Τα γνωστά και τα όχι τόσο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ποια τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε;

Καρκίνος του πνεύμονα iStock

Γράφει η Κορίνα Πατέλη - Bell, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού φορέα Fairlife Φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, Treasurer Lung cancer Europe. 

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς και σοβαρούς τύπους καρκίνου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Γνωρίζουμε πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα διατρέχουν οι άνθρωποι που καπνίζουν ή που έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η νόσος μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, όπως, μεταξύ άλλων, η έκθεση σε ορισμένες ουσίες, το παθητικό κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η γενετική προδιάθεση και οι διατροφικές συνήθειες. Για τους ανθρώπους αυτούς, που ανήκουν στις θεωρούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, η αξονική θώρακα χαμηλής ακτινοβολίας είναι μια εξέταση που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τη νόσο. Συζήτησε με τον ιατρό σου σχετικά.

Διαβάστε Επίσης

Γνωστά και όχι τόσο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρι ο καρκίνος να φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο, κάτι που συχνά έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να θεραπευτούν πλήρως από τη νόσο. Όταν όμως δώσει συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν τον επίμονο βήχα διάρκειας 3 ή παραπάνω εβδομάδων, την αλλαγή του σε χρόνιο βήχα, την επίμονη δύσπνοια, την αιμόπτυση, την απώλεια όρεξης, την ανεξήγητη απώλεια βάρους, τις επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις και την ανεξήγητη κόπωση.

Ως λιγότερα γνωστά συμπτώματα χαρακτηρίζονται η πληκτροδακτυλία (fingerclubbing), η δυσκολία στην κατάποση, ο πόνος στους ώμους ή στον θώρακα και ο επίμονος βρόγχος φωνής ή ο συριγμός. Τη μεγαλύτερη όμως επίδραση στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα, πέρα από την πρόληψη, μπορεί να φέρει η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου, που εντοπίζει έγκαιρα τη νόσο και αυξάνει τις θεραπευτικές δυνατότητες και τις πιθανότητες ίασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i