Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια για την οποία έκανε επέμβαση η Μαρία Κορινθίου

Τι συμβάλλει στην ανάπτυξη της φλεβικής ανεπάρκειας και τα συμπτώματά της.

Μαρία Κορινθίου Ιnstagram

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια βλάβη που εμφανίζεται όταν οι φλέβες στα πόδια αποτυγχάνουν να μεταφέρουν σωστά το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στα πόδια, του πρηξίματος και των αλλαγών του δέρματος, όπως αποχρωματισμό ή εξέλκωση.

Οι φλέβες έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που βοηθούν στην ώθηση του αίματος προς τα πάνω προς την καρδιά. Σε υγιείς φλέβες, αυτές οι βαλβίδες κλείνουν σωστά και εμποδίζουν το αίμα να ρέει προς τα πίσω. Ωστόσο, σε άτομα με φλεβική ανεπάρκεια, αυτές οι βαλβίδες μπορεί να καταστραφούν ή να εξασθενήσουν, γεγονός που επιτρέπει στο αίμα να ρέει πίσω και να λιμνάζει στα πόδια.

Τι συμβάλλει στην ανάπτυξη της φλεβικής ανεπάρκειας

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη φλεβικής ανεπάρκειας, όπως η γενετική, η ηλικία, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ιστορικό θρόμβων αίματος, τραυματισμό στα πόδια και ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή πόνος στα πόδια, ειδικά μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση
  • Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
  • Αποχρωματισμός του δέρματος ή αλλαγές, όπως ερυθρότητα ή σκουρόχρωμα
  • Οι κιρσοί, οι οποίοι είναι διευρυμένες και στριμμένες φλέβες ορατές κάτω από το δέρμα
  • Έλκη ποδιών ή πληγές που αργούν να επουλωθούν

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τακτική άσκηση, διαχείριση βάρους και αποφυγή παρατεταμένων περιόδων ορθοστασίας ή καθίσματος. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν επίσης να φορεθούν για να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στα πόδια.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ιατρικές διαδικασίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες όπως ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ ή σκληροθεραπεία, που χρησιμοποιούν θερμότητα ή χημικές ουσίες για να κλείσουν τις κατεστραμμένες φλέβες ή χειρουργικές επεμβάσεις όπως απογύμνωση φλέβας ή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσεις συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως θρόμβους αίματος ή δερματικές λοιμώξεις.

Όπως μοιράστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή της η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα κάποιου. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, πολλά άτομα με φλεβική ανεπάρκεια μπορούν να ζήσουν ενεργή και υγιή ζωή. Δες στο παρακάτω βίντεο όσα είπε για τη δική της περίπτωση: 

 

Τι είναι το ανεύρυσμα και πώς μπορείς να το προλάβεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i