Αλλεργικό άσθμα: Δοκιμάστηκαν το δύο πρώτα εμβόλια για τη νόσο

Τα πρώτα εμβόλια για το αλλεργικό άσθμα δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα.

άσθμα Jon Wightman

Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα (τρωκτικά) δύο εμβόλια κατά του αλλεργικού άσθματος. Η αντιμετώπιση του άσθματος μέσω εμβολιασμού μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν τα εμβόλια θεωρηθούν ασφαλή και δοκιμαστούν σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λοράν Ρεμπέρ του γαλλικού ιατρικού Ινστιτούτου INSERM στην Τουλούζη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν ότι τα πειραματικά εμβόλια, που στοχεύουν στις δύο ιντερλευκίνες (IL-4 και IL-13), προστάτευσαν τα ποντίκια από το άσθμα επί αρκετές εβδομάδες.

Το αλλεργικό άσθμα χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ενός είδους αντισώματος (IgE), καθώς και κυτταροκινών (πρωτεϊνών που απελευθερώνονται από τα ανοσοποιητικά κύτταρα) όπως οι IL-4 και IL-13. Έχουν ήδη αναπτυχθεί μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν είτε τα IgE είτε τις IL-4 και IL-13, και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματος, αλλά έχουν υψηλό κόστος και απαιτούν μακρόχρονη χορήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ζεύγος εμβολίων που στοχεύουν στις IL-4 και IL-13 για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα του χρόνιου άσθματος. Στα τρωκτικά διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός, όντως, μείωσε τα επίπεδα των αντισωμάτων IgE και την παραγωγή βλέννας (βασικά χαρακτηριστικά του χρόνιου άσθματος) και κατέστειλε την εκδήλωση χρόνιου αλλεργικού άσθματος για τουλάχιστον 15 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τροποποιημένα ποντίκια που παρήγαγαν τις ανθρώπινες μορφές των IL-4 και IL-13, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο εμβολιασμός μείωσε τα επίπεδα αυτών των δύο κυτταροκινών για τουλάχιστον 11 εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Πεμ, 06 Ιουν 2024

Ουροθηλιακό καρκίνωμα: Νέο θεραπευτικό σχήμα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου

Η Bristol Myers Squibb (NYSE: BMY) ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab σε συνδυασμό με σισπλατίνη και γεμσιταβίνη για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενήλικων ασθενών με μη χειρουργήσιμο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i