Ποιος θα φροντίζει αυτούς που μας φροντίζουν;

Ο ρόλος του φροντιστή είναι ένας πολύ προσωπικός και δύσκολος ρόλος που παίρνουν χωρίς δεύτερη σκέψη οι αγαπημένοι άνθρωποι όσων νοσούν με χρόνιες ασθένειες.

φροντίδα ασθενής άνοια αλτσχάιμερ φροντιστής istock

Οι φροντιστές ασθενών και ανθρώπων που χρειάζονται χρόνια βοήθεια είναι συχνά οι "αόρατοι πρωταγωνιστές". Ο Σπύρος Ζορμπάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ (epioni.gr), μας μιλά για τον ρόλο των οικογενειακών φροντιστών στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.

Γενικά, στην Ελλάδα η λέξη "φροντιστής" δεν είναι πολύ διαδεδομένη, σε αντίθεση με τον όρο "caregiver" στα αγγλικά, που μπορεί πιο εύκολα να καταλάβει κανείς ότι αφορά έναν άνθρωπο που φροντίζει κάποιον με μια χρόνια πάθηση ή μια αναπηρία. Στη σημερινή κοινωνία ο ανεπίσημος φροντιστής ενός ατόμου με αναπηρία ή με χρόνιο νόσημα μπορεί να είναι η οικογένεια, ένας συγγενής ή ένας φίλος. Στόχος του σωματείου μας είναι η αναγνώριση του ρόλου των ανεπίσημων φροντιστών και της σημαντικής συνεισφοράς τους στο σύστημα υγείας. 

Τι αλλάζει στη ζωή ενός ανθρώπου που χρειάζεται να φροντίζει έναν μακροχρόνιο ασθενή 

Το πόσο θα επηρεαστεί η ζωή ενός φροντιστή και πόσο θα επιβαρυνθεί από την φροντίδα εξαρτάται από τη φύση του νοσήματος του ατόμου που φροντίζει. Τις περισσότερες φορές οι ανάγκες του ατόμου με χρόνια πάθηση ή με μια αναπηρία είναι τόσο πολλές, που αυτομάτως ο φροντιστής καλείται να γίνει ο λογιστής του, ο μάγειράς του, να φροντίζει για την κοινωνικοποίησή του, τις καθημερινές ανάγκες, τα ραντεβού με τον γιατρό κ.ά. Ο φροντιστής είναι ουσιαστικά κάποιος που φροντίζει τις ανάγκες ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να φροντίσει ο ίδιος. Ωστόσο, οι φροντιστές δικαιούνται τακτικά διαλείμματα και προσωπικό χρόνο ώστε να φροντίσουν τη δική τους ψυχική υγεία. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά και ούτε μπορούν όλοι να αναλάβουν το σημαντικό βάρος της φροντίδας ενός ανθρώπου με σωματική ή με ψυχική ασθένεια. Ο ρόλος που συχνά καλούνται να διαδραματίσουν οι φροντιστές, χωρίς την αναγνώριση και την υποστήριξη της πολιτείας, είναι αξιοσημείωτος. 

Μικρές αλλαγές με μεγάλο αποτέλεσμα 

Υπάρχει σήμερα η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1158 που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν την έννοια του φροντιστή. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ειδική άδεια για τους εργαζόμενους φροντιστές, ευέλικτα ωράρια εργασίας ή και δυνατότητα μετάβασης σε καθεστώς ημιαπασχόλησης ή τηλεργασίας για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη αυξημένης φροντίδας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχει υλοποιηθεί η οδηγία, θα πρέπει όμως να εφαρμοστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i