Φόβος της δέσμευσης στους άντρες: Τι σημαίνει, πώς τα τον αναγνωρίσεις και πώς θα τον αντιμετωπίσεις;

Ο φόβος της δέσμευσης αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς φόβους στο ανθρώπινο είδος.

Φόβος της δέσμευσης iStock

Από τη Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο, οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr)

Ο φόβος της δέσμευσης αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς φόβους στο ανθρώπινο είδος. Όσο έχουμε την ανάγκη για κοινωνική επαφή, άλλο τόσο φοβόμαστε τη σύνδεση και την οικειότητα που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Διάβασε επίσης: Τα όρια στις σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν (για υγιείς και ευτυχισμένους συντρόφους)

Πώς εκφράζεται ο φόβος της δέσμευσης;

Ο φόβος δέσμευσης εκφράζεται μέσω της συνειδητής ή ασυνείδητης άρνησης του ατόμου να μπει σε μια ολοκληρωμένη σχέση. Για πολλούς, από την άλλη, είναι ο φόβος να προχωρήσουν στην εξέλιξη μιας σχέσης, δηλαδή όταν το ζευγάρι έχει περάσει από το στάδιο της γνωριμίας και του έρωτα και υπάρχει πλέον η προοπτική γάμου και δημιουργίας οικογένειας. Σύμφωνα με έρευνες ανάμεσα στα δύο φύλα οι άνδρες είναι αυτοί που αποφεύγουν να προχωρήσουν σε πιο στενή σχέση και να συνδεθούν συναισθηματικά με μια γυναίκα.

Γιατί οι άνδρες φοβούνται τη δέσμευση;

Συνήθως ο φόβος αυτός οφείλεται σε ένα ιστορικό εγκατάλειψης μέσα στην οικογένεια. Με τη λέξη "εγκατάλειψη" δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε φυσική εγκατάλειψη, αλλά κυρίως σε συναισθηματική, όπως μια αδιάφορη μητέρα ή ένας απών πατέρας, η έλλειψη επιβράβευσης μέσα στο σπίτι, καθώς και η έλλειψη αποδοχής του άλλου τόσο ως παιδιού όσο και ως ενήλικα. Άλλη μια αίτια μπορεί να είναι κάποια προηγούμενη ερωτική σχέση που δημιούργησε πόνο και αρνητικά συναισθήματα στον άνδρα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν επεξεργάστηκε και δεν εξέφρασε ο ίδιος με το σωστό τρόπο. Έτσι, αποφεύγοντας μια επόμενη ερωτική σχέση, προστατεύεται από την πιθανότητα να πληγωθεί ξανά.

Φοβάται ο "καλός" σου τη δέσμευση;

‣ Αυτός ο άνδρας θα θέσει εξαρχής μια απόσταση προστατευτική για εκείνον. Δε θα σου τηλεφωνεί συχνά ούτε θα απαντά στα μηνύματα και, όταν απαντά, θα το κάνει με γενικό και περιεκτικό τρόπο.

‣ Μπορεί να αποφεύγει να αποκαλέσει αυτό που ζείτε ως σχέση. ‣ Αν η σχέση προχωρήσει, ο άνδρας θα φοβάται να μιλήσει για την προοπτική γάμου και θα αποφεύγει κάθε σχετική συζήτηση.

‣ Το κυρίαρχο, όμως, χαρακτηριστικό του φοβικού άνδρα είναι να αποφεύγει τη συναισθηματική επαφή και έκφραση. Ο ίδιος δε θα μιλήσει ποτέ για τα συναισθήματά του, ούτε θα ρωτήσει τη σύντροφό του για το πώς αισθάνεται. Ο οραματισμός ενός κοινού μέλλοντος είναι κάτι που μπορεί να αγχώσει και να τρομάξει αυτόν τον άνδρα.

Κρυφά μηνύματα στο κρεβάτι

Ο άνδρας αυτός θα γίνει εύκολα αντιληπτός και από τον τρόπο που λειτουργεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συνήθως στο κρεβάτι επικεντρώνεται πολύ στον εαυτό του με ένα φτωχό προκαταρκτικό παιχνίδι, αλλά και το διάστημα μετά τη σεξουαλική επαφή είναι ακόμα "φτωχότερο" συναισθηματικά. Υπάρχει, βέβαια, η ίδια πιθανότητα αυτός ο άνδρας να παρουσιάζει πολλές φορές τρυφερότητα στο κρεβάτι και αυτό να σε μπερδεύει και να σε αποπροσανατολίζει. Ωστόσο, το σεξ από μόνο του δεν αρκεί για να καταλάβεις αν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος ο άλλος. Αυτό θα σου το δείξει η συνολική παρουσία του στη σχέση.

Τι μπορείς να κάνεις όταν βρίσκεσαι κοντά σ’ αυτόν τον άνδρα

Είναι φυσικό να αισθάνεσαι μια βαθιά απόρριψη και δυστυχώς τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να παραμείνουμε στη σχέση ελπίζοντας πως ο σύντροφός μας θα αλλάξει ή πως θα καταφέρουμε να τον "θεραπεύσουμε". Γιατί το κάνεις αυτό; Θα πάρεις ίσως κάποιες απαντήσεις θέτοντας προηγουμένως μερικά βασικά ερωτήματα στον εαυτό σου: "Γιατί παραμένω με ένα σύντροφο ο οποίος δε με καλύπτει συναισθηματικά; Τι λέει αυτό για τον εαυτό μου; Μήπως η χαμηλή αυτοεκτίμησή μου κρύβεται πίσω από αυτό; Ή μήπως είναι ένας δικός μου, βαθιά κρυμμένος, αντίστοιχος φόβος δέσμευσης;". Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, είτε ανήκουμε στη μία είτε στην άλλη κατηγορία, το μοναδικό άτομο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας. Οι σχέσεις δεν είναι για να αναπαράγουμε και να συντηρήσουμε τους φόβους μας μέσα σε αυτές, αλλά και να τους ξεπερνάμε και να χτίζουμε ένα δυνατό "εγώ" που θα οδηγεί σε ένα ακόμα πιο δυνατό "μαζί". Διάβασε επίσης: Ψάχνεις το ιδανικό τεστ για σχέσεις; Kάνε AYTO!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i