Αισθητική αγγειοχειρουργική: Το "μυστικό" πίσω από μια επιτυχημένη θεραπεία

Η αισθητική αγγειοχειρουργική αφορά την εξάσκηση της ειδικότητας της αγγειοχειρουργικής για λόγους αισθητικής.

απαλά πόδια iStock

Ευχαριστούμε τoν Δρα Τριαντάφυλλο Γιαννακόπουλο, MD, PhD, Αγγειοχειρουργό,
Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Ιατρείου "Αγγειακή Θεραπεία", Πειραιάς-Χανιά  (facebook.com/VascularTherapy.gr).

Η αισθητική αγγειοχειρουργική αφορά την εξάσκηση της ειδικότητας της αγγειοχειρουργικής για λόγους αισθητικής. Αυτές μπορεί να είναι χρησιμοποίηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, διενέργεια μικροεπεμβάσεων υπό τοπική αναισθησία ή και μικρών χειρουργείων προκειμένου να διορθώσουμε ένα αισθητικό μόνο πρόβλημα, χωρίς αυτό να έχει προκαλέσει συμπτώματα, πόνο, οίδημα ή να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ασθενούς.

Ποια είναι η διαφορά της αισθητικής από την κλινική αγγειοχειρουργική;

Στην κλινική αγγειοχειρουργική ο ασθενής έχει συμπτώματα (π.χ. πόνος, βάρος, πρήξιμο, οίδημα, αγγειακό έλκος) ή κινδυνεύει σημαντικά από την εξέλιξη μιας υποκείμενης αγγειακής πάθησης. Ως λύση ο αγγειοχειρουργός τού προτείνει μια φαρμακευτική ή μια επεμβατική θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστεί (όφελος), με απαραίτητη προϋπόθεση η πιθανότητα επιπλοκών (ρίσκο) της θεραπείας να είναι μικρότερη από τον ήδη υπάρχοντα κίνδυνο της νόσου και ο ασθενής να είναι πλήρως ενημερωμένος εξαρχής. Αντίθετα, στην αισθητική αγγειοχειρουργική ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα και δεν κινδυνεύει η υγεία του από το πρόβλημα που τον ενοχλεί αισθητικά. Αυτό συνεπάγεται ότι η προτεινόμενη αντιμετώπιση από τον αγγειοχειρουργό δεν ανακουφίζει (όφελος) από κάτι, αλλά συνεχίζει να συνοδεύεται από μια μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα επιπλοκών (ρίσκο).

Διαβάστε Επίσης

Οι συχνότερες εφαρμογές της 

Το συχνότερο αισθητικό αγγειοχειρουργικό πρόβλημα είναι οι ευρυαγγείες στα πόδια που μπορεί και να συνδέονται με την ύπαρξη βαθύτερων υποδόριων εκτατικών φλεβών (φλεβεκτασίες) που ανεπαρκούν. Παραμένουν ασυμπτωματικές και επιβαρύνουν την εμφάνιση των ποδιών, ειδικά στους ανθρώπους με λεπτή και λευκή επιδερμίδα. Αφού προηγηθεί η θεραπεία πιθανής συνυπάρχουσας υποκείμενης φλεβικής ανεπάρκειας, οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται κυρίως με τη σκληροθεραπεία, κατά την οποία εγχύεται ειδική σκληρυντική ουσία μέσω μικροσκοπικών βελονών και είναι συνήθως ανώδυνη. Εναλλακτικές μέθοδοι αποτελούν οι ενέργειες του laser, των ραδιοσυχνοτήτων και της ηλεκτρόλυσης (Ohmic Lysis).

Θυμήσου

Το "μυστικό" πίσω από μια επιτυχημένη θεραπεία είναι η διεξοδική και ρεαλιστική ενημέρωση του ασθενούς από τον Ιατρό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i