Η διατροφή για ροδόχρου ακμή από τη διαιτολόγο

Τι πρέπει να τρως και τι να αποφεύγεις; Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού λύνει κάθε απορία σου σχετικά με τη διατροφή για ροδόχρου ακμή.

21.01.2020

εχεις διαβασει

Πώς θα φύγει η ακμή; Μόνο αν ξέρεις τους 6 λόγους που στην προκαλούν

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Ροδόχρους ακμή: Τι είναι;

Είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος. Συχνά ξεκινά με μια τάση να κοκκινίζει το δέρμα  σε κάποια σημεία του προσώπου όπως τα μάγουλα, η μύτη, το μέτωπο ή το πηγούνι. Η ερυθρότητα μπορεί αργά να εξαπλωθεί πέρα ​​από τη μύτη και τα μάγουλα στο μέτωπο και το πηγούνι. Ακόμα και τα αυτιά, το στήθος και η πλάτη μπορεί να είναι κόκκινα όλη την ώρα.

Σε επόμενο όμως στάδιο, το παροδικό ερύθημα γίνεται μόνιμο, και εμφανίζεται το φαινόμενο της τηλαγγειεκτασίας, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και στη μύτη γίνονται ιδιαίτερα έντονα.

Δεν αποκλείεται η πρόκληση βλατίδων και φλύκταινων, ενώ όταν επιδεινώνεται, η μύτη διογκώνεται και πρήζεται καθώς υπάρχει υπερπληθώρα ιστών (ρινόφυμα). Τα τριχοειδή αγγεία του προσώπου είναι ευαίσθητα, και συχνά σπάνε.

Διάβασε επίσης: Έχεις κοκκινίλες στο δέρμα; Είναι ροδόχρου ακμή, υπερευαισθησία ή αλλεργίες; Τι να κάνεις;

Υπάρχουν τέσσερις τύποι της ροδόχρου νόσου:

  • ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA (ETTR)
    Συχνό αιφνίδιο ερύθημα αλλά και σταθερό κεντρικό ερύθημα προσώπου. Μπορεί να παρουσιάστουν και ευρυαγγείες.
  • PAPULOPUSTULAR ROSACEA (PPR)
    Έντονο κεντρικό ερύθημα προσώπου, παροδικές βλατίδες ή/και φλυκταινίδια.
  • PHYMATOUS ROSACEA (PR)
    Επίμονο οίδημα προσώπου με υπερτροφία ιστών, ρινόφυμα και άλλες βλάβες.
  • OCULAR ROSACEA (OR)
    Οφθαλμική φλεγμονή (βλεφαρίτιδα/επιπεφυκίτιδα/δυσλειτουργία αδένων του Meibomius/χαλάζιο)

Ποια είναι η σκέψη πίσω από το να τρώει κάποιος σωστά;

Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνας που τρέχει κατά μήκος του σώματος, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, οπότε σκέψου το πεπτικό σύστημα ως το εσωτερικό του δέρματος σου.

Μια βακτηριακή ανισορροπία στο έντερο μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα και να επιδεινώσει συνθήκες όπως είναι η ροδόχρου ακμή. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από φούσκωμα και γαστρενρτερικά προβλήματα και έχουν ροδόχρου ακμή, έχει φανεί πως υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ βακτηριακής υπερανάπτυξης και αυτής της κατάστασης του δέρματος.

Ορισμένα τρόφιμα, συχνά αντιβιοτικά, στεροειδή και αντιόξινα είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο και να οδηγήσουν σε υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων και έλλειψη καλών βακτηρίων. ο εντοπισμός της αιτίας μιας βακτηριακής ανισορροπίας είναι το κλειδί για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής.

Πολλά τρόφιμα και ποτά ενεργοποιούν τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από την πάθηση, όπως φλεγμονή, ερυθρότητα, διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία και πάχυνση του δέρματος.

Διατροφή για ροδόχρου ακμή: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις;

  • Πικάντικα ή όξινα λαχανικά, όπως ντομάτες, καυτερές πιπεριές, καρότα, παντζάρια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, ραπανάκια και σπανάκι
  • Ποτά όπως αλκοόλ και ζεστός καφέ ή τσάι , τα οποία μπορούν να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλλουν στην ερυθρότητα του προσώπου
  • Τρόφιμα που απελευθερώνουν ισταμίνη, όπως τα εσπεριδοειδή
  • Η ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις και το ερυθρό της επιδερμίδας
  • Μπαχαρικά, όπως ginger, κύμινο, μαύρο πιπέρι και γαρύφαλλο (προκαλούν μία αντιφλεγμονώδη απόκριση)
  • Βοδινό κρέας
  • Θαλασσινά

Διατροφή για ροδόχρου ακμή: Ποια τρόφιμα πρέπει να επιλέγεις;

  • Λαχανικά όπως σπαράγγια, αγγούρια, γλυκοπατάτες, πράσινα φύλλα, κολοκύθες, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, μαρούλι, πράσινα φασόλια και κολοκυθάκια
  • Καταπραϋντικά μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, κάρδαμο, σαφράν και μάραθο
  • Σολωμό: Τα ωμέγα-3s είναι μια υπερ-τροφή για αντιφλεγμονώδη και είναι απίστευτα για τη μείωση της ερυθρότητας
  • Κατσικίσιο τυρί: Μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά εύπεπτη και λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες
  • Γαλοπούλα ή κοτόπουλο
  • Ψάρι
  • Μη εσπεριδοειδή όπως τα σταφύλια, πεπόνια και το μάνγκο
  • Κουρκουμά

Συνολικά, η σύσταση είναι να καταναλώνεται μια διατροφή αποτελούμενη από 25% έως 35% φρέσκα λαχανικά, 25% έως 35% πρωτεΐνες (όπως το tofu, , τυρί cottage, ασπράδια αυγών και λευκό κρέας) και το υπόλοιπο ποσοστό απο κόκκους όπως: βρώμη, ψωμί σίτου, κριθάρι, granola, αμαράνθια, άσπρο ρύζι και ταπιόκα.

Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη καθώς και οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες βοηθούν το δέρμα ενώ τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα εξευγενισμένα σάκχαρα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ακμής και της ροδόχρου ακμής.

 

[related id="312417"]

Περισσότερα από Μόδα & Ομορφιά

Best of network

#shapegreece