Πώς να ανακτήσεις τη χαμένη εμπιστοσύνη στη σχέση

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού δείχνει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις.

Ανάλυσέ Το | Πώς να ανακτήσεις τη χαμένη εμπιστοσύνη στη σχέση

Η εμπιστοσύνη είναι η κόλλα που κρατά τη σχέση και επιτρέπει στο ζευγάρι να νιώσει ασφάλεια ώστε να συνδεθεί συναισθηματικά.  Όταν ξεκινά η σχέση, η εμπιστοσύνη προσφέρεται απλόχερα και όσο προχωρά η σχέση η εμπιστοσύνη όλο και εγκαθίσταται. Εάν σπάσει αυτή η εμπιστοσύνη, ξεκινά μια πολύ καινούρια διαδικασία για το ζευγάρι. Εάν το ζευγάρι αποφασίσει να παραμείνει στη σχέση, η χαμένη εμπιστοσύνη χρειάζεται να επανακτηθεί. Η προδοσία δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα έρθει ο χωρισμός. Για κάποιους, η προδοσία είναι η αφορμή να δουλέψουν τη σχέση τους και να την κάνουν ακόμη πιο δυνατή.

Όταν το ζευγάρι επιθυμεί να παραμείνει στη σχέση, τότε χρειάζεται το άτομο που πληγώθηκε να συγχωρήσει τον άλλο και να έχει τη συνείδηση ότι η συγχώρεση θα ωφελήσει και θα απελευθερώσει τον εαυτό του.  Χρειάζεται δηλαδή να συγχωρήσει, όχι για να κάνει το χατίρι στον άλλο, αλλά στον εαυτό του. Ωστόσο, η συγχώρεση δε σημαίνει ότι το ίδιο άτομο μπορεί έτσι απλά να ανακτήσει εμπιστοσύνη. Από την άλλη, το άτομο που πρόδωσε, χρειάζεται να κάνει τον μεγαλύτερο αγώνα ώστε να καταφέρει να αποκαταστήσει πάλι την εμπιστοσύνη στα μάτια του συντρόφου του.

Τι συμβαίνει εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι;

Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, το άτομο που προδόθηκε ζει μέσα στο άγχος και στο φόβο. Το παραμικρό μπορεί να παρερμηνευτεί και να ενοχοποιηθεί. Από την άλλη, το άτομο που πρόδωσε, αισθάνεται παράλληλα με τον συνεχή έλεγχο, πως ο σύντροφός του απομακρύνεται, καθώς δυσκολεύεται να επενδύσει ξανά συναισθηματικά στη σχέση και στον ίδιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i