Τι έχει αλλάξει στα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα;

Παρότι αυτή είναι μια συχνή παρανόηση, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αφορά και τις γυναίκες.

αναπνοή καρκίνος του πνεύμονα πνεύμονες robertsrob

Η Δρ Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος Ογκολόγος, διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Νέο Φάληρο, μέλος Δ.Σ. Fairlife LCC*, μιλά για 
τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα δεδομένα για τη νόσο

Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται από πολλούς μια πάθηση που πλήττει κυρίως τους άνδρες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Αναφορές από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι o καρκίνος του πνεύμονα έχει μειωθεί σημαντικά στους άνδρες τα τελευταία 40 χρόνια (-36%), ενώ, αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 84% στις γυναίκες.

Καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες

Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες εμφανίζεται σε σχετικά μικρότερη ηλικία, με 1:16 κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα στη ζωή μιας γυναίκας, ανεξαρτήτως καπνίσματος. Γυναίκες παντρεμένες με άνδρες καπνιστές έχουν έως και 30% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στα καρκινογόνα του τσιγάρου και αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα μετά από λιγότερα χρόνια έκθεσης σε κάπνισμα απ’ ό,τι οι άνδρες.

Τα συμπτώματα

Γενικά, τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες είναι παρόμοια με αυτά των ανδρών, όμως αναπτύσσουν διαφορετικούς τύπους και έτσι μπορεί να έχουν διαφορετική συμπτωματολογία. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ορμόνες ή γονίδια μπορεί να είναι υπεύθυνα για διαφορές στον καρκίνο του πνεύμονα ανάμεσα στα δύο φύλα, αν και περισσότερη έρευνα απαιτείται για την κατανόηση των διαφορών αυτών. Γενικά, ξέρουμε σήμερα ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν συχνότερα καρκίνους του πνεύμονα που δε σχετίζονται με το κάπνισμα.

Διαβάστε Επίσης

Η θεραπεία 

Οι γυναίκες φαίνεται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στην κλασική χημειοθεραπεία, έχουν γενικά καλύτερες επιβιώσεις και εμφανίζουν κατά 15% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους άνδρες. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στη θεραπευτική μας φαρέτρα η ανοσοθεραπεία, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη στις ανταποκρίσεις, την ποιότητα ζωής, αλλά και αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και τις νέες θεραπευτικές επιλογές είναι πρωταρχικής σημασίας.

Το FairLife είναι ο πρώτος στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικός φορέας αποκλειστικά για τον καρκίνο του πνεύμονα (fairlifelcc.com/el).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i