Τσακωμοί με τους γονείς: Πώς θα μάθεις να δίνεις «μάχες» με καλύτερο αποτέλεσμα;

Έτσι θα βγαίνεις πάντα κερδισμένη μέσα από τις διαφωνίες με τους αγαπημένους σου.

angry-young-woman-having-disagreement-with-annoyed-old-mother-picture-id1080412884

Γράφει η δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach, ομιλήτρια, συγγραφέας, Founder & CEO Life Clinic Group (lifeclinicgroup.com).

Νιώθεις ότι υπάρχουν συχνοί τσακωμοί με τους γονείς σου; Μήπως καβγαδίζεις συνέχεια με τους αγαπημένους σου ανθρώπους και απλά στενοχωριέστε χωρίς να βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα; Διάλεγε τις «μάχες» σου και επίλεξε εσύ το πώς θα τις δώσεις. Όταν τηρούνται κάποιοι απλοί «κανόνες», είναι πιο πιθανό μια διαφωνία να καταλήξει σε θετικές αλλαγές.

Πώς βρισκόμαστε μπλεγμένοι σε διαμάχες με άλλους; Πόσο συχνά; Για ποιους λόγους; Δεν είμαι σίγουρη γιατί ακριβώς συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά, αν με ρωτήσεις συγκεκριμένα για τις διαμάχες στο οικογενειακό πλαίσιο, μπορώ να σου δώσω αμέσως τις απαντήσεις: Πολύ εύκολα! Συνέχεια! Για κάθε σοβαρό ή μη λόγο!

Συχνοί τσακωμοί με τους γονείς

Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί αυτό να συμβαίνει τόσο εύκολα. Η απάντηση συνήθως κρύβεται στην εξοικείωση, την τριβή της καθημερινότητας και καμιά φορά στο πόσο δεδομένες θεωρούμε αυτές τις σχέσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, πριν εμπλακείς σε έναν ακόμα οικογενειακό καβγά, αναρωτήσου αν αξίζει να δώσεις τη «μάχη» σου, αλλά κι αν είσαι σίγουρη ότι έχεις επιλέξει το σωστό τρόπο για να τη δώσεις, ώστε να υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν λύσεις. Διάβασε τα δικά μου tips για «μάχες» με καλύτερο αποτέλεσμα και σίγουρα θα βγείτε όλοι κερδισμένοι.

Τσακωμοί με τους γονείς και με τους αγαπημένους σου; Τι να κάνεις:

Εξουδετέρωσε τη διαφωνία πριν ξεσπάσει

Μια διαφωνία προκύπτει αναπάντεχα. Ό,τι όμως έχει προηγηθεί ανάμεσα στους δύο εμπλεκόμενους πριν από την... επίμαχη στιγμή θα επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η «δύσκολη» ώρα. Με λίγα λόγια, η μισή

άχη έχει κερδηθεί και υπάρχουν πιθανότητες να βρείτε λύσεις στο πρόβλημα, αν το άτομο που έχεις απέναντί σου γνωρίζει ότι νοιάζεσαι γι’ αυτό, ανεξάρτητα από τις τυχόν συγκρούσεις σας. Γι’ αυτό φρόντισε να ισορροπείς τις σχέσεις με την οικογένεια και τους αγαπημένους σου ανθρώπους εκδηλώνοντας, εκτός από τα (ενίοτε) νεύρα, το θαυμασμό, την αγάπη ή την κατανόησή σου.

Εστίασε στο πραγματικό ζήτημα

Μην ενθαρρύνεις την άλλη πλευρά να φερθεί αμυντικά. Ο στόχος σου πρέπει να είναι να πείσεις το άτομο απέναντί σου να έρθει από την ίδια πλευρά μ’ εσένα, ώστε να μπορέσετε και οι δύο να δείτε το θέμα μαζί και ιδανικά να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα: «Μπες λίγο στη θέση μου, βρε μαμά, αν από το πρωί ως το βράδυ άκουγες τα ίδια πράγματα, πώς θα ήσουν;».

Τσακωμοί με τους γονείς: Έκφρασε την επιθυμία σου για διαφωνία

Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάρεις την άδεια του άλλου για να μαλώσετε, μπορείς όμως να τον βάλεις πιο ήπια στο κλίμα με μια φράση, όπως: «Δεν αισθάνομαι πολύ καλά με τον τρόπο που υπερασπίζεστε το γιο σας κάθε φορά και θέλω να σας πω τι σκέφτομαι». Προετοίμασε λίγο καλύτερα το έδαφος και δώσε το χρόνο και στον άλλο να μπει στο «κλίμα» λίγο πιο υποψιασμένος και χωρίς να νιώθει ότι τον αιφνιδιάζεις. Έτσι, θα είναι πιο έτοιμος να σκεφτεί αυτά που θα πεις χωρίς να τα απορρίψει κατευθείαν.

Διαφώνησε με ερωτήσεις

Αντί να μπεις κατευθείαν στο θέμα με βολές κατά του συνομιλητή σου, κέρδισε το ενδιαφέρον και τη συμπάθειά του με ερωτήσεις που θα τον παρακινήσουν να μπει στη θέση σου. «Αν ήσουν εσύ στη θέση μου κι έπρεπε κάθε φορά να...», «Θα σου άρεσε να σε προσβάλλω κάθε τόσο;», «Εσύ πώς θα αντιδρούσες αν ανακατευόμουν συνέχεια στη ζωή σου;».

Κάν’ το με τακτ

Μην ξεχνάς τους τρόπους και την ευγένειά σου – ακόμα και όταν μαλώνεις με το επτάχρονο παιδί σου. Φρόντισε να είσαι μόνη με τον άνθρωπο που έχετε τη διαφωνία και όταν αποφασίσεις να τα πεις έξω από τα δόντια, δεν υπάρχει λόγος να εκτεθείτε μπροστά σε τρίτους. Εάν ο συνομιλητής σου νιώθει ότι προσβάλλεται από τη συμπεριφορά σου, είναι σχεδόν απίθανο να κάνετε μια φυσιολογική συζήτηση και να βρείτε λύσεις στο θέμα που προκάλεσε τη διαφωνία σας.

Διάβασε επίσης: Τσακωμός με φίλο ή σύντροφο; Μάθε πώς θα τερματίζεις κάθε διαφωνία τη σωστή στιγμή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i