Μπορούμε να προλάβουμε παρενέργειες του κορονοϊού όπως η θρόμβωση;

Ο Γεώργιος Μ. Αναγνώστου, ειδικός αιματολόγος, απαντά στο σημαντικό αυτό ερώτημα.

θρόμβωση φλέβα istock

Ο Γεώργιος Μ. Αναγνώστου, ειδικός αιματολόγος, μιλά για τη δυνατότητα πρόληψης της θρόμβωσης στον κορονοϊό. 

Μετά από έναν και πλέον χρόνο πανδημικής κρίσης και με βάση πλήθος παράλληλων κλινικών μελετών αποδεικνύεται ότι η COVID-19 είναι μια συστηματική νόσος που προσβάλλει πολλαπλά συστήματα και επηρεάζει σημαντικά, πέρα από το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, το νευρικό σύστημα και, φυσικά, το αίμα και τα αγγεία. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί, εκτός των άλλων, να προκαλέσει θρόμβωση, τόσο στη φλεβική όσο και στην αρτηριακή κυκλοφορία.

Τα επιστημονικά δεδομένα έως σήμερα

Μελέτες δείχνουν ότι κυρίως οι άνδρες με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερη θρομβωτική προδιάθεση όταν νοσήσουν. Ο παράγοντας δε της ηλικίας (>65 έτη) κρίνεται επίσης σημαντικός για την εμφάνιση θρομβώσεων σε ασθενείς με COVID-19. Νέες έρευνες και μελέτες διασαφηνίζουν διαρκώς το τοπίο για την ιατρική κοινότητα. Οι διεθνείς και εθνικοί φορείς υγείας εξακολουθούν λοιπόν να μελετούν τη νόσο, να εξελίσσουν τις πρακτικές αντιμετώπισής της και να εκδίδουν σχετικές συστάσεις και οδηγίες.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες συστάσεις, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 προφυλάσσονται με ενέσιμες πρωτίστως αντιπηκτικές αγωγές, είτε η νοσηλεία τους είναι σε απλό θάλαμο είτε σε εντατική. Για ασθενείς σε ΜΕΘ κρίνεται αναγκαίο το εξατομικευμένο σχήμα, με υψηλότερες δόσεις αντιπηκτικής αγωγής από τη συνήθη προφυλακτική δόση, σύμφωνα με την κλινική εικόνα και την κρίση του ιατρού. Η προφύλαξη προτείνεται να παρατείνεται τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Σε ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου (παρατεταμένη ακινητοποίηση, ιστορικό θρόμβωσης, γνωστή θρομβοφιλία, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό καρκίνου, παρατεταμένη νοσηλεία σε ΜΕΘ ή με αυξημένους δείκτες φλεγμονής) πιθανώς να χρειάζεται θρομβοπροφύλαξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από 15-45 ημέρες) μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Μέτρα θρομβοπροφύλαξης έχουν προταθεί και για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, ασθενείς δηλαδή που έχουν συμπτώματα, αλλά δεν μπαίνουν σε νοσοκομείο, εφόσον έχουν συνυπάρχουσες παθήσεις ή επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση. Η θρομβοπροφύλαξη δεν κρίνεται απαραίτητη σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Με σύμμαχό τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να κρίνει την κατάσταση της υγείας σου σύμφωνα με το ιστορικό σου, οι θρομβώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ακόμα και μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i