Πόνος στο γόνατο: Αίτια, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα με την έκταση της πάθησης.

pain knee iStock

Ευχαριστούμε τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη

Πόνος στο γόνατο

Τα γόνατα είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Οι αρθρώσεις αυτές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς στηρίζουν το βάρος μας και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την κίνηση των ποδιών όπως βάδισμα, τρέξιμο, κολύμπι και διάφορες άλλες. Όμως ο πόνος στο γόνατο είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει αυτές τις δραστηριότητες.

Συμπτώματα

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να ποικίλει ως προς την ένταση αλλά και την τοποθεσία, γεγονός το οποίο εξαρτάται από τα διαφορετικά αίτια. Επιπλέον συμπτώματα τα οποία μπορεί να έχει ο ασθενής είναι:

  • Πρήξιμο
  • Ακαμψία
  • Αστάθεια
  • Αδυναμία έκτασης γόνατος
  • Ζεστή αίσθηση κατά το άγγιγμα
  • Θόρυβος

Αίτια πόνου στο γόνατο

"Γιατί πονάνε τα γόνατα μου;"

Σε πιο μικρές ηλικίες, ο πόνος στο γόνατο προκαλείται από τραυματισμό, κυρίως σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Στις μεγαλύτερες όμως ηλικίες μπορεί επίσης να προκληθεί από καταπόνηση του γονάτου, από κάποια πάθηση ή από ανατομική ανωμαλία.

Τα πιο συχνά προβλήματα είναι τα εξής:

Ρήξη μηνίσκου: ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο, συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Μπορεί να προκληθεί έπειτα από απότομες κάμψεις η στροφές του γόνατος.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: από τις πιο συχνές κακώσεις στην περιοχή του γονάτου. Μπορεί να προκληθεί από κάποιο χτύπημα ή από απότομη στροφή του γόνατος.

Αρθρίτιδα γόνατος: αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στην αρθρίτιδα ο χόνδρος της άρθρωσης του γονάτου φθείρεται και προκαλεί πόνο και δυσκολία στη κίνηση.

Τενοντίτιδα: πρόκειται για φλεγμονή του τένοντα γύρω από το γόνατο και συχνά υπάρχει το αίσθημα της αύξησης της θερμοκρασίας γύρω από την περιοχή.

Χονδροπάθεια: εμφανίζεται κυρίως στην επιγονατίδα έπειτα από φθορά του χόνδρου. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της χονδροπάθειας μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία οστεοαρθρίτιδας.

Διάγνωση για τον πόνο στο γόνατο

Η αιτία του πόνου στο γόνατο μπορεί να διαγνωστεί μέσω εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων όπως μέσω ακτινογραφίας και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Πόνος στο γόνατο: Πρόληψη

Για την ανακούφιση από τον πόνο του γονάτου υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Άσκηση: ένα πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο δεν επιβαρύνει τα γόνατα αλλά συνίσταται για πόνους στο γόνατο, θα ήταν ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε. Η υπερβολική ξεκούραση αποδυναμώνει τους μυς με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.

Υγιές σωματικό βάρος: Φροντίστε να διατηρήσετε ένα σταθερό σωματικό βάρος ή να χάσετε κάποια κιλά, αν είστε υπέρβαροι, για να μην καταπονείτε τα γόνατα σας.

Ανύψωση ποδιού: όταν ο πόνος έχει προέλθει από κάποιο τραυματισμό ή φλεγμονή.

Πόνος στο γόνατο: Θεραπεία

Η θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα με την έκταση της πάθησης.

Συντηρητική Θεραπεία

  • Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ενεσοθεραπεία
  • Παγοθεραπεία
  • Ξεκούραση

Χειρουργική Θεραπεία

Αν ο πόνος επιμένει, τότε επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος ανάλογα με τα συμπτώματα και κρίνοντας την έκταση της πάθησης, θα σας προτείνει χειρουργική αντιμετώπιση. Με την αρθροσκόπηση γόνατος θα διαγνώσει και θα θεραπεύσει τις παθήσεις και τις κακώσεις της άρθρωσης του γονάτου χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα με φακό. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στο γιατρό να δει στο εσωτερικό του γόνατος χωρίς να χρειάζεται χειρουργική τομή, αλλά μόνο με δυο μικρές οπές στις δύο πλευρές του γονάτου. Επομένως, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Όταν η βλάβη είναι μεγάλη τότε προτείνεται ολική αρθροπλαστική γόνατος. Στην ολική αρθροπλαστική αντικαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση με εμφυτεύματα.

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία, ανάλογα με τον στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i