Δυσοίωνη πρόβλεψη: Ο καρκίνος θα αυξηθεί κατά 77% έως το 2050, λέει ο ΠΟΥ | Να γιατί

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναπτύσσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του και 1 στους 9 άνδρες και 1 στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.

cancer istock

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου θα αυξηθεί σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια το 2050 – 77% υψηλότερος από τον αριθμό το 2022, προειδοποίησε η Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ.

Διατροφή + καρκίνος: Όσα γνωρίζουμε σήμερα (και είναι πολλά και σημαντικά)

Οι 4 παράγοντες κινδύνου

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο ανέφερε τέσσερις βασικούς παράγοντες:

  1. τον καπνό,
  2. το αλκοόλ,
  3. την παχυσαρκία και
  4. την ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου προβλέπονται το 2050", ανέφερε μια δήλωση, μια αύξηση 77% από τα περίπου 20 εκατομμύρια περιπτώσεις που διαγνώστηκαν το 2022.

"Το ταχέως αυξανόμενο παγκόσμιο βάρος του καρκίνου αντανακλά τόσο τη γήρανση του πληθυσμού όσο και την ανάπτυξη, καθώς και αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου, αρκετοί από τους οποίους σχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

"Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μοχλό των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου".

Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων, με επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα να προβλέπονται το 2050 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2022, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, όσον αφορά τα ποσοστά, οι χώρες που βρίσκονται στο χαμηλό άκρο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ θα δουν τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση – έως 142%.

Και οι χώρες του μεσαίου εύρους αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 99%, ανέφερε.

"Ομοίως, η θνησιμότητα από καρκίνο σε αυτές τις χώρες προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν το 2050", ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Freddie Bray, επικεφαλής του κλάδου παρακολούθησης του καρκίνου στο IARC, δήλωσε: "Ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης δεν θα γίνει ομοιόμορφος σε χώρες διαφορετικών επιπέδων HDI. Εκείνοι που έχουν τους λιγότερους πόρους για να διαχειριστούν τα καρκινικά τους βάρη θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του παγκόσμιου βάρους του καρκίνου".

7 πράγματα που έχει θεωρηθεί πως προκαλούν καρκίνο και οι επιστημονικές απαντήσεις

Με πληροφορίες από το siencealert.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i