Πρόληψη καρκίνου: Αυτή είναι η διατροφή που μας προστατεύει

Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος.

Αδυνάτισμα με μεσογειακή διατροφή

Η Στέφη Καλλή, κλινική διαιτολόγος, MSc, PhDc, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", εξηγεί τη σχέση της διατροφής με την εμφάνιση καρκίνου

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και την πέμπτη στις γυναίκες. Εκτός των κληρονομούμενων γενετικών μεταλλάξεων, η αυξανόμενη συχνότητα του παγκρεατικού καρκίνου μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η διατροφή. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία θεωρείται ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες του παγκρεατικού καρκίνου.

Καρκίνος και διατροφή 

Πρόσφατη προοπτική μελέτη ανέδειξε αντίστροφη συσχέτιση της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων με την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος στον αμερικάνικο πληθυσμό, κυρίως για άτομα άνω των 65 ετών. Ωστόσο, τα συμπεράσματα δεν μπορούν να γενικευτούν στον συνολικό πληθυσμό και μελλοντικές μελέτες είναι χρήσιμο να διεξαχθούν. Πάντως, η υπεργλυκαιμία και η αυξημένη έκθεση των ενδοκρινικών παγκρεατικών κυττάρων στην ινσουλίνη εμφανίζουν θετική δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση με την ανάπτυξη της νόσου και τη θνητότητα από καρκίνο του παγκρέατος. Οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες δημιουργούνται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αυξημένο ρίσκο προκύπτει και από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κορεσμένου λίπους. Η ημερήσια κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος είναι ικανή να αυξήσει το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος κατά 19%.

Ωστόσο, η ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών δρα προστατευτικά. Εκτός της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, άλλες φυτοχημικές ουσίες, όπως τα λιμονοειδή, η εσπεριδίνη και η ρουτίνη, που απαντώνται στα εσπεριδοειδή, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και να ενισχύσουν την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, όπως ανέδειξαν μελέτες με κυτταρικές σειρές.

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση τόσο του ορθοκολικού όσο του παγκρεατικού καρκίνου μέσω της αντικαρκινικής δράσης των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (βουτυρικό οξύ). Μια πρόσφατη μετανάλυση επιβεβαιώνει την αντικαρκινική δράση των δημητριακών ολικής αλέσεως, ενώ πρόσθετη προστατευτική δράση φάνηκε από τον εμπλουτισμό των δημητριακών σε φολλικό οξύ.

Διαβάστε Επίσης

Αναφορικά με την επίδραση του καφέ, τα διτερπένια μειώνουν τη γονοτοξικότητα των καρκινογόνων ουσιών, η καφεΐνη επιδρά προστατευτικά στον κυτταρικό κύκλο, ενώ το χλωρογενικό οξύ και το καφεϊκό οξύ μπορούν να μειώσουν τη μεθυλίωση του DNA. Με βάση, λοιπόν, τα νεότερα δεδομένα, προκύπτει ότι η κατανάλωση καφέ δρα προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του παγκρέατος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i