Γιατί δε μένω έγκυος; Ο γυναικολόγος μας δίνει τις πιο συχνές αιτίες

Γιατί δε μένω έγκυος: Αν δεν έχεις κάποιο παθολογικό πρόβλημα, ποιοί λόγοι μπορεί να ευθύνονται για την αδυναμία σύλληψης;

giati-den-meneis-egkyos

Για ένα υγιές ζευγάρι η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε μήνα ελεύθερων ερωτικών επαφών είναι μία στις τέσσερις ή, αλλιώς, 25%. Κι όμως εσύ συνεχίζεις να απορείς: γιατί δε μένω έγκυος;

Λανθασμένος υπολογισμός ωορρηξίας

Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος. Σε γυναίκες με σχετικά σταθερό κύκλο η 1η μέρα περιόδου μετράται ως η 1η μέρα του κύκλου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο.

Επομένως, αν ο κύκλος κρατά 24-30 ημέρες, η ωορρηξία υφίσταται μεταξύ της 10ης και 16ης ημέρας. Όταν το ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη, μπορεί να γονιμοποιηθεί για 12-24 ώρες.

Αν δεν έχεις σταθερό κύκλο, συστήνεται ένα τεστ ωορρηξίας.

Λάθος ρυθμοί στις σεξουαλικές επαφές

Πολλά ζευγάρια δεν κάνουν έρωτα συχνά ή, αντίθετα, το παρακάνουν στο σεξ. Ο σωστός ρυθμός για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι μία φορά κάθε 2 μέρες, τουλάχιστον για την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία.

Λάθος συνήθειες στο κρεβάτι

Αν και σε καμία έρευνα δεν έχει αποδειχτεί ότι κάποια στάση είναι καλύτερη, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν τις στάσεις στις οποίες ο άνδρας είναι από πάνω για να μην επηρεάσει την αποδοτικότητα του σπέρματος η βαρύτητα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται κάθε είδους κολπικές πλύσεις, ακόμη και με σκέτο νερό, γιατί και αυτό χαλάει τη χημική ισορροπία των κολπικών υγρών και του σπέρματος.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Αυτές μπορούν να είναι αιτία των δυσκολιών σύλληψης αλλά και το αντίθετο. Αν το ζευγάρι έχει αραιές σεξουαλικές επαφές εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας, τότε είναι πιθανό να προσπερνιούνται οι γόνιμες ημέρες και οι επαφές να μην οδηγούν σε σύλληψη.

Λιπαντικά και άλλες ουσίες

Η χρήση λιπαντικών που διευκολύνουν τη διείσδυση, ακόμη κι αν δεν περιέχουν σπερματοκτόνο, καταστρέφουν τη σύσταση του σπέρματος, εμποδίζοντας τα σπερματοζωάρια να κινηθούν προς το εσωτερικό της μήτρας.

Λάθος τρόπος ζωής

Και οι δύο υποψήφιοι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσιγάρου, ενώ πρέπει να διατηρούν σωστό σωματικό βάρος, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση όλων των οργάνων που συμμετέχουν στην αναπαραγωγή. Καλό είναι στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17.

Ελλιπείς ιατρικές εξετάσεις

Εκτός από τη λειτουργία των συστημάτων αναπαραγωγής, χρειάζεται έλεγχος των παραγόντων που θεωρούνται σημαντικοί για τη γονιμότητα και ειδικότερα η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς της γυναίκας και η ύπαρξη μόλυνσης από χλαμύδια και στους δύο συζύγους.

Κούραση και άγχος

Η επίπονη σωματική άσκηση στη γυναίκα συνδέεται με πτώση της γονιμότητας, γι’ αυτό συστήνεται να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης, π.χ. περπάτημα, αν είναι σε αναπαραγωγική προσπάθεια. Παράλληλα, οι αγχώδεις άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας και οι ειδικοί συστήνουν την υιοθέτηση χαλαρωτικών συνηθειών, π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση.

petrogiannis

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Νίκο Πετρογιάννη, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση- αποβολές, αν. Διευθυντή Γυναικολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (www.npetrogiannis.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i