ΧΑΠ: Κι όμως είναι συχνή, κι όμως υποδιαγιγνώσκεται

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένα νόσημα που αν διαγνωστεί έγκαιρα ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να ζει μια φυσιολογική ζωή.

ΧΑΠ iStock

Γράφει η Ανδριάνα Ι. Παπαϊωάννου, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, επιμελήτρια Α' της Β' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "Αττικόν", συντονίστρια Ομάδας ΧΑΠ Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί την 3η αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα [δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα για άσκηση, βήχα και απόχρεμψη (φλέματα)], που επιδεινώνονται με την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, συχνά εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων (παροξύνσεις). Αιτία των συμπτωμάτων είναι η φλεγμονή στους πνεύμονες που προκαλείται από έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Συνήθως οι ασθενείς είναι άνω των 40 ετών και έχουν καπνίσει τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα/ημέρα για 10 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η νόσος είναι ιδιαίτερα συχνή, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δε γνωρίζουν ότι πάσχουν. Η διάγνωση γίνεται από πνευμονολόγο, με μια ειδική εξέταση (σπιρομέτρηση), η οποία μετράει τη ροή του αέρα στους αεραγωγούς. Ωστόσο, η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί, με τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να αντιμετωπιστεί. Οι σύγχρονες θεραπείες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ικανότητα για άσκηση και την ποιότητα ζωής. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i