Όταν τα νύχια μας προειδοποιούν- μπορούν να αποκαλύψουν μια σοβαρή ασθένεια

Όταν το νύχι μας σχηματίζει μια σκουρόχρωμη ράβδωση θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

κοντά νύχια iStock

Όλοι το γνωρίζουμε πως τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν πολλές πληροφορίες για την υγεία μας, όπως την έλλειψη βιταμινών. Κάποιες φορές γίνονται εύθραυστα, άλλες ξεφλουδίζουν ή φαίνονται κίτρινα. Ωστόσο, ίσως το πιο ανησυχητικό είναι όταν έχουν μια λωρίδα κάθετη, σκούρου χρώματος που μπορεί να έχει προκληθεί από διάφορες αιτίες, κάποιες εξ αυτών, σοβαρών.

Ο Dr. Karan Raj, ένας γιατρός που έχει γίνει πολύ γνωστός στο TikTok, όπου εκλαϊκεύει επιστημονικές γνώσεις και βοηθά τον κόσμο με συμβουλές μας διαφωτίζει για ιατρικά θέματα.

Τώρα, ανέδειξε το ζήτημα με την παράξενη γραμμή στα νύχια, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένδειξη μελανώματος (καρκίνου του δέρματος).

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, ο Δρ Raj σπεύδει να εξηγεί ότι οι αιτίες για αυτή τη γραμμή στο νύχι μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η πρώτη και πιο αθώα είναι πως αυτή η κάθετη γραμμή είναι κάποιες φορές απλώς φυσιολογική σε ανθρώπους που έχουν πιο σκούρο δέρμα. 

Στο βίντεο του λέει όμως πως μπορεί επίσης να έχει προκληθεί από "λοίμωξη, παρενέργειες φαρμάκων, ή θρόμβους αίματος" -κάτι που θα πρέπει να εξετάσει βέβαια ο προσωπικός μας γιατρός που θα μας καθοδηγήσει στις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι μια άλλη αιτία είναι το μελάνωμα, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος - ή στην περίπτωση του ατόμου στο βίντεο, ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται υποβλεννογόνιο μελάνωμα.

"Το υποβλεννογόνιο μελάνωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται κάτω από τα νύχια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ραβδώσεις στα νύχια, χρωματικές αλλαγές μέσα ή γύρω από το νύχι, μελανιά κάτω από το νύχι που δεν επουλώνεται και τα νύχια να αποχωρίζονται από την κοίτη του νυχιού" εξήγησε στο Medical News Today.

 

Ποιες ενδείξεις πρέπει να προσέχουμε

Ο Dr. Raj λέει ότι "όπως συμβαίνει με κάθε δερματική βλάβη, αν παρατηρήσετε μια γρήγορη αλλαγή στο μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα, πηγαίνετε να το ελέγξετε".

Συμπτώματα του υποβλεννογόνιου μελανώματος μπορεί να είναι:

-καφέ ή μαύρες ραβδώσεις στο νύχι χωρίς να υπάρχει κάποιος γνωστός τραυματισμός
-ραβδώσεις στα νύχια που αυξάνονται σε μέγεθος
-μώλωπας στο νύχι που δεν επουλώνεται ή μετακινείται προς τα πάνω καθώς το νύχι μεγαλώνει
-νύχια ή νύχια ποδιών που διαχωρίζονται από την κοίτη του νυχιού
-σκουρόχρωμο δέρμα δίπλα στο νύχι
-ένα νύχι που αιμορραγεί ή αναπτύσσει οζίδιο
-όταν η πλάκα του νυχιού λεπταίνει, παραμορφώνεται ή σπάει.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i