Η ρινοπλαστική σήμερα: Κάτι παραπάνω από μία απλή χειρουργική επέμβαση

Αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή χειρουργική επέμβαση.

ρινοπλαστική iStock

Η ρινοπλαστική, στις μέρες μας, αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή χειρουργική επέμβαση. Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων και των δύο φύλων επιλέγουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία με στόχο την αναβάθμιση της εξωτερικής τους εμφάνισης σε συνδυασμό με την αποκατάσταση μίας φυσιολογικής ρινικής αναπνοής. Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος πριν αποφασίσει να κάνει πλαστική μύτης;

Κατάλληλη ηλικία

Η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων. Έτσι, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν την επέμβαση μετά την ηλικία των 16 ετών, ενώ οι άνδρες αφού συμπληρώσουν το 17ο με 18ο έτος της ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών του προσώπου και όλων των ανατομικών δομών της μύτης. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υφίσταται δεδομένου ότι η γενική υγεία του ατόμου είναι καλή.

Κατάλληλη εποχή

Όλες οι εποχές είναι το ίδιο κατάλληλες, αρκεί ο χειρουργημένος να μπορεί να τηρήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Το πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις του υποψηφίου σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του χειρουργού είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πότε θα λάβει χώρα το χειρουργείο.

Είδος αναισθησίας

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται αποκλειστικά με γενική αναισθησία. Αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτό χρειάζεται χρόνο, απόλυτη ηρεμία και ιδανικές συνθήκες χειρουργείου κάτι που εξασφαλίζει αποκλειστικά η γενική αναισθησία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις μέρες μας, ο συγκεκριμένος τύπος αναισθησίας είναι ιδιαίτερα ασφαλής.

Πόνος

Η σύγχρονη ρινοπλαστική στην Αθήνα αποτελεί μία ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, ο φόβος του πόνου δε θα πρέπει να αποτρέψει κάποιον από το να αποκομίσει τα ευεργετικά οφέλη που απορρέουν από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ασθενείς δε χρειάζεται να πάρουν ούτε ένα παυσίπονο μετεγχειρητικά.

Ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική;

Στις μέρες μας, υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται: η ανοιχτή ρινοπλαστική και η κλειστή ρινοπλαστική. Στην πρώτη, η πρόσβαση του χειρουργού στις ανατομικές δομές της μύτης που πρέπει να διορθωθούν γίνεται μέσω μίας μικρής, αθέατης τομής στη στυλίδα της μύτης. Στη δεύτερη, η πρόσβαση επιτυγχάνεται με τομές οι οποίες γίνονται αποκλειστικά στο εσωτερικό της μύτης. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η ανοιχτή ρινοπλαστική έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλειστή.

Συγκεκριμένα, παρέχει:

  • καλύτερη οπτική επαφή με το χειρουργικό πεδίο
  • καλύτερη δυνατότητα τοποθέτησης και σταθεροποίησης μοσχευμάτων
  • δυνατότητα για πιο λεπτομερείς χειρουργικούς χειρισμούς τόσο στη ράχη όσο και στην κορυφή της μύτης
  • δυνατότητα εφαρμογής εξελιγμένων τεχνικών όπως είναι η ρινοπλαστική με υπερήχους
  • πιο προβλέψιμο και πιο σίγουρο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα

Ρινοπλαστική και ρινική αναπνοή

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση όλων των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της μύτης. Έτσι παράλληλα με τη βελτίωση του σχήματος της μύτης μπορούμε να επιτύχουμε και μία φυσιολογική ρινική αναπνοή, αποκαθιστώντας κάθε ανατομικό πρόβλημα που μπορεί να την εμποδίζει όπως είναι:

  • η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος
  • η υπερτροφία των ρινικών κογχών
  • οι ρινικοί πολύποδες

Γιατί η ρινοπλαστική διαφέρει από τις υπόλοιπες χειρουργικές επεμβάσεις;

Η ρινοπλαστική είναι μία ιδιαίτερη χειρουργική επέμβαση αφού τα αποτελέσματά της έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη φυσική υγεία του ασθενή. Έτσι, το άτομο που υποβάλλεται σε αυτή βιώνει μία τόνωση της αυτοπεποίθησής του η οποία πηγάζει από τη συνολική αναβάθμιση της εξωτερικής του εμφάνισης. Συγχρόνως, η βελτίωση της αναπνοής του, του χαρίζει μία συνολική ευεξία. Η ποιότητα του ύπνου του βελτιώνεται δραματικά, η ενεργητικότητά του κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται, οι επιδόσεις του στις διάφορες φυσικές δραστηριότητες (π.χ. σπορ) γίνονται καλύτερες και γενικά η ποιότητα της ζωής του αναβαθμίζεται αισθητά. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση διαφορετική από όλες τις άλλες. Και αυτό γιατί καταφέρνει να αγγίξει όλες τις εκφάνσεις της καλής υγείας.

Ο Δρ. Μιχαήλ Τσούνης MD, PhD είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής του Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής του Θεραπευτηρίου ‘Λητώ’. Εχει μετεκπαιδευτεί στην Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική στα νοσοκομεία Charing Cross Hospital του Imperial College of Medicine του Λονδίνου, Queen’s Medical Center του Πανεπιστημίου του Nottingham και Academic Medical Center του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης λειτουργικής και επανορθωτικής ρινοπλαστικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i