Αφιέρωμα Υγείας: Αυτή η πάθηση των πνευμόνων είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Η έγκυρη ενημέρωση για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι σημαντική ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή.

πόνος στήθος αναπνευστικό αναπνοή καρδιά istock

Η Αλεξάνδρα Κουτσοκέρα, ιατρός πνευμονολόγος, MSc Ογκολογία Θώρακος, Παιδιατρική Πνευμονολογία, επιμελήτρια Α', Β' Πνευμονολογική Κλινική, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, αναλύει για εμάς τα δεδομένα της ΧΑΠ.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Χαρακτηρίζεται από μόνιμα αναπνευστικά συμπτώματα και περιορισμό της ροής του αέρα, που οφείλονται σε παθολογία των αεραγωγών ή/και των κυψελίδων. Συνήθως προκαλούνται από σημαντική έκθεση σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια και επηρεάζονται από παραμέτρους που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή, όπως είναι η παθολογική ανάπτυξη των πνευμόνων. Σημαντικά συνυπάρχοντα νοσήματα μπορεί να έχουν επίπτωση στη νοσηρότητα και τη θνητότητα των ασθενών.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ΧΑΠ αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι υπεύθυνη για 3.000.000 θανάτους ετησίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από ΧΑΠ περίπου 600.000 ασθενείς, οι μισοί εκ των οποίων αγνοούν ότι νοσούν. Συχνά συνυπάρχει με άλλα νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κατάθλιψη. Αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας των αυξανόμενων οικονομικών επιπτώσεων από τις συχνές παροξύνσεις και κατ’ επέκταση τις νοσηλείες.

H διάγνωση και η θεραπεία της ΧΑΠ

Η βασική εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ είναι η σπιρομέτρηση. Στόχοι της θεραπείας της ΧΑΠ αποτελούν η μείωση των συμπτωμάτων (ανακούφιση από τα συμπτώματα, βελτίωση ικανότητας για άσκηση και γενικής κατάστασης υγείας) και η μείωση του κινδύνου (παρεμπόδιση εξέλιξης της νόσου, πρόληψη και θεραπεία των παροξύνσεων, μείωση της θνητότητας). Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, έχουμε στη διάθεσή μας ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό αλγόριθμο:
Αποφυγή παραγόντων κινδύνου, εμβολιασμοί, τακτική σωματική άσκηση-πνευμονική αποκατάσταση, φαρμακευτική θεραπεία, μακροχρόνια οξυγονοθεραπεία, μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, χειρουργικές επιλογές, παρηγορητική θεραπεία.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική διαχείριση της ΧΑΠ, ανάλογα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου, κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία, η οποία βασίζεται κυρίως σε εισπνεόμενα φάρμακα. Στη μη φαρμακευτική διαχείριση της ΧΑΠ με στόχο τη μείωση της θνητότητας κεντρικό ρόλο παίζουν η διακοπή του καπνίσματος, η πνευμονική αποκατάσταση, καθώς και ο αντιγριπικός και ο αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός, ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη, της COVID-19 και του έρπητα ζωστήρα σε ηλικίες άνω των 50 ετών. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i