Εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, μύκητες, μυρμηκιές: Πώς θα κρατήσεις το δέρμα σου υγιές;

Υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενημερώσου για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους!

σώμα το καλοκαίρι iStock

Από τη Βασιλική Μουσάτου, MD, PhD, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστημονικά υπεύθυνη Δερματολογικού Κέντρου Bioiatriki + Derma Ομίλου Βιοϊατρική

Οι παθήσεις που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο και την έντονη εφίδρωσης τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ συχνές. Οι παρακάτω πληροφορίες και συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς… παρενέργειες στο δέρμα μας.  

Παθήσεις από την έκθεση στον ήλιο

•    Τα ηλιακά εγκαύματα σχετίζονται με τη χωρίς προστασία και συνήθως μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Εμφανίζουν ποικίλη βαρύτητα, με ερυθρότητα, αίσθημα καύσου στο δέρμα, ευαισθησία, πόνο, ακόμα και φυσαλίδες. Τα αντιμετωπίζουμε με εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων, κορτιζονούχων κρεμών, αναλγητικών, αναπλαστικών λοσιόν και πλήρη αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Το επακόλουθο ξεφλούδισμα του δέρματος αντιμετωπίζεται με εντατική ενυδατική φροντίδα και αντηλιακή προστασία. Η χρήση των αντηλιακών με υψηλό δείκτη, γυαλιών ηλίου, ομπρέλας, σκιάς και ρουχισμού ανήκει στα μέτρα πρόληψης.
•    Το πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα είναι ένα εξάνθημα με κνησμό στις εκτεθειμένες περιοχές και παρουσιάζεται τις πρώτες μέρες έκθεσης στον ήλιο, ενώ στη συνέχεια το δέρμα συνηθίζει και προσαρμόζεται.
•    Αντίθετα, οι φωτοδερματίτιδες προκύπτουν από αλληλεπίδραση τοπικού σκευάσματος (αρώματα, καλλυντικά, βαφές κ.ά.) και ηλίου προκαλώντας ερεθισμό, κοκκινίλα και ίσως κνησμό στην περιοχή που εφαρμόστηκαν. Επίσης, η λήψη κάποιων φαρμάκων (ρετινοειδή, διουρητικά, αμιοδαρόνη κ.ά.), σε συνδυασμό με τον ήλιο, μπορεί να οδηγήσει σε έντονες φωτοδερματίτιδες.
Η αντιμετώπιση στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η διακοπή έκθεσης στον ήλιο ταυτόχρονα με την τοπική ή συστηματική ουσία που προκάλεσε τη δερματίτιδα καθώς και η τοπική θεραπεία του εξανθήματος.

Διαβάστε Επίσης

Τσιμπήματα

Ένα κοινό καλοκαιρινό πρόβλημα είναι τα τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, μύγες) αλλά και μεδουσών. Τα πρώτα αντιμετωπίζονται με κρέμες που περιέχουν αντιβίωση και κορτιζόνη, ενώ, αν ο κνησμός είναι επίμονος, συνιστάται και αντιισταμινικό. Τα ίδια ισχύουν και για τις μέδουσες, όπου όμως προηγείται ο καθαρισμός του δέρματος από τα πλοκάμια με θαλασσινό νερό. Για να μη μείνουν σημάδια, να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία.

Διαβάστε Επίσης

Παθήσεις που σχετίζονται με μύκητες 

Ο αυξημένος ιδρώτας και η θερμοκρασία του καλοκαιριού προδιαθέτουν σε μυκητιάσεις στα πέλματα και ανάμεσα στα δάχτυλα. Στα προσβεβλημένα σημεία το δέρμα είναι λευκωπό, μπορεί να έχει ρωγμές και γραμμώσεις καθώς και απολέπιση. Τις περισσότερες φορές υπάρχει και κνησμός ή δυσοσμία. Η θεραπεία γίνεται αρχικά με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, ποδόλουτρα με αντισηπτικές ουσίες και συμβουλές για αντιμετώπιση των υποτροπών. Σε εκτεταμένες μυκητιάσεις μπορεί να χορηγηθούν και αντιμυκητιασικά χάπια σε συνδυασμό με τα τοπικά μέτρα.  Ένα άλλο "καλοκαιρινό" πρόβλημα του δέρματος είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Οφείλεται σε έναν μύκητα που υπάρχει στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής όλων μας και δε μεταδίδεται –όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει– από την άμμο, αντικείμενα ή τις πισίνες, παρά πολλαπλασιάζεται σε λιπαρά δέρματα λόγω εφίδρωσης και υψηλής θερμοκρασίας και συχνά υποτροπιάζει. Προκαλεί κηλίδες διαφορετικού χρώματος, ανάλογα με τον φωτότυπο του καθενός, που έχουν ελαφρύ λέπι και εντοπίζονται στη ράχη, στο άνω μέρος του θώρακα και των βραχιόνων. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά σαμπουάν, κρέμες ή σπρέι και σε εκτεταμένες περιπτώσεις ή συχνές υποτροπές με χάπια από το στόμα. Σημαντική είναι και η συντήρηση της τοπικής θεραπείας μία με δύο φορές την εβδομάδα κατά τους θερινούς μήνες για πρόληψη των υποτροπών.

Μυρμηκιές

Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος (μυρμηκιές) μεταδίδονται εύκολα από τις επιφάνειες σε πισίνες (δάπεδο, λαβές) που έχουν έρθει σε επαφή με δέρμα πασχόντων. Οι μυρμηκιές οφείλονται στην προσβολή του δέρματος από HPV ιούς και εντοπίζονται συνήθως στις παλάμες, στα πέλματα, το πρόσωπο. Παρουσιάζονται στα χέρια σαν ανώδυνες βλατίδες, ενώ στα πέλματα προσομοιάζουν με υπερκερατώσεις που μπορεί να εκληφθούν ως τύλοι (κάλοι), οι οποίοι είναι έντονα επώδυνοι κατά τη βάδιση. Επίσης, στην επιφάνεια των μυρμηκιών, ιδίως αν αφαιρεθεί το επιφανειακό στρώμα δέρματος, παρατηρούνται μαύρα στίγματα που αντιστοιχούν σε θρομβωμένα αγγεία. Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, η τοπική χρήση χημικών παραγόντων, η χρήση laser, η χειρουργική αφαίρεση και κάποιες φορές η χρήση ρετινοειδών τοπικά (ομαλές μυρμηκιές) ή συστηματικά σε μεγάλη προσβολή (μυρμηκιώδης επιδερμοδυσπλασία). Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψη του προβλήματος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i