Σοφία Σαμαρά: Η ζωή μου με την Ατοπική Δερματίτιδα

"Είμαι δικηγόρος και ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχω ατοπική δερματίτιδα".

true story istock

Η Σοφία Σαμαρά μας μιλά σε πρώτο πρόσωπο για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, τα συμπτώματα που την ταλαιπωρούν και τις λύσεις που έχει βρει.

"Ονομάζομαι Σοφία Σαμαρά, είμαι δικηγόρος και ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Aπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήξερα πως έχω Ατοπική Δερματίτιδα. Μπορεί να μην καταλάβαινα ακριβώς τί μπορεί να σημαίνει, αλλά η φαγούρα, η ξηρότητα του δέρματος και τα εξανθήματα που εξαπλώνονταν στο σώμα μου, μου είχαν δώσει μία πρώτη εντύπωση του τί αντιμετωπίζω. Η ταλαιπωρία ήταν εμφανής από πολύ νεαρή ηλικία, με αποκορύφωμα τα βράδια που ο κνησμός ξέφευγε, και τα πρωινά ανακάλυπτα πληγές στο δέρμα μου.

Όταν πέρασα στην ενηλικότητα συνειδητοποίησα πως η Ατοπική Δερματίτιδα θα με συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμα και έτσι αποφάσισα πως η καλύτερη θεραπεία είναι η διαχείριση και η συνειδητοποίηση της κατάστασης. Τον τελευταίο χρόνο, έχει εξαπλωθεί γύρω από τα μάτια μου, καθιστώντας ακόμα και απλές συνήθειες, όπως το μακιγιαζ, δυσχερείς. Πλέον έχω μάθει να ζω με το απρόβλεπτο της συγκεκριμένης κατάστασης, ειδικά σε περιόδους που λόγω φόρτου πρέπει πέραν του αισθήματος κνησμού, να ανταποκριθώ στις καθημερινές μου υποχρεώσεις. Κυρίως όμως, γνωρίζω τις καθημερινές συνήθειες που πρέπει να ακολουθώ για να θωρακίζω το δέρμα μου, όπως την τακτική ενυδάτωση, τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων ειδικών για την κατάστασή μου κ.ο.κ.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό που αισθανόμουν όμως πάντα ότι μου λείπει ήταν η ουσιαστική αλληλεπίδραση με συμπάσχοντες, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε εμπειρίες και να διατυπώσουμε τις ανησυχίες μας. Εν μέσω του δεύτερου lock down, αποφάσισα να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση, φτιάχνοντας μια ομάδα για να αλληλεπιδρώ με άλλους πάσχοντες στο facebook. Μια μέρα ψάχνοντας στο internet, ανακάλυψα τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών Επιδέρμια (www.epidermia.gr). Ήρθα σε επαφή μαζί τους, και η στήριξη, η ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, καθώς και η αμέριστη κατανόηση, μου έδειξαν πως μόνο η ένταξη σε Συλλόγους Ασθενών θα μας οργανώσει, και θα συνδιαμορφώσει δράσεις και πρωτοβουλίες για θέματα που έχουμε ανάγκη. Πλέον, η συλλογική φωνή μας ακούγεται, κάνοντάς μας μέρος του δημόσιου διαλόγου σχετικά με τις δερματικές παθήσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε ο ένας τον άλλο!"

Σοφία Σαμαρά

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i