Σύνδρομο της Ραπουνζέλ: Τι είναι το σύνδρομο αφορά κυρίως νέες γυναίκες

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι σπάνιο και αφορά κυρίως έφηβες και νέες γυναίκες.

Νέα γυναίκα που εξετάζει στον καθρέφτη τα μαλλιά της istock

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία μια μεγάλη μπάλα τρίχας (τριχοπίλημα) συγκεντρώνεται μέσα στο στομάχι και επεκτείνεται στο λεπτό έντερο. Ο λόγος για τη δημιουργία αυτής της "μπάλας" είναι ότι το άτομο τρώει επανειλημμένα και για χρόνια τρίχες από το κεφάλι του!

Οι μακριές τρίχες έχουν μια λεία επιφάνεια που συνήθως το στομάχι δυσκολεύεται να διασπάσει και να πέψει. Επίσης, τα μαλλιά δεν κινούνται εύκολα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα καθώς αυτός συσπάται και χαλαρώνει προκειμένου να μεταφέρει τις τροφές και τα υγρά στο εσωτερικό του. Έτσι, οι τρίχες συσσωρεύονται μέσα στην κοιλότητα του στομάχου και καθώς αυξάνονται μπορεί να αρχίσουν να μετακινούνται προς το λεπτό έντερο. 

Διαβάστε Επίσης

Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968 και πήρε το όνομά της από τη Ραπουνζέλ, την ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού, που ήταν γνωστή για τα μακριά της μαλλιά. Το σύνδρομο της Ραπουνζέλ είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Και σε περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις, παρατηρείται μεταξύ παιδιών, εφήβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών κάτω των 30 ετών. 

Το σύνδρομο αυτό συνδέεται συχνά με την τριχοτιλλομανία, την παρόρμηση να ξεριζώνει κάποιος τις τρίχες από το κεφάλι του και συνήθως οι άνθρωποι που έχουν τη μία κατάσταση μπορεί να αναπτύξουν και την άλλη. 

Συμπτώματα του συνδρόμου της Ραπουνζέλ

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που συνεπάγεται αυτό το σύνδρομο είναι ότι η συνήθεια της κατάποσης τριχών και βαμβακερών ινών μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια να δώσει συμπτώματα και μέχρι να γίνει αντιληπτή η μπάλα από τρίχες, να είναι αρκετά μεγάλη και να προκαλεί σοβαρή απόφραξη στο στομάχι ή/και το έντερο. Η αφαίρεσή της γίνεται με χειρουργική επέμβαση. 
Τα συμπτώματα συνήθως προκαλούνται από την απόφραξη ή από συναφή προβλήματα υγείας και μπορεί να περιλαμβάνουν:
    - Πόνο στο στομάχι
    - Φούσκωμα
    - Αίσθημα πληρότητας
    - Απώλεια βάρους
    - Ναυτία
    - Χαμηλό βάρος και έντονο φόβος για την αύξηση του βάρους (νευρική ανορεξία)
    - Εμετό μετά τα γεύματα
    - Πόνο ή δυσφορία κάτω από τα πλευρά (οξύς επιγαστρικός πόνος)
    - Κατά τόπους απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής (αλωπεκία)
    - Κακή αναπνοή (δυσοσμία του στόματος)

700 γρ. μπάλα από τρίχες!

Το περιστατικό που έγινε η αιτία να συζητήσουμε για το σύνδρομο της Ραπουνζέλ συνέβη στη Θεσσαλονίκη και αφορά μία 14χρονη που μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της κλινικής "Άγιος Λουκάς". Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε στο στομάχι της μια μεγάλη μάζα από τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το εν λόγω τριχοπίλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως.

"Τριχόπλημα είναι η μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρεντερολογικό σωλήνα μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%" εξηγεί η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής "Άγιος Λουκάς", Κατερίνα Ραμματά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η 14χρονη κοπέλα, η οποία έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i