Καρκίνος του μαστού: Τα καλά νέα για την αντιμετώπισή του

Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι σημαντικές και αλλάζουν τα δεδομένα για τη νόσο.

γυναίκα καρκίνος μαστού istock

Από τη δρα Ελένη Γαλάνη, παθολόγο-ογκολόγο

Ο καρκίνος του μαστού δεν αντιμετωπίζεται πια ως μια νόσος, αλλά εστιάζουμε στην εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. 

Πρώιμη νόσος

Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πλέον το πρώτο απαραίτητο βήμα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις προηγείται η χορήγηση χημειοθεραπείας. Μιλώντας για χειρουργείο, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζεται με ευρεία εκτομή του όγκου (ογκεκτομή) και δειγματοληψία ειδικά σημασμένου λεμφαδένα στη σύστοιχη μασχάλη, προσέγγιση που δίνει τη δυνατότητα ενός άψογου αισθητικού αποτελέσματος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η χορήγηση προεγχειρητικής θεραπείας μειώνει το μέγεθος του όγκου και μπορεί να αποφευχθεί η μαστεκτομή. Όταν, τέλος, η μαστεκτομή κρίνεται απαραίτητη, συνδυάζεται με την άμεση, στον ίδιο δηλαδή χειρουργικό χρόνο, πλαστική αποκατάσταση του μαστού, ώστε η ασθενής να μη βιώνει την τραυματική εμπειρία της απώλειας του μαστού. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών αρχικού σταδίου δεν απαιτείται χορήγηση συμπληρωματικής χημειοθεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το ποιες γυναίκες δε θα ωφεληθούν από τη συμπληρωματική χημειοθεραπεία μάς το δείχνουν οι μοριακές υπογραφές της νόσου. 

Διαβάστε Επίσης

Μεταστατικός καρκίνος

• Στη θεραπεία του μεταστατικού ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της κυκλίνης (CDK4/6 inhibitors), χαρίζουν περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής, χωρίς μεγάλο διάστημα χημειοθεραπείας και με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. 
• Για τις ασθενείς με HER2 θετική νόσο η θεραπεία με νέες στοχεύουσες θεραπείες προσφέρει σημαντικό όφελος, μετατρέποντας πραγματικά μια δύσκολη ασθένεια σε χρόνια νόσο. Επιπλέον, η ανοσοθεραπεία έχει προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. 
•     Σε ένα μικρό ποσοστό (5%-10%) ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός και συνήθως οφείλεται σε παθολογικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Αξίζει να τονιστεί ότι γονιδιακός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε επιλεγμένο πληθυσμό που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Όσον αφορά τις ασθενείς με παθολογική μετάλλαξη, μια νέα κατηγορία φαρμάκων σε μορφή χαπιών, οι αναστολείς της PARP, έχουν ανοίξει νέους σημαντικούς θεραπευτικούς ορίζοντες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i