Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη

Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AbbVie, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα.

Lambrina Barbetaki

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλά στο shape.gr για τον ρόλο της επιστήμης και της καινοτομίας, τη νέα πραγματικότητα στην μετά covid εποχή, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής.


Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Φιλομαθής, εξερευνητικό πνεύμα και εξωστρεφής, μεθοδική. Είμαι ένα ανήσυχο πνεύμα που μ’ αρέσουν οι προκλήσεις, να ζω νέες εμπειρίες και να μαθαίνω από νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις. Δε φοβάμαι να εκτεθώ στο ‘καινούργιο’, αντιθέτως με προσελκύει. Δε φοβάμαι να μάχομαι καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχει κάθε άνθρωπος τις προσωπικές του νίκες. Αυτή η στάση ζωής μου άνοιξε τον δρόμο προς το εξωτερικό και όλες τις πολύτιμες εμπειρίες που κέρδισα τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επαγγελματίας. Παρά την επιστροφή στην πατρίδα, τα ταξίδια παραμένουν προτεραιότητα. Η κινητικότητα για μένα αποτελεί μία … σταθερά στη ζωή μου. 

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό σου τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Ευεξία είναι να κάνω κάθε μέρα, ή στην αρχή της ή στο τελείωμά της, κάτι που μου αρέσει. Είτε αυτό είναι μία βόλτα και περπάτημα, είτε καφές με μία καλή φίλη, είτε να δω μια ενδιαφέρουσα έκθεση τέχνης, ή απλά ένα τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Δεν έχω ένα συγκεκριμένο τελετουργικό ευεξίας, ίσα ίσα οι αλλαγές ως ευχάριστες εμπειρίες δίνουν μια τονωτική ένεση στην καθημερινότητά μου και μου χαρίζουν ενέργεια, για να είμαι πιο αποδοτική στη δουλειά μου, αλλά και φρέσκιες ιδέες για να τις κάνω πράξη!

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Μόλις ξεκίνησε για μένα ένα νέο ‘ταξίδι’ με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, μετά από 20 χρόνια στο εξωτερικό, όπου ωρίμασα επαγγελματικά και προσωπικά. Για μένα η εξέλιξη δεν έχει όριο, είναι μια αέναη προσπάθεια να πετύχεις το καλύτερο που μπορείς, να μπορείς να μετασχηματίζεσαι, να προσαρμόζεσαι, να μεγαλώνεις. Είμαι από τη φύση μου ένας άνθρωπος που θέλω να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα, να παίρνω ερεθίσματα από όλους τους χώρους, να εμπνέομαι από τους συνανθρώπους μου και να αξιολογώ και να φιλτράρω αυτά που μου ταιριάζουν και μου ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έχω μεγάλο ενθουσιασμό για να αδράξω κάθε ευκαιρία αυτή την περίοδο, να απολαύσω όλα τα όμορφα και να εξελιχθώ μέσα από δυσκολίες και εμπόδια. Αυτή η περίοδος είναι μία γόνιμη φάση, η οποία αποτελεί εφαλτήριο για το επόμενο στάδιο της ζωής μου. 

Συνομιλώντας αυτή τη στιγμή με μία γυναίκα που βρίσκεται "στο τιμόνι της υγείας", ίσως η ερώτηση αυτή είναι περιττή, θα την κάνω όμως: Πιστεύεις ότι το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες έχει πλέον σπάσει;

Αυτή τη στιγμή η συζήτηση για τη γυναικεία εκπροσώπηση, την παρουσία και την επιρροή των γυναικών στη δημόσια ζωή είναι ανοιχτή και ζωηρή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περάσει σε μία νέα, πιο γόνιμη και ώριμη φάση αναφορικά με τον σεβασμό και την ισότιμη ενσωμάτωση των γυναικών στην εργασία και στην κοινωνία. Δεν είμαστε όμως, ακόμα, στο σημείο που επιθυμούμε και στο οποίο προσβλέπουμε για μια κοινωνία που είναι ουσιαστικά συμπεριληπτική και ισότιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανισότητες είναι πολλές και ‘εκκωφαντικές’ όσο απομακρυνόμαστε από τις χώρες της Δύσης, με πολλές χώρες να μην έχουν καν διεκδικήσει αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα για τις γυναίκες. Δεν αρκεί να έχει κάνει ο μισός κόσμος κάποια ουσιαστικά βήματα, αλλά το κομβικό είναι να κερδίσουμε το στοίχημα παγκοσμίως. Αυτό, όμως, γνωρίζουμε καλά ότι χρειάζεται επιμονή, εκπαίδευση, αφοσίωση, τόλμη και υπομονή.

Όμως και στις δυτικές κοινωνίες, ενώ έχουν γίνει αρκετά βήματα για την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων και για την εξομοίωση των αποδοχών, οι γυναίκες εξακολουθούν να πρέπει να σπάσουν αρκετές ‘γυάλινες οροφές’ και να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να αναδειχτούν στην ιεραρχία.

Είναι αισιόδοξο ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις που θέλουν να προοδεύσουν και να έχουν διάρκεια στον χρόνο, κατανοούν ότι η συμβολή των γυναικών προσθέτει αξία στην επίλυση προβλημάτων και στον χειρισμό σύνθετων ή απρόβλεπτων καταστάσεων, καθώς οι γυναίκες διαθέτουν ιδιότητες και προτερήματα που διαφέρουν απ’ αυτά των ανδρών.

Οι γυναίκες διαθέτουν μία συλλογική και υποστηρικτική προσέγγιση όταν βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά όπως ευελιξία, ενσυναίσθηση, μεθοδικότητα, ανθεκτικότητα, είναι αυτά που καθιστούν τις γυναίκες πλεονέκτημα για κάθε επιχείρηση και για κάθε δημόσιο αξίωμα. 

Lambrina_Barbetaki

Ευεξία και υγεία: Συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι κατά τη γνώμη σου; 

Είναι απόλυτα αλληλοσυμπληρωματικές έννοιες! Για να μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας και στον εαυτό μας είναι απαραίτητο να διαθέτουμε απόθεμα θετικής ενέργειας και διάθεσης για να πετυχαίνουμε όλα όσα έχουμε θέσει ως στόχο. Είναι υπέρτατη υποχρέωσή μας να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας. Είναι η βάση για να ανταποδίδεις φροντίδα και αγάπη στους ανθρώπους.

Δεν χρησιμοποιώ τη δουλειά και τις ευθύνες που αυτή φέρνει ως άλλοθι για να μη φροντίζω τον εαυτό μου! Ασκούμαι, τρέφομαι υγιεινά, αλλά παράλληλα φροντίζω να κάνω και τις απαραίτητες ‘παρασπονδίες’ που τρέφουν την ψυχή! Δεν εγκαταλείπω τα χόμπι μου, καθώς αυτά είναι η αποφόρτισή μου. Αγαπώ τη φωτογραφία και μέσα από τον φακό ανακαλύπτω νέες εικόνες και ανατρέχω σε συναισθήματα και στιγμές που με γεμίζουν ή ενδεχομένως να έχω προσπεράσει. 

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών για εμένα είναι επίσης ένα ενδιαφέρον πνευματικό ταξίδι. Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ισπανικά, μέχρι σήμερα είναι οι γλώσσες που μου έχουν ανοίξει ορίζοντες σε νέους πολιτισμούς, διαφορετικούς τρόπους σκέψης και κουλτούρες. Όμως δεν σταματώ εδώ, στόχος είναι σύντομα να ξεκινήσω μία νέα γλώσσα και παράλληλα να σχεδιάσω το επόμενο ταξίδι μου!

Τη ζωή την αντιμετωπίζω σαν έναν μαραθώνιο, με εναλλαγή ‘τοπίων’. Σε κάποια σημεία επιταχύνω και σε κάποια επιβραδύνω. Όμως πάντα φροντίζω να είμαι μάχιμη και δυνατή σωματικά και πνευματικά και να διατηρούμαι σε φόρμα, ώστε να απολαμβάνω όλη τη διαδρομή. 

Περάσαμε μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Η πανδημία ήταν, πράγματι, ένας "κεραυνός εν αιθρία". Αρχικά, μας βρήκε απροετοίμαστους, τα κράτη, τις κυβερνήσεις, τα υγειονομικά συστήματα, τις κοινωνικές δομές, τα επαγγελματικά οικοσυστήματα, εμάς τους ανθρώπους. Μετά το πρώτο σοκ, χρειάστηκε να ανασυνταχθούμε και, ευτυχώς, το καταφέραμε αρκετά γρήγορα, τόσο τα κράτη, οι φορείς όσο και όσοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό και στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων υπέρ της συνοχής της κοινωνίας. Χρειάστηκε να εργαστούν και να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι, γρήγορα, μεθοδικά και με αυταπάρνηση για να κρατήσουν τις κοινωνίες ‘ζωντανές’ και τους ανθρώπους ασφαλείς. Προερχόμενη από την οικογένεια της επιστήμης, νιώθω περήφανη που οι επιστήμονες όλου του κόσμου ενώθηκαν ώστε να δώσουν γρήγορες, αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ιού. Αναμφίβολα, η περίπτωση της ανάπτυξης και της παραγωγής των εμβολίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με τους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς υπήρξε υποδειγματική, ώστε σε εννέα μήνες η ανθρωπότητα να έχει πρόσβαση σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Το παραπάνω παράδειγμα προσφέρει πολλά μαθήματα, όπως την αξία της συνεργασίας, την αναγκαιότητα στήριξης της επιστήμης και της καινοτομίας με επαρκείς πόρους, και την απόδειξη ότι όταν θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά. Η επιστήμη διαθέτει όλα τα εχέγγυα ώστε να λειτουργήσει μεθοδικά και τεκμηριωμένα και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη νέα πανδημία.

Πιστεύω ότι μια ολιστική προσέγγιση της καινοτομίας, με πρόσβαση σε φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά, απεικονιστικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, χειρουργικές τεχνικές, τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με ολοκληρωμένα μοντέλα σχεδιασμού, παροχής, διαχείρισης και χρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας, είναι η απάντηση για τον σχεδιασμό των συστημάτων υγείας του αύριο που ανταποκρίνονται στις πιο σύνθετες και σύγχρονες απαιτήσεις.

Όμως, εκτός από τα διδάγματα σε συλλογικό επίπεδο, κάθε ένας και κάθε μία από εμάς πήρε και προσωπικά μαθήματα. Ανακαλύψαμε πτυχές του εαυτού μας που ενδεχομένως είχαν αδρανήσει στο πλαίσιο μίας "δεδομένης" καθημερινότητας. Σήμερα, βρισκόμαστε στην μετά-covid εποχή, σε μία νέα πραγματικότητα που μένει ακόμα να εμπεδωθεί και να κατασταλάξει. Αυτή η νέα πραγματικότητα καθορίζει και τις δομικές αλλαγές που απαιτείται να συμβούν. Είναι νομοτελειακό ότι αυτή η πραγματικότητα θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το επόμενο βήμα, συνολικά, της κοινωνίας, όμως εμείς πρέπει να έχουμε ευήκοα ώτα να αφουγκραστούμε τα νέα δεδομένα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερη ισότητα, αξιοκρατία, πρόσβαση στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στην εργασία.

Πώς βλέπεις από τη θέση και τον ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Η θητεία μου σε θέσεις ευθύνης σε 20 χώρες για 20 χρόνια με ωρίμασε και με προίκισε με εμπειρίες και με μια σφαιρική οπτική σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχει καθορίσει τον τρόπο που σκέφτομαι και πράττω και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς τρόπου σκέψης. Η εξωστρέφεια και η ειλικρινής επικοινωνία είναι το κλειδί για το μέλλον του κλάδου της Υγείας, σε επίπεδο επιχειρηματικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας και σε επίπεδο διαχείρισης και εξέλιξης των ανθρώπων. Χρειάζεται να δουλέψουμε σε ένα οικοσύστημα, όλοι οι τομείς, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις που θα αποτελέσουν το σήμερα και το αύριο στον τομέα της Υγείας. 

Όλες οι εταιρείες μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στην Υγεία, οργανώνοντας και δημιουργώντας ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον που διέπεται από αξίες ισότητας και ηρεμίας και εστιάζει στον άνθρωπο, στη σωματική και στην ψυχική ευημερία. 

Ενισχύοντας την καλή ψυχολογία και ευημερία των συνεργατών μας, πρέπει να επενδύουμε σε πολιτικές που προάγουν το work life integration. Θέλω οι συνεργάτες μας να πετύχουν την επιθυμητή αρμονία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, να απολαμβάνουν συνθήκες ευελιξίας και να διαθέτουν τον απαραίτητο ποιοτικό χρόνο στις δραστηριότητες που αναπληρώνουν θετική ενέργεια. Για την AbbVie μέρος της επιτυχίας μας έγκειται στο να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το work-life integration, στην κατανόηση και στην αποδοχή ότι κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά. Η επίτευξη ολοκλήρωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πολύ πιο ρεαλιστική όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν ισότιμη προσοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής τους χωρίς να θυσιάζουν τη μία για την άλλη. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i