Τι είναι η "άδεια περιόδου" που ψηφίστηκε στην Ισπανία

Αναρρωτική άδεια για τις ημέρες της έμμηνου ρύσης στις γυναίκες που τη χρειάζονται εγκρίθηκε με νομοσχέδιο για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Που αλλού ισχύει και ποια είναι μία πιθανή παγίδα;

περίοδος πόνοι περιόδου πόνος κοιλιά istock

Ένα από τα πιο "άθικτα" ταμπού φαίνεται πως μόλις αρχίζει να ταρακουνιέται. Η ισπανική βουλή ψήφισε νόμο που επιτρέπει στις γυναίκες να παίρνουν άδεια έμμηνου ρύσης όταν υπάρχουν παράγοντες που την καθιστούν επώδυνη. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτιά που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τα δικαιώματα φύλου και αναπαραγωγής σε γυναίκες, επιτρέποντας κάθε γυναίκα άνω των 16 ετών να μπορεί να κάνει διακοπή κύησης χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονιών.

Τι είναι ο νόμος για την άδεια περιόδου

Ο νέος ισπανικός νόμος δίνει τρεις ημέρες άδεια -με την δυνατότητα επέκτασης στις πέντε- σε γυναίκες με επώδυνες περιόδους και συμπτώματα όπως έντονες κράμπες, ναυτία, ζαλάδα και εμετό. Η χορήγηση της άδειας θα περνάει μέσα από της δημόσιες δομές υγείας. 

Σύμφωνα με την ισπανική Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών με έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονους πόνους, μία κατάσταση γνωστή ως δυσμηνόρροια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό πόνο, διάρροια, πονοκεφάλους και πυρετό. 

Ο νόμος υποδηλώνει ότι η νέα αυτή πολιτική θα συμβάλει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των μύθων που εξακολουθούν να περιβάλλουν την έμμηνο ρύση και να καταπιέζουν τις γυναίκες. Σύμφωνα με την υπουργό Ισότητας, την Irene Montero, πρόκειται για "μία ιστορική ημέρα προόδου για τα γυναικεία δικαιώματα".

"Θα υπάρξουν αντιστάσεις στην εφαρμογή της, όπως έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν αντιστάσεις στην εφαρμογή όλων των φεμινιστικών νόμων", σχολίασε στο κοινοβούλιο. 

Με το νομοσχέδιο αυτό η Ισπανία καινοτομεί στην Ευρώπη ενώ διεθνώς υπάρχουν ελάχιστες χώρες που προσφέρουν αυτού του τύπου την άδεια, ανάμεσά τους η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, η Νότιος Κορέα και η Ζάμπια. 

Διαβάστε Επίσης

Είναι όντως απελευθερωτική αυτή η απόφαση για τις γυναίκες;

"Είναι απελευθερωτική; Πρόκειται για πολιτικές που αναγνωρίζουν την πραγματικότητα του σώματός μας στη δουλειά και επιθυμούν να τη στηρίξουν; Ή είναι μια πολιτική που στιγματίζει, ντροπιάζει και δημιουργεί διακρίσεις για τις εργαζόμενες γυναίκες", αναρωτήθηκε η Elizabeth Hill, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. 

Πράγματι, τα ερωτήματα που θέτει αξίζουν την προσοχή μας. Μέλη της βουλής από το σοσιαλιστικό κόμμα εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η άδεια περιόδου θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αποθαρρύνοντας τους εργοδότες να προσλαμβάνουν γυναίκες.

Αυτό είναι κάτι που απομένει να φανεί στο μέλλον, ωστόσο και μόνο η συζήτηση της πιθανής αυτής "παγίδας" είναι ενδεικτική για την εγρήγορση της κοινωνίας κατά των πιθανών διακρίσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι παρότι δεν υπάρχουν σχετικοί νόμοι σε άλλες χώρες, οι γυναίκες που έχουν επώδυνη περίοδο ή καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση είναι πολύ πιθανό να ζητούν τελικά αναρρωτική άδεια από την εργασία τους. 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i