Πώς θα έχω ψυχραιμία στη δουλειά; 4 συμβουλές από τον ειδικό

Πώς γίνεται να παραμένεις ήρεμη, όταν τα πράγματα στη δουλειά δυσκολεύουν;

forgetful-brainy-girl-trying-to-remember-her-clever-idea-picture-id914739016 Credit:nicoletaionescu

Συνεργάστηκε ο Τάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής.

Όλοι έχουμε νιώσει τη συγκίνηση του να αναλαμβάνουμε ένα κάρο πράγματα για να αποδείξουμε πόσο καλά τα καταφέρνουμε, αλλά μερικές φορές ο χρόνος δε φτάνει – κι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάρρευση. «Ο περιορισμένος χρόνος και το αίσθημα συντριβής είναι σημαντικοί παράγοντες στην πίεση που νιώθουμε» εξηγεί ο Τάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος. «Καταστρέφουν την ικανότητα συγκέντρωσης, καθιστώντας αδύνατο να ολοκληρώσεις το οτιδήποτε, αφήνοντάς σε να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με κάθε μικρό καθήκον». Υπάρχουν, όμως, μερικοί τρόποι για να καταπολεμήσεις το στρες.

Πώς θα έχω ψυχραιμία στη δουλειά;

1. Παράλειψε το δεύτερο (ή τέταρτο) φλιτζάνι καφέ

«Η καφεΐνη ενεργοποιεί τα επινεφρίδια, δίνοντας την αίσθηση εκπλήρωσης επειδή βιάζεσαι» λέει η ειδικός. «Αντικατάστησε τον καφέ στο διάλειμμα για ανασυγκρότηση με ένα πρωτεϊνούχο snack, όπως ξηρούς καρπούς».

Διάβασε επίσης: 5 επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν τι κάνουν την πρώτη ώρα στη δουλειά

2. Ζήτα βοήθεια με τις προτεραιότητές σου

«Οι προϊστάμενοι συχνά δεν έχουν ιδέα για το φόρτο εργασίας ενός ατόμου. Μπορεί να σπαταλάς χρόνο σε κάτι που δεν είναι, πλέον, πιεστικό» σημειώνει ο ειδικός. «Δώσε στον προϊστάμενο ή το αφεντικό σου μία λίστα με τις υποχρεώσεις σου. Αμέσως θα υπολογίσει τι είναι επείγον, κάτι που μπορεί να μειώσει αμέσως το φόρτο σου». Εάν, τελικά, σου ζητηθεί να αναλάβεις περισσότερη δουλειά, μην αρνηθείς – απλώς αναδιοργάνωσε το πρόγραμμά σου. Πες: «Εντάξει, μπορώ να το κάνω. Αλλά θα αναβάλλω το τάδε project, αν δεν υπάρχει πρόβλημα». Το μυστικό είναι να πετάξεις το μπαλάκι των προτεραιοτήτων στο διευθυντή σου.

3. Μην υπόσχεσαι πάρα πολλά, κάνοντας πολύ λιγότερα

Ο προϊστάμενός σου ρωτάει πότε θα τελειώσει μια δουλειά, δίνεις μια εντυπωσιακή αλλά καθόλου ρεαλιστική προθεσμία και μετά σκοτώνεσαι για να την προλάβεις. Η λύση; Διπλασίασε το χρόνο που δίνεις αρχικά. «Πιθανότατα να τελειώσεις νωρίτερα και θα έχεις χρόνο χωρίς πίεση αν κάτι πάει στραβά» τονίζει ο ειδικός.

4. Μην υψώνεις ποτέ τον τόνο της φωνής σου

«Είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ότι είσαι υπό πίεση» λέει ο ειδικός. «Διατήρησε έναν ουδέτερο τόνο και ό,τι λες θα ακούγεται ψύχραιμο και ήρεμο. Κάνε απλώς μια ουδέτερη σκέψη όπως “Ο ουρανός είναι γαλανός” πριν μιλήσεις. Αυτό διατηρεί σταθερή τη φωνή σου». Επίσης, βγάλε το «εγώ» από τις προτάσεις σου. «Οι ψύχραιμοι άνθρωποι κάνουν δηλώσεις» λέει η ειδικός. «Δεν εκφράζουν γνώμη».

Διάβασε επίσης: Δε μου αρέσει η δουλειά μου! Η life coach δείχνει το δρόμο αν νιώθεις ότι έχεις κολλήσει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i