Μετά την ασπαρτάμη και η αλόη στη λίστα με τα πιθανώς καρκινογόνα του ΠΟΥ;

Η aloe vera αναμένεται πως θα προστεθεί επίσης στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως "πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

αλόη βέρα istock

Τον Ιούλιο, και συγκεκριμένα στις 14 του μήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις ουσίες που θεωρούνται πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Στη λίστα αυτή, όπως έχει διαρρεύσει, θα βρίσκεται η ασπαρτάμη – και τώρα μάθαμε ότι θα είναι και η αλόη (aloe vera). Τι σημαίνει όμως αυτή η λίστα πρακτικά;

Διαβάστε Επίσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταρτίζει συγκεκριμένες λίστες με βλαπτικές για την υγεία του ανθρώπου ουσίες και ανάλογα με τα ευρήματα και την πιθανή αρνητική τους δράση, τις ομαδοποιεί. Η ασπαρτάμη και η αλόη έχουν μπει στην ομάδα 2Β, ή "πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους". Πολλά από τα 94 περιεχόμενα αυτής της λίστας δεν μας προξενούν απορία: λοίμωξη με κάποια στελέχη του HIV, εργασία με άσφαλτο, βενζίνη… Αυτό όμως που μας ξάφνιασε είναι ότι περιέχει κάποια φαινομενικά αβλαβή συστατικά, όπως η φτέρη, η αλόη βέρα και τα ασιατικά λαχανικά τουρσί.

Τι περιλαμβάνουν οι λίστες του ΠΟΥ

Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών του ΠΟΥ καταρτίζεται από τον ερευνητικό του κλάδο για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως οι πιθανοί μηχανισμοί καρκινογένεσης, κατηγοριοποιούν τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες.

Ομάδα 1 - καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και την ιονίζουσα ακτινοβολία.
Ομάδα 2Α - πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, την εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ομάδα 2Β - πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Σύντομα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα περιλαμβάνει την ασπαρτάμη και την αλόη βέρα.
Ομάδα 3 - δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένεση στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικού, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Για την ομάδα 2Β, είναι απαραίτητο να υπάρχουν "περιορισμένες ενδείξεις καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκείς ενδείξεις καρκινογένεσης σε πειραματόζωα", αν και υπάρχουν επιφυλάξεις. Τα αντικείμενα θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές αποδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το προκαλεί αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα των οποίων το πόσιμο νερό ήταν εμπλουτισμένο με εκχύλισμα των φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κρίσιμο είναι ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να είναι βλαβερές για το DNA - και επομένως πιθανώς ικανές να προκαλέσουν καρκίνο - στα έντερα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή καρκινογένεση στα ζώα και ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί και στους ανθρώπους.

Μαζί με τις φτέρες και τα λαχανικά τουρσί, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της ομάδας 2Β περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων - τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων - και ναφθαλίνη - το κύριο συστατικό των απωθητικών σκόρου. Ο κατάλογος εμπλέκει επίσης ορισμένα απομονωμένα φυτικά προϊόντα, όπως το εκχύλισμα καβά, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ως τελετουργικό ποτό με μεθυστικές ιδιότητες, καθώς και το εκχύλισμα Ginkgo biloba και η σκόνη ρίζας goldenseal, τα οποία πωλούνται ως φυτικά φάρμακα.

Τέλος, υπάρχουν επίσης ορισμένα επαγγέλματα και δραστηριότητες στην ομάδα 2Β: εκτός από την ξυλουργική, την ξυλουργική και την εργασία με άσφαλτο, ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τις βιομηχανίες στεγνού καθαρισμού και κατασκευής υφασμάτων ως πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Τι επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, για τη λίστα με τα πιθανώς καρκινογόνα του ΠΟΥ

Η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων, εξήγησε η καθηγήτρια και διαβάζουμε στο TheToc. "Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης", είπε στην ΕΡΤ η Χρύσα Σαρδέλη ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού τοξικά, πρόσθεσε αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα, ανέφερε. Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πρόκειται για δοσεξαρτώμενα προϊόν και υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή – αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i