Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η Κατερίνα Κουτσογιάννη μας λέει πώς επηρεάζει τη ζωή των ασθενών

Μπορεί να γνωρίζουμε τα ιατρικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συχνά όμως δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο η νόσος αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα "ΡευΜΑζήν", μιλά για τις πολλές πτυχές της ζωής των ασθενών που επηρεάζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα. 

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι "χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική, αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων και χρόνια αναπηρία και είναι δυνατόν να συνοδεύεται από εξωαρθρικές εκδηλώσεις (ρευματοειδή οζίδια, αγγειίτιδα) ως αποτέλεσμα της προσβολής διάφορων ιστών και οργάνων. Είναι μια χρόνια, τυπικά ισόβια νόσος, με πολύ μεταβαλλόμενη πορεία".

Διαβάστε Επίσης

Αυτή είναι η περιγραφή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που διαβάζουμε στις επιστημονικές αναφορές. Εκείνο όμως που πουθενά ή πολύ λίγο αναφέρεται είναι οι συνέπειές της σε όλα τα επίπεδα της ζωής των ασθενών και οι δυσκολίες που βιώνουν ζώντας με το δύστροπο αυτό νόσημα. Αναγκάζονται να αλλάξουν την καθημερινότητά τους αρχίζοντας από πολύ απλά καθημερινά πράγματα μέχρι πολύ πιο σοβαρά, όπως είναι η εργασία, η οικογενειακή και η κοινωνική ζωή τους.

Η ισχύς εν τη ενώσει - και στη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της επιστήμης έχει οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της πάθησης και σε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπισή της, η οποία, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, περιλαμβάνει την άσκηση, τη διατροφή και την εκπαίδευση του ασθενούς με στόχο την αλλαγή του τρόπου ζωής του και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Και σε αυτό βέβαια είναι απαραίτητη η συμβολή των εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, όπως ψυχολόγου, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και διατροφολόγου, που θα πρέπει να πλαισιώνουν τον ρευματολόγο στη φροντίδα του ρευματοπαθούς. Η ενεργή συμμετοχή του ασθενούς επίσης αναγνωρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση του νοσήματός του. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για το νόσημά του, να εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του, να είναι ευαισθητοποιημένος για την κατάσταση της υγείας του ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με τους επαγγελματίες υγείας.

Η ίαση βέβαια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι στη σκέψη όλων των ασθενών και η ελπίδα για μια απόλυτα φυσιολογική ζωή παραμένει άσβεστη. Ενισχύεται, όμως, από το γεγονός ότι η έρευνα συνεχίζεται και νέα ασφαλή φάρμακα εξασφαλίζουν μακροχρόνια ύφεση και την πλήρη λειτουργικότητα των ασθενών. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i