυμωμένη ή αναστατωμένη. Κάνε μια παύση πριν μιλήσεις. Για μερικούς, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια βόλτα ή για άλλους, ορισμένες τεχνικές, όπως η αναπνοή.
  • Μην εσωτερικεύεις τη συμπεριφορά του. Αυτό που θέλει από εσένα ο σύντροφος που σε μειώνει θα έπρεπε να σε αφήνει παγερά αδιάφορο, διότι προβάλλει επάνω σου τις δικές του ανασφάλειες.
  • Αναρωτήσου γιατί εσύ επιτρέπεις αυτήν τη συμπεριφορά.

Ζήτησε βοήθεια

Αν δυσκολεύεσαι, η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει. Ο γάμος μπορεί να είναι δύσκολος. Οι άνθρωποι τείνουν να φέρνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα ραντεβού και μετά να χαλαρώνουν και, μερικές φορές παρουσιάζουν αγενείς ή κακές συμπεριφορές. Αλλά με προσπάθεια, μπορείτε να στραφείτε προς μια πιο θετική κατεύθυνση, μαζί.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι, ωστόσο, ότι κανείς δεν χρειάζεται να παραμείνει σε έναν δυστυχισμένο γάμο ή μια δυστυχισμένη σχέση. Εάν ο γάμος σου δεν βελτιώνεται ή εάν ο σύζυγός σου δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει, τότε υπάρχουν επιλογές όπως προσωρινός χωρισμός ή διαζύγιο.

20 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για τις σχέσεις σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i