Υπνική παράλυση: Τι είναι και πώς μπορεί να συνδέεται με τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με την Daily Mail, Βρετανοί επιστήμονες εξετάζουν κατά πόσο αυτή η υπνική παράλυση μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό.

καλύτερη ώρα να πας για ύπνο iStock

Την υπνική παράλυση, ως σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα της μετάλλαξης Όμικρον, εξετάζουν οι ειδικοί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι επιστήμονες εξετάζουν κατά πόσο αυτή η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό. Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς με Covid-19 έχουν αναφέρει διαταραχές στον ύπνο τους, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν προκαλούνται από τη νόσο ή πρόκειται για μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας.

Ο ειδικός στην υπνοθεραπεία Δρ. Kat Lederly τόνιζε ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον κορονοϊό να επηρεάζει τη "ρύθμιση" του εγκεφάλου, αναφορικά με τον ύπνο.

Τι είναι η υπνική παράλυση

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν "συγχρονίζονται" στον τρόπο που μεταβαίνουν από την μία φάση ύπνου στην επόμενη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Διάβασε τη συνέχεια στο TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i