Άσθμα: Η πνευμονολόγος εξηγεί για την πάθηση και τη θεραπεία

Τι είναι το άσθμα, πώς το αντιλαμβάνεται ο ασθενής και τι πρέπει να θυμόμαστε για τη θεραπεία.

άσθμα αναπνοή αλλεργία doyata

Η Εύα Φούκα, MD, PhD, MSc, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ και συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για το Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μας εξηγεί κάποιες βασικές και απαραίτητες πληροφορίες για το άσθμα.

Το άσθμα προσβάλλει τους μικρότερους αεραγωγούς των πνευμόνων και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Βήχας, συριγμός, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα και συνήθως οφείλονται σε φλεγμονή, η οποία προκαλεί σύσπαση των μυών των αεραγωγών, με αποτέλεσμα τη στένωσή τους και τη συσσώρευση βλέννας, που προκαλεί βήχα και περαιτέρω μείωση της ροής του αέρα.

Τα συμπτώματα του άσθματος 

α συμπτώματα διαφέρουν ως προς τη βαρύτητα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και μπορεί να διαρκέσουν ώρες ή να επιμείνουν για ημέρες ή για εβδομάδες, αν δεν αντιμετωπιστούν. Περιστασιακά, σοβαρά συμπτώματα αναπτύσσονται ξαφνικά, συχνά χωρίς προφανή λόγο, ωστόσο μπορεί να ενεργοποιούνται ή να επιδεινώνονται από ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργίες, φάρμακα όπως η ασπιρίνη, συναισθηματική αναστάτωση ή γέλιο, την άσκηση, το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαχείριση άσθματος 

Αν και δε θεραπεύεται, το άσθμα είναι αντιμετωπίσιμο. Με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ύφεση στα συμπτώματα και οι ασθενείς να συνεχίσουν φυσιολογικά τις δραστηριότητές τους. Τα φάρμακα για το άσθμα χορηγούνται συνήθως μέσω εισπνευστικών συσκευών, που επιτρέπουν την άμεση εναπόθεσή τους στους πνεύμονες και διακρίνονται σε προληπτικά, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων, και σε ανακουφιστικά, που λαμβάνονται όποτε χρειάζεται, αν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται πλήρως.

Τα προληπτικά φάρμακα είναι συνήθως εισπνεόμενα στεροειδή, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών. Η θεραπεία μιας εβδομάδας συνήθως αρκεί για τη μερική ύφεση των συμπτωμάτων, ωστόσο μπορεί να απαιτηθούν έως και 6 εβδομάδες για το μέγιστο όφελος, ενώ η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται και επί απουσίας συμπτωμάτων, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνισή τους. Σοβαρά συμπτώματα που δεν αντιμετωπίζονται με τη λήψη ανακουφιστικού φαρμάκου συνήθως απαιτούν επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση, ακόμα και νοσηλεία, καθώς μια σοβαρή παρόξυνση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εισπνευστικών συσκευών, που ταιριάζουν στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά διαφορετικών ανθρώπων. Ο πνευμονολόγος θα βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης συσκευής και θα εκπαιδεύσει τον ασθενή στη σωστή χρήση της, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυμήσου

Στη μείωση του κινδύνου απώλειας ελέγχου του άσθματος συμβάλλουν, επίσης, η τακτική παρακολούθηση από πνευμονολόγο, η αποφυγή, αν είναι εφικτό, των υπεύθυνων αλλεργιογόνων και η συμμόρφωση στη θεραπεία, ενώ συνιστάται και η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης κάθε φθινόπωρο, ιδιαίτερα όταν το άσθμα θεωρείται σοβαρό. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i