Οξέα για το πρόσωπο: Ποια είναι και τι μπορούν να κάνουν στην επιδερμίδα σου;

Το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ είναι γνωστά. Yπάρχουν,όμως, κάποια λιγότερο κοινά οξέα που επίσης προσφέρουν πολλά οφέλη στην επιδερμίδα σου. Καιρός να τα μάθεις καλά.

10.02.2020

εχεις διαβασει

Οξέα για το πρόσωπο: Ποια είναι και τι μπορούν να κάνουν στην επιδερμίδα σου;

Όταν το γλυκολικό οξύ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έφερε μια πραγματική επανάσταση στην περιποίηση και τη φροντίδα του δέρματος. Το πιο δραστικό από την ομάδα των άλφα υδροξυοξέων (AHA), αποτέλεσε το πρώτο ενεργό συστατικό που ενσωματώθηκε σε φόρμουλες καλλυντικών επιτρέποντας σε κάθε γυναίκα να το χρησιμοποιήσει στο σπίτι και προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων με όφελος μια πρωτόγνωρα λεία και ολοκάθαρη επιδερμίδα. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το γλυκολικό οξύ εμφάνιζε εξίσου θεαματικά αποτελέσματα και στην παραγωγή κολλαγόνου.

Διάβασε επίσης: Οι πιο περίεργες συμβουλές για όμορφο πρόσωπο από τους δερματολόγους

Λίγα χρόνια μετά οι κοσμητολόγοι φέρνουν στην επιφάνεια το σαλικυλικό οξύ της ομάδας βήτα υδροξυοξέων (BHA) αναδεικνύοντάς το ιδανικό συστατικό ενάντια στην παραγωγή σμήγματος μέσα στους πόρους του δέρματος, δρώντας σαν ένα δραστικό αντιφλεγμονώδες κατά της ακμής, της ερυθρίασης και των ερεθισμών της επιδερμίδας. Και τα δύο αυτά οξέα, το γλυκολικό και το σαλικυλικό, αποτελούν μέχρι σήμερα ένα αχτύπητο δίδυμο κατά της γήρανσης και των βλαβών της επιδερμίδας.

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που οι δερματολόγοι δε θα βάλουν ποτέ στο πρόσωπο τους

Όμως, η επιστήμη της ομορφιάς καλπάζει. Τώρα πολλά από τα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας εμπεριέχουν στις συνθέσεις τους λιγότερο γνωστά οξέα, όπως μανδελικό, φυτικό, τρυγικό ή γαλακτικό οξύ, τα οποία παίζουν ένα σπουδαίο υποστηρικτικό ρόλο στη δράση του πρωταγωνιστικού διδύμου «γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ».

«Όταν ενώσεις τα δύο κορυφαία οξέα μαζί με όλα τα υπόλοιπα, προσφέρουν ακόμα περισσότερα ευεργετήματα στην επιδερμίδα, συμπληρώνοντας κάποια κενά που αφήνουν το γλυκολικό και το σαλικυλικό» τονίζει ο διάσημος Αμερικανός δερματολόγος Dr. Neal Schultz και εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, αυτά τα λιγότερο γνωστά οξέα βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και επιτρέπουν έτσι τα πιο δραστικά οξέα να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους περισσότερο.

Από την άλλη μεριά, η ύπαρξη συμπληρωματικών οξέων σε μια φόρμουλα περιποίησης εξυπηρετεί τη μείωση υψηλής συγκέντρωσης ενός και μόνο δραστικού οξέος, μετριάζοντας έτσι στο ελάχιστο την περίπτωση ερεθισμού –ιδιαίτερα σε πιο ευαίσθητες επιδερμίδες–, αλλά χωρίς να μετριάζεται η αποτελεσματικότητα του προϊόντος». Διάβασε αναλυτικά ποιες είναι οι ιδιότητες αυτών των λιγότερο γνωστών οξέων.

Μανδελικό οξύ

Πρόκειται για ένα υπερβολικά μεγάλο μόριο, το οποίο αδυνατεί να εισχωρήσει στο βάθος του δέρματος, γεγονός που το καθιστά ασφαλές για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Το μανδελικό οξύ μπορεί, επίσης, να μειώσει αισθητά την υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Ωστόσο, απαιτείται και η παρουσία γλυκολικού ή σαλικυλικού οξέος για να πετύχει το σκοπό του στον απόλυτο βαθμό.

Γαλακτικό οξύ

Υπάρχουν ιστορικές αναφορές χιλιετηρίδων σχετικά με τη δράση του στο δέρμα. Η Κλεοπάτρα θεωρείται η πρώτη που «ανακάλυψε» τις ιδιότητές του μέσα από,τα πρώτα μπάνια ομορφιάς με γάλα στην ιστορία. Αυτό που μάθαμε κατόπιν είναι ότι το γαλακτικό οξύ είναι ένα μεγάλο και ήπιο μόριο, κάτι που το καθιστά ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες και, σε αντίθεση με το μανδελικό οξύ, θεωρείται αρκετά ικανότερο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς την ανάγκη γλυκολικού ή σαλικυλικού οξέος στη σύνθεση μιας φόρμουλας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το γαλακτικό οξύ συνενώνεται με το ανώτερο επίπεδο της επιδερμίδας χωρίς να διεισδύει βαθιά και δημιουργεί ceramides (ελαιώδη μόρια που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη συγκράτηση της μέγιστης ενυδάτωσης στην επιδερμίδα).

Μηλικό οξύ

Το μήλο περιέχει αυτό το οξύ σε μεγάλες ποσότητες, με ιδιότητες εφάμιλλες του γαλακτικού οξέος. Ωστόσο, το μηλικό χρειάζεται τη βοήθεια σαλικυλικού ή γλυκολικού οξέος για να αναδείξει στο έπακρο τις ιδιότητές του: διατήρηση της φυσικής υγρασίας, επούλωση ερεθισμών, καταπολέμηση ελεύθερων ριζών.

Αζελαϊκό οξύ

Αποκλειστικές πηγές του το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Οι ιδιότητές του, εξαιρετικά αντιφλεγμονώδεις, το καθιστούν δραστικό ενάντια στην ακμή, την ερυθρίαση και τους πάσης φύσεως ερεθισμούς της επιδερμίδας. Όμως, το μέγιστο πλεονέκτημα του αζελαϊκού οξέος είναι ότι μπορεί να διεισδύει λίγο βαθύτερα στην επιδερμίδα μέσα από τους πόρους, να εξολοθρεύει βακτήρια και να αποτρέπει την παραγωγή υπερβολικής μελανίνης (υπεύθυνη για τα μαύρα στίγματα και τις δυσχρωμίες). Οι δερματολόγοι το θεωρούν ιδανικό για έγκυες, οι οποίες συχνά παρουσιάζουν προβλήματα μελάσματος και ακμής κατά τη διάρκεια της λοχείας.

Φυτικό οξύ

Είναι η βασική μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου σε πολλούς φυτικούς ιστούς και ειδικά σε ποικιλίες σιτηρών, με βασικότερο όφελος την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και την απορρόφηση του πλεονάζοντος ασβεστίου από τα κύτταρα της επιδερμίδας (το πλεονάζον ασβέστιο οδηγεί σε περισσότερο κλειστούς και ευρείς πόρους – άρα σμήγμα, ακμή, ερεθισμοί).

Τρυγικό οξύ

Ανήκει στην κατηγορία των AHA και προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών ή άλλων καρπών. Προστίθεται συνήθως σε φόρμουλες με γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ για να μεγιστοποιηθεί η διαδικασία απολέπισης, ωστόσο η κύρια ιδιότητα του τρυγικού οξέος είναι να ρυθμίζει τα επίπεδα pH ενός προϊόντος περιποίησης, με σκοπό να μη δημιουργεί τον παραμικρό ερεθισμό.

Κιτρικό οξύ

Ταυτόσημο με το ταρταρικό, το κιτρικό οξύ (πηγή του τα κιτροειδή φρούτα, ειδικότερα το λεμόνι) βοηθά στη ρύθμιση του pH. Παράλληλα, δρα και ως φυσικό συντηρητικό επιτρέποντας στις φόρμουλες που το περιέχουν να παραμένουν περισσότερο καιρό φρέσκες και αποτελεσματικές. Το κιτρικό οξύ είναι όμως και ιδιαίτερα ευεργετικό για την καταπολέμηση των ερεθισμών από εξωτερικούς παράγοντες (αέρας, νερό και βαριά μέταλλα), χάρη στην ιδιότητά του να συγκεντρώνει τους ρύπους στην επιφάνεια της επιδερμίδας και να μην εισχωρούν βαθύτερα.

[related id="419118"]

Περισσότερα από Μόδα & Ομορφιά

Best of network

#shapegreece