Δεν είναι καινούργια ελιά στο δέρμα, είναι σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση!

Παρατήρησες μια ελιά στο δέρμα σου που μεγαλώνει και ανησύχησες. Φυσικά θα πας στο δερματολόγο, αλλά έχε στο νου σου ότι μπορεί να είναι μια αθώα σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση.

Δερματολόγος εξετάζει μια γυναίκα για ελιές ή σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση istock

Μια ελιά στο δέρμα που μεγαλώνει ή μια ελιά που δεν είχες παρατηρήσει ξανά μπορεί να σου τραβήξει την προσοχή και να σε ανησυχήσει. Λογικό, αφού γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία μας η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και είμαστε πλέον υποψιασμένοι για βλάβες που μπορεί να είναι προκαρκινικές. Χωρίς δεύτερη σκέψη, εάν παρατηρήσεις αλλαγή σε μια ελιά στο δέρμα στο μέγεθος, στο σχήμα, εάν ματώνει ή σε "τρώει", αυτός που πρέπει να συμβουλευτείς είναι ο δερματολόγος σου. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλλαγές στις ελιές στο δέρμα επικίνδυνες καθώς κάποιες μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο αθώο, όπως μια σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση.

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ, μια σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση είναι μια πολύ συχνή, μη καρκινική (καλοήθης) βλάβη στο δέρμα. Το σχήμα της είναι στρογγυλό ή ωοειδές και μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα, από καφέ έως γκρι ή μαύρο. Οι βλάβες αυτές είναι ανάγλυφες στο δέρμα και μπορεί να έχουν λεία ή τραχιά επιφάνεια και μοιάζει σαν "πατημένη" στο δέρμα. Εμφανίζονται σταδιακά, μεμονωμένα ή σε ομάδες, στο πρόσωπο, στον κορμό ή στο λαιμό. Συνήθως, δε, παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τα 50 ή μετά τα 60 χρόνια.

Να ανησυχήσω;

Κατ’ αρχήν, μόνο ο δερματολόγος μπορεί να κάνει τη διάγνωση άρα είναι αυτός που θα επισκεφθείς εάν παρατηρήσεις μια καινούργια ελιά στο δέρμα ή αλλαγή σε κάποια ήδη υπάρχουσα ελιά. Εάν σου πει ότι είναι σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις αφού είναι πάντα καλοήθης. Ωστόσο, επειδή μπορεί να μεγαλώσει, να είναι αντιαισθητική ή να πιάνεται στα ρούχα και να ματώνει, είναι πιθανό ο δερματολόγος να συστήσει την αφαίρεσή της. 

Διαβάστε Επίσης

Σε τι οφείλεται;

Οι καλοήθεις αυτές βλάβες συνδέονται με την ηλικία, τη χρόνια έκθεση στον ήλιο αλλά και την κληρονονομικότητα και οφείλονται στην πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των κυττάρων της. Επίσης, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν μία σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση μπορεί να αναπτύξουν κι άλλες, ωστόσο η βλάβη αυτή δεν είναι μεταδοτική.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Ο γιατρός μπορεί συνήθως να διαπιστώσει αν είναι σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση εξετάζοντας το προσβεβλημένο δέρμα. Εάν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με τη διάγνωση, μπορεί να συστήσει την αφαίρεσή της ώστε να εξεταστεί κυτταρολογικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου η διάγνωση είναι ξεκάθαρη, η αντιμετώπιση είναι εύκολη και συνήθως γίνεται στο ιατρείο με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία) ή να γίνει αφαίρεση με laser με ή χωρίς απόξεση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αφαίρεση με νυστέρι ώστε να ακολουθήσει βιοψία της βλάβης. Όλες οι επιλογές γίνονται με τοπική αναισθησία, οπότε η αφαίρεση της βλάβης είναι ανώδυνη.

Μετά τη διαδικασία θα χρειαστεί να εφαρμόζεις για ένα διάστημα αναπλαστική κρέμα ενώ θα πρέπει να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i