Αφιέρωμα Υγείας: "Ο HIV και ο κοινός νους"

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να μιλήσουμε για τα στερεότυπα αλλά και να μάθουμε πόσο εύκολα και απλά μπορούμε να κάνουμε δωρεάν εξέταση.

aids istock

Ο Γιώργος Κεράτσας, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή", μιλά για τις εξελίξεις και τα στερεότυπα γύρω από τη νόσο του AIDS.

Ο κοινός νους στο άκουσμα της λέξης HIV φέρνει εικόνες από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, εικόνες πόνου και θανάτου. Δεν ξεχωρίζει τον HIV, την ονομασία του ιού, από το AIDS, το σύνδρομο εκείνο που προκαλείται χρόνια μετά τη λοίμωξη, εν τη απουσία φαρμακευτικής αγωγής. Βλέπει τον ιό ως κάτι τελεσίδικο και θανατηφόρο.

Ο κοινός νους δε γνωρίζει πόσο έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα τα τελευταία χρόνια, πόσο αποτελεσματικές θεραπείες διαθέτουμε πλέον. O HIV σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα χρόνιο διαχειρίσιμο νόσημα, που με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση δεν επιβαρύνει τον οργανισμό. Τα άτομα που ζουν με τον ιό μπορούν να έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον υπόλοιπο πληθυσμό, μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, ενώ, λαμβάνοντας και τηρώντας την αγωγή τους, δε μεταδίδουν τον ιό, ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

Ο κοινός νους δε γνωρίζει ότι οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές όχι μόνο θωρακίζουν τον οργανισμό των ατόμων που ζουν με HIV, αλλά και προστατεύουν και αυτά που δε φέρουν τον ιό. Σε περίπτωση απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής δίνεται η δυνατότητα για τη δωρεάν λήψη αγωγής, που, αν ξεκινήσει εντός των επόμενων 72 ωρών, αποτρέπει την εγκατάσταση του ιού στον οργανισμό (PEP). Επίσης, πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε στην Ελλάδα η διάθεση προφυλακτικής αγωγής (PrEP) μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία λαμβάνεται από άτομα που πιθανόν διατρέχουν υψηλό ρίσκο λοίμωξης και αποτρέπει την πιθανότητα μετάδοσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο κοινός νους δεν έχει εμπεδώσει όλες αυτές τις εξελίξεις, κάτι που οδηγεί σε δυσκολίες και διακρίσεις για τα οροθετικά άτομα. Το στίγμα εξακολουθεί να υπάρχει στις σχέσεις, την οικογένεια και την εργασία. Ελπίζουμε, όμως, πως μέσα από τις κατάλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα σπάσει και ο κοινός νους θα καταφέρει να δει τον HIV όπως πραγματικά είναι: ένας ιός αντιμετωπίσιμος με έγκαιρη διάγνωση και συνέπεια στην αγωγή.

#ZeroStigma: Πού μπορείς να κάνεις δωρεάν εξέταση για AIDS

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η Gilead Sciences, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις HIV στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Συνδράμουμε ενεργά στον κοινωνικό αποστιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με HIV με τη βοήθεια επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας που συμμετέχουν στη δράση #ZeroStigma. Στα Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορείς να κάνεις, δωρεάν, γρήγορη και ανώνυμη εξέταση με ένα τσίμπημα στο δάχτυλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i