6 ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις από το κατοικίδιό σου

Αν και αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις, δεν σημαίνει πως είναι απίθανο να συμβούν.

Γυναίκα Σκύλος iStock

Έχει γίνει μέρος της οικογένειάς σου και όπως θα μπορούσε να σε κολλήσει ο αδερφός σου ή το παιδί σου μία ασθένεια, με την ίδια λογική και το κατοικίδιό σου μπορεί να κάνει το ίδιο. Ωστόσο, στην περίπτωση των κατοικιδίων τα σενάρια είναι σπανιότερα, ειδικά αν ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου και τους κανόνες υγιεινής. Βέβαια, όσο κι αν σπάνιες είναι οι ασθένειες αυτές, δεν είναι απίθανες.

Λύσσα

Δεν του κάνεις τυχαία τα εμβόλιά του κάθε χρόνο και ένα από αυτά είναι και το αντιλυσσικό. Ειδικότερα, ο ιός της λύσσας μεταφέρεται μέσα από το σάλιο και συνήθως φοβάσαι ότι μπορεί κάτι τέτοιο να έχει συμβεί αν σε δαγκώσει ξένο κατοικίδιο. Στην περίπτωση αυτή, οφείλεις να πλύνεις με σαπούνι και νερό την πληγή και να κατευθυνθείς αμέσως στα επείγοντα. Η πορεία της ασθένειας είναι ότι στην αρχή νιώθεις άρρωστη και στη συνέχεια ανεβάζεις πυρετό. Ενδέχεται να εμφανίσεις ένταση και να είσαι μπερδεμένη, ενώ παράλληλα δεν θα μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ. 

Τοξοπλάσμωση

Αν είσαι ιδιοκτήτρια γάτας, οφείλεις να γνωρίζεις για το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση. Οι γάτες το μεταδίδουν μέσω των περιττωμάτων τους, γι'αυτό οφείλεις να καθαρίζεις συχνά την άμμο της και αμέσως μετά να πλένεις τα χέρια σου. Τα συμπτώματα της ασθένειας συνήθως είναι μυΐκοί πόνοι, πυρετός και κόκκινα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που έχουν προσβληθεί καλυτερεύουν χωρίς θεραπεία, ωστόσο στα πρώτα συμπτώματα πρέπει να συμβουλευθείς γιατρό. Αν και ένα υγιές άτομο μπορεί να μην επηρεαστεί σημαντικά, γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό πρέπει να προσέχουν περισσότερο. 

Νόσος εξ ονύχων γαλής

Οι catlovers θα πρέπει να γνωρίζουν πως η αγαπημένη τους γάτα μπορεί να τους μεταδώσει αυτή την βακτηριακή λοίμωξη μέσως μιας γρατζουνιάς, ενός δαγκώματος ή αν γλείψει μια ανοιχτή πληγή. Το καλύτερο μέτρο για την πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι να κόβεις τα νύχια της γάτας σου και να μην παίζεις πολύ άγρια μαζί της. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι σοβαρά και να καταλαγιάσουν μόνα τους, υπάρχει και το ενδεχόμενο της αντιβίωσης.


Σαλμονέλα

Συνήθως η σαλμονέλα δεν εμφανίζει συμπτώματα στα ζώα, γι'αυτό οφείλεις ύστερα από κάθε αλλαγή του νερού ή του φαγητού τους, να πλένεις τα χέρια σου καλά. Τα συμπτώματα στον άνθρωπο περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια, ναυτία, εμετό και στομαχόπονο και ορισμένα άτομα ενδέχεται να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.


Ψιττακίαση

Εμφανίζεται σε άτομα που μπορεί να έχουν κατοικίδια πτηνά, όπως έναν παπαγάλο ή πτηνά φάρμας. Ειδικότερα, βακτήρια εμφανίζονται στα ούρα τους, στα περιττώματα ή το σάλιο τους, τα οποία όταν στεγνώσουν, μετατρέπονται σε σκόνη που μπορεί να σε μολύνει αν την αναπνεύσεις. Από την άλλη, το ίδιο μπορείς να πάθεις, αν σε δαγκώσει επίσης ένα πτηνό. Τα συμπτώματα που θα εμφανίσεις είναι πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική λοίμωξη. 

Δερμοτοφυτία

Συνήθως εμφανίζεται στους σκύλους, γάτες, χοίρους, άλογα και άλλα ζώα και ο μύκητας αυτός μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα. Τις περισσότερες φορές τα μικρά ζωάκια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως τραχύ τρίχωμα και φαλακρά σημεία, αντίθετα στους ανθρώπους προκαλεί κόκκινα, κνησμώδη, δακτυλιοειδή εξανθήματα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Γι'αυτό οφείλεις να διατηρείς τον χώρο του κατοικιδίου σου καθαρό, ειδικότερα αν αυτός είναι και ο δικός σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i