Tech Neck: Το αυχενικό πρόβλημα της εποχής μας και πώς να το αντιμετωπίσεις

Πονάς στον αυχένα και στους ώμους; Μήπως είσαι κι εσύ θύμα του tech neck; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόβλημα των ημερών μας και το πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

neck pain istock

Δεν υπάρχει κάποιος στο γραφείο που να μην παραπονιέται για τον πόνο στον αυχένα του και τη μέση του, κάτι που είναι σύνηθες σε ανθρώπους που κάθονται για πάνω από 8 ώρες σε ένα γραφείο και κοιτούν την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού. Αν αναλογιστούμε εδώ και πόσα χρόνια οι ψηφιακές συσκευές έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και πλέον αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια αυτής, θα συνειδητοποιήσουμε πως το λεγόμενο "tech neck", το αυχενικό που εμφανίζεται σε ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τις τεχνολογικές συσκευές είναι το μυωσκελετικό πρόβλημα της εποχής μας. 

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να είσαι σκυμμένη πάνω από το λάπτοπ σου ή πάνω από το κινητό σου την ώρα που κάνεις scrolling στα social media; Και ενώ τα εβδομαδιαία μασάζ είναι ιδανικά μετά από μία κουραστική ημέρα, μπορείς να αναλάβεις το κόστος αυτής της "θεραπείας" όταν χρειάζεσαι τη συγκεκριμένη περιποίηση καθημερινά; Ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση που μπορεί να σε σώσει από τη "χρεωκοπία" και την κακή στάση σώματος.

Tech Neck: η μάστιγμα της εποχής

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο πόνος στον αυχένας είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να καταλήξει σε χρόνιο, εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησής του, κοιτάζοντας συνεχώς συσκευές μέσω κακής στάσης του σώματος. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 40% των ανθρώπων υποφέρουν από κάποιου βαθμού πόνο στον αυχένα που προκαλείται από το scrolling, την αποστολή μηνυμάτων ή την πληκτρολόγηση. Ειδικότερα, ο πόνος αυτός είναι οξύς και επώδυνος και μπορεί να μεταφερθεί στους ώμους και στην πλάτη. Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της νευροχειρουργικής στο NYU Langone Hospital-Brooklyn, Erich Anderer, "δεδομένου ότι η σπονδυλική στήλη αποτελείται από μια λεπτή αλληλεπίδραση οστών, μαλακών ιστών και συνδέσμων μπορεί εύκολα να βγει εκτός λειτουργίας, ειδικά αν είστε κολλημένοι στις συσκευές σας όλη μέρα". Στην ουσία, η κίνηση που κάνεις όταν στέλνεις ένα μήνυμα, ασκεί μεγάλη πίεση στον αυχένα, αν αναλογιστούμε πως το κεφάλι μας ζυγίζει 5 με 6 κιλά, σύμφωνα με τον δρ Anderer. "Όταν λοιπόν έχεις καταπόνηση στον αυχένα ή οτιδήποτε βγάζει την ευθυγράμμιση από την ισορροπία, αυτό μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί ως πόνος", εξηγεί ο ειδικός. 

Η σωστή στάση του σώματος

Δεν χρειάζεται να θεωρείς ότι κάνεις κάτι λάθος γιατί σχεδόν όλοι μας ζούμε έτσι και ασχολούμαστε με την ίδια συχνότητα με τις συσκευές. Και σίγουρα το να προσπαθείς να κρατήσεις τη στάση του σώματός σου ευθεία δεν είναι εφικτό, ούτε καν ρεαλιστικό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αλλάζεις μέσα στην ημέρα τη στάση σου, ξεμπλοκάροντας τη στατικότητα στην οποία σε αναγκάζουν οι οθόνες να διατηρείς, σύμφωνα με μία μελέτη του 2021.

Όπως προτείνει ο δρ Anderer, μπορείς να κάθεσαι σε ελαφρώς ανακλινόμενη θέση με τον αυχένα σου χαλαρό σε ένα προσκέφαλο. Παράλληλα, μπορείς να ανεβάσεις τον εαυτό σου σε όρθια στάση ώστε το κεφάλι και ο αυχένας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη, κάτι που προτείνει η φυσικοθεραπεύτρια και κλινική διευθύντρια του διαδικτυακού παρόχου φυσιοθεραπείας Physio Ed, Kathy Doubleday.

Αντιμετώπιση του tech neck

Εκτός από το να προσπαθείς να βρίσκεσαι στη σωστή στάση, κάτι που δεν είναι εφικτό όλες τις ώρες της ημέρας, μπορείς να αλλάζεις στάση τη στιγμή που χρησιμοποιείς το λάπτοπ ή το κινητό σου. Πιο αναλυτικά, προσπάθησε να κουνήσεις το σώμα σου και να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου για 20 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά διάλειμμα για κάθε φορά που ασχολείσαι με τις συσκευές, ώστε να μειωθεί ο πόνος, η κούραση και η δυσφορία, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη. Από την άλλη, μία έρευνα έδειξε πως όταν άτομα που κινδύνευαν να εμφανίσουν πόνο στον αυχένα ξεκίνησαν να κάνου περισσότερους περιπάτους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το εν λόγω πρόβλημα. Συνεπώς, μία μικρή βόλτα εντός ή εκτός του γραφείου θα σε βοηθήσει να μειώσει το πρόβλημα στον αυχένα και τους ώμους σου.

Το streching επίσης γίνεται ο φίλος σου μέσα στην ημέρα, καθώς μπορείς κατά τη διάρκεια της εργασίας να κάνεις ελαφριές διατάσεις του αυχένα, που θα κινητοποιήσουν το αίμα, διατηρώντας πιο υγιείς τις αρθρώσεις σου. 

Η γυμναστική επίσης θα βοηθήσει στην καθιστική ζωή που κάνεις, δίνοντας στο σώμα σου την ευκαιρία να ξεμπλοκαριστεί. Το μασάζ επίσης μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να εξαφανίσει το πρόβλημα. 

Σε κάθε περίπτωση αν νιώσεις οξύ πόνο στον αυχένα ή στους ώμους σου, καλό είναι να απευθυνθείς στον ορθοπεδικό σου, ο οποίος θα σου δώσει τις σωστές οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, αν συνειδητοποιήσεις πως δεν περνάει με τις παραπάνω λύσεις. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i