Λιγότερη καθιστική ζωή = μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται και η κάθε μορφής φυσική δραστηριότητα συμβάλλει σε καλύτερη υγεία και αποτρέπει τον καρκίνο του μαστού.

αερόβια άσκηση iStock

H Άννα Μαρία Μαραγκάκη, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" επιβεβαιώνει νέα έρευνα για τη σχέση της φυσικής δραστηριότητας και του καρκίνου, η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

H σωματική δραστηριότητα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και στις γυναίκες του μαστού και του ενδομητρίου, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Αυτές οι μορφές καρκίνου είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες στην Ευρώπη. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά, επίσης, στην αποφυγή της αύξησης βάρους, Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που ελαττώνουν την καθιστική ζωή (αποφεύγουν να κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους της ημέρας) μπορούν ενδεχομένως να προστατευτούν από τον καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε Επίσης

Πώς μας "προστατεύει" η φυσική δραστηριότητα

Υπάρχει ένας αριθμός βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας προστατέψει από την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς, μεταξύ άλλων, οι μηχανισμοί αυτοί επιδρούν στα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης του αίματος καθώς και σε άλλες σχετικές ορμόνες, στις ορμόνες φύλου, σε καταστάσεις φλεγμονής και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, παράμετροι που συνδέονται καθοριστικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπροσθέτως, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη αύξησης του σωματικού βάρους και τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών και άλλων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος των νεφρών, του παγκρέατος, του οισοφάγου και της χοληδόχου κύστης.

Εάν αποκτήσεις τη συνήθεια να αφιερώνεις τουλάχιστον 150 λεπτά σε σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, ή 75 λεπτά σε έντονη σωματική δραστηριότητα ανά εβδομάδα, ή σε ισοδύναμο συνδυασμό δραστηριοτήτων μέτριας και μεγάλης έντασης, μπορείς να αναμένεις σημαντικά οφέλη για την υγεία σου. Παραδείγματα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας είναι οι ασκήσεις μεταφοράς βάρους, οι ασκήσεις αντίστασης και οι έντονες αερόβιες ασκήσεις. Καλό είναι να συνδυάζεις μέσα στην εβδομάδα αερόβια δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, χορός, κολύμπι) με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως Pilates, και ασκήσεις με αντιστάσεις, π.χ. βάρη, λάστιχα, ιμάντες κ.λπ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i