5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να τελειώσεις μια φιλία

Θέλεις να λήξεις μια φιλία που θεωρείς ότι είναι τοξική ή σου ρουφάει την ενέργεια; Ρώτα πρώτα τον εαυτό σου!

friends istock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να θέλεις να τερματίσεις μια φιλία. Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από προφανώς ασυγχώρητες συμπεριφορές όπως ψέματα, κλοπές, συναισθηματική κακοποίηση, έως προβλήματα που μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστούν, όπως το να νιώθεις ότι δίνεις πάντα στον φίλο ή τη φίλη σου περισσότερα από όσα σου προσφέρει σε αντάλλαγμα, είτε αυτό είναι προσοχή, φροντίδα, ή κάτι πιο απτό, όπως δώρα ή χρόνος.

5 τρόποι να ανανεώσεις τις φιλίες σου

Ακόμη και όταν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις ότι έχει περάσει τα όρια, το να αποφασίσεις να διακόψεις τη φιλία σας είναι ένα άλλο δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να περάσεις. Γιατί σε αντίθεση με τους ρομαντικούς χωρισμούς, που συζητούνται συνεχώς σε τηλεοπτικές εκπομπές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον κύκλο ειδήσεων των διασημοτήτων, συχνά μένουμε στο σκοτάδι όταν πρόκειται να καταλάβουμε αν μια φιλία πρέπει να τελειώσει. "Η λέξη "φίλος/η" είναι συχνά συνώνυμη με τη λέξη "διασκέδαση". Συχνά πιστεύουμε ότι η φιλία πρέπει να είναι διασκεδαστική, επομένως δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτήν όταν δεν είναι", λέει ο ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης.

Όμως, αν και οι χωρισμοί φιλίας μπορεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστούν και να συζητηθούν, μπορεί επίσης να είναι απαραίτητοι, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τοξικούς ή χειριστικούς ανθρώπους. Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις εάν είναι ώρα να απορρίψεις μια φιλία, δες ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν λήξεις τη φιλική σας σχέση.

1. Γνωρίζει ο φίλος / η φίλη σου ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Η πρώτη ερώτηση που έρχεται πάντα στο μυαλό όταν μιλάμε σε ανθρώπους για χωρισμούς φιλίας είναι: Ξέρει αυτό το άτομο τι θα συμβεί; Θα πάθαινε σοκ; 

Με τον ίδιο τρόπο που ένας καλός διευθυντής δεν θα απέλυε ποτέ έναν υπάλληλο για ζητήματα απόδοσης χωρίς προειδοποίηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλή ιδέα να δώσεις στον φίλο ή τη φίλη σου την ευκαιρία να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Όταν πρόκειται για τη διάκριση μεταξύ καλής και κακής σύγκρουσης, ο στόχος είναι να κάνεις κάποιες συζητήσεις μαζί του και να τις δεις ως μια ευκαιρία να αναπτυχθείς, να καταλάβετε ο ένας τον άλλον καλύτερα και να συνδεθείτε ξανά. 

2. Είναι όντως η μόνη λύση η λήξη μιας φιλίας;

Εάν το να αναγνωρίσεις ότι κάτι πρέπει να αλλάξει σε μια φιλία είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυση, το να αποφασίσεις πώς ακριβώς μοιάζει αυτή η αλλαγή είναι το δεύτερο. Οι χωρισμοί φιλίας δεν πρέπει απαραίτητα να συνεπάγονται την πλήρη απομάκρυνση κάποιου από τη ζωή σου. Αντίθετα, μια λύση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στις προσδοκίες σου.

"Μερικές φορές μια φιλία χρειάζεται απλώς επαναπροσδιορισμό", λέει ο ψυχολόγος. "Συχνά η απογοήτευση συμβαίνει επειδή θεωρούμε κάποιον φίλο "πρώτης βαθμίδας". Έχουμε προσδοκίες ότι μπορούμε να μοιραστούμε τα μεγαλύτερα πράγματα μαζί τους και να περιμένουμε να έρθουν στις σημαντικές μας εκδηλώσεις". Όταν ένας στενός φίλος σου σε απογοητεύει συνεχώς με το να μην εμφανίζεται ή να μην ανταποδίδει τη φροντίδα σου, νιώθεις απογοητευμένη ή πληγωμένη από τη συμπεριφορά του. "Τη στιγμή που αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι σε κάποιον περισσότερο σαν φίλο "τριών βαθμίδων"—με το να μην κανονίζεις το πρόγραμμά σου ώστε να του ταιριάζει, να μην του εμπιστεύεσαι τα μεγάλα πράγματα και να μην περιμένεις να έρθει, τον απαλλάσσεις από αυτές τις προσδοκίες αλλά εξακολουθείς να αναγνωρίζεις ότι έχει αξία στη ζωή σου", λέει ο ειδικός.

3. Γιατί έχεις επενδύσει χρόνο και ενέργεια σε αυτήν τη φιλία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να μείνετε φίλοι, αλλά δεν είναι όλοι υγιείς. Εάν η απάντησή σου σε αυτήν την ερώτηση προκαλεί συναισθήματα φόβου, υποχρέωσης ή μοναξιάς, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς.

"Ψυχολογικά, υπάρχει γενικά ένας λόγος για τον οποίο μένουμε σε μια σχέση με κάποιον που μας μειώνει και αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι μεγάλα και ποικίλα", λέει ο ψυχολόγος. "Ο φόβος να μην έχουμε τους φίλους μας συχνά μας κρατά δεμένους με τους πολύ τοξικούς. Αυτού του είδους τα συναισθήματα είναι διάχυτα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας - στις σχέσεις, ο φόβος ότι δεν μπορείς να τα πας καλύτερα από αυτό το άτομο. ή στον χώρο εργασίας, φόβος ότι δεν αξίζεις μια καλύτερη δουλειά. Μπορεί να είναι ένα θέμα που παίζει σε όλη σου τη ζωή". Το άγχος σχετικά με την εγκατάλειψη και τη μοναξιά είναι μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν - και συχνά αντιμετωπίζονται καλύτερα με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή - αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για όλες τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών.
Φυσικά, υπάρχουν πιο θετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συνεχίζεις να διατηρείς μια φιλία, όπως το να έχεις ένα κοινό ιστορικό ή να πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει στο είδος του φίλου που ήταν κάποτε. 

4. Τι πραγματικά σου κοστίζει αυτή η φιλία;

Στο How to Break up with Friends, ο Dr. Korrel γράφει για τη σημασία της επένδυσης σε καλούς φίλους έναντι κακών. Το να κάνεις νέους φίλους απαιτεί συχνά προσπάθεια, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις όταν προσφέρεις συναισθηματική ενέργεια σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, αν αυτός ο φίλος που εμφανίζεται σε ένα πάρτι σημαίνει ότι περνάς όλη τη νύχτα ακούγοντας τον να παραπονιέται για τη δουλειά του, αξίζει να κάνεις μια παύση για να σκεφτείς όλες τις διασκεδαστικές στιγμές και τις νέες συνδέσεις που μπορεί να έχασες εκείνη τη νύχτα.

"Έχουμε περιορισμένο χρόνο και ενέργεια. Αν τα ξοδεύεις όλα σε αυτό το άτομο, ποιες φιλίες παραμελείς;" λέει ο ειδκός. Ένα μεγάλο μέρος αυτού που κάνει κάποιες φιλίες τόσο δύσκολες είναι η ποσότητα της άστοχης ενέργειας που εμπεριέχουν.

Το να αναγνωρίσεις πόσο καιρό σκέφτεσαι να βάλεις τέλος σε μια φιλία και τον χρόνο και την ενέργεια που σου κόστισε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι ένας μια πολύ καλή αρχή. "Αν σκέφτεσαι να απορρίψεις έναν φίλο για πολύ καιρό, είναι καλύτερο να τον αφήσεις να φύγει", λέει ο ψυχολόγος.

5. Το καλό υπερτερεί του κακού;

Εάν ένας φίλος είναι σκληρός μαζί σου για χρόνια, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι μάλλον προφανής. Ομοίως, εάν η ερώτηση δεν εμπνέει τίποτα άλλο παρά όμορφες αναμνήσεις και αισιοδοξία, η απάντησή σου θα είναι επίσης αρκετά σαφής.

Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν αυτή η ερώτηση αποκαλύπτει ένα περίπλοκο μείγμα συναισθημάτων. Εάν νιώθεις και αγάπη και απογοήτευση για τον φίλο σου, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έλλειψη αμοιβαίου σεβασμού. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη διαφορά μεταξύ σεβασμού και στοργής όταν διαχωρίζεις τους αληθινούς φίλους από τους αμφίθυμους. Για παράδειγμα, οι αμφίθυμοι φίλοι μπορεί να δείχνουν στοργή μέσω υπερβολικών δώρων γενεθλίων, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με το να σου κάνουν τη χάρη—που είναι όλα καλά πράγματα—αλλά σε απογοητεύουν συνεχώς με την έλλειψη σεβασμού για τα συναισθήματά σου, τις απόψεις ή χρόνο σου.

Αυτού του είδους οι φιλίες μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιες. Αυτοί οι φίλοι όχι μόνο μπορούν να είναι σπατάλη των συναισθημάτων σου, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία σου. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι αμφίθυμες φιλίες, έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της αντιδραστικότητας του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων άγχους.

Να θυμάσαι πώς κάθε φίλος έχει τα ελαττώματα και τις ενοχλητικές συνήθειές του - όλοι έχουμε. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, τα καλά πράγματα που φέρνει ο φίλος ή η φίλη στη ζωή σου ξεπερνούν αυτά τα ενοχλητικά πράγματα; Αν δεν το κάνουν, αυτή δεν είναι η απάντηση;

Διάβασε ακόμη: 3 λόγοι που κάνουν τη φίλη σου ανεκτίμητη (λένε οι έρευνες)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i