Πόσες φορές στη ζωή σου έχεις ακούσει τη φράση "μην κάνεις αυτό" γιατί μπορεί να πάθεις καρκίνο; Πολλά ακούγονται -κυρίως μεταφέρονται από στόμα σε στόμα- για το πώς μπορεί να προκληθεί ο καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο πολλές φορές οι εικασίες αυτές δεν "πατάνε" στην πραγματικότητα. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες που έχουν - σχεδόν για όλα!- μια εμπεριστατωμένη απάντηση. Ποιες είναι οι γνωστότερες "πιθανές αιτίες καρκίνου" όπως προκύπτει από όσα συζητάμε μεταξύ μας και τι έχει βρει μέχρι στιγμή η επιστήμη σχετικά με το εάν υπάρχει όντως πιθανός συσχετισμός ή όχι;
1. Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος
Αν και τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν και εκπέμπουν ακτινοβολία όπως αυτή των φούρνων μικροκυμάτων, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστημονικές έρευνες που να τα έχουν συνδέσει με κάποια μορφή καρκίνου. Σίγουρα, όμως, το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε να μιλάμε για αρκετές ώρες στο κινητό, ενώ αν χρειάζεται, το προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούμε ακουστικά. Ο λόγος δεν είναι μόνο για να μην είναι το κινητό κολλημένο στο αφτί μας αλλά για έχουμε πιο σωστή στάση σώματος και να αποφύγουμε τους πόνους στον αυχένα και τους ώμους.
2. Τεχνητά γλυκαντικά και καρκίνος
Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα γλυκαντικά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο. Αν και μία μελέτη είχε αποδείξει πως η ζαχαρίνη είχε δημιουργήσει καρκίνο στα ποντίκια, η αλήθεια είναι πως ο οργανισμός μας δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, όπως των τρωκτικών. Επομένως, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τη ζαχαρίνη με τον καρκίνο στους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για την ασπαρτάμη.
3. Μεταλλικά σφραγίσματα στα δόντια
Υπήρχε μία εποχή που οι ασθενείς έπαιρναν έντρομοι τους οδοντιάτρους στο τηλέφωνο για να τους ρωτήσουν αν πρέπει να αφαιρέσουν τα μεταλλικά σφραγίσματα από τα δόντια τους, προκειμένου να μην πάθουν καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνες οι επικαλύψεις με υδράργυρο δεν οδήγησαν σε καρκίνο, ούτε σε κάποια άλλη ασθένεια.
4. Ακτινογραφίες και καρκίνος
Είναι αλήθεια πως ακόμα και μία μικρή δόση ακτίνων Χ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, ωστόσο το ποσοστό είναι μικρό κυρίως αν το δούμε υπό το πρίσμα του οφέλους μιας διάγνωσης από την ακτινογραφία. Γι' αυτό ωστόσο υπάρχει περιορισμός στο πόσες ακτινογραφίες μπορείς να πραγματοποιήσεις μέσα στον χρόνο, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μια ποσότητα ακτινοβολίας που να είναι ασφαλής. Στην πράξη βέβαια είναι δύσκολο να κάνει κανείς τόσες πολλές ακτινογραφίες μαζεμένες ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στην υγεία του, ωστόσο δεν είναι κακό να γνωρίζουμε αυτή την πληροφορία. Αλλά και οι γιατροί, όταν συστήνουν ακτινογραφία δεν το κάνουν "για να βρίσκεται" αλλά επειδή υπάρχει ιατρικός λόγος.
5. Κρέας και καρκίνος
Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, συνίσταται η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος. Ειδικότερα, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα θεωρούνται επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας και όντως έχουν συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνα, ένα hot dog την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν συντηρητικά όπως τα νιτρώδη, τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο. Τα καλά νέα, είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε ένα λουκάνικο τη μέρα, σωστά;
6. Καφές
Για πολλούς ο καφές είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουν την ημέρα, ωστόσο παλαιότερα θεωρείτο πως ήταν ιδιαίτερα βλαβερός για την υγεία. Καλά τα νέα! Ξέχασε ό,τι ήξερες μέχρι τώρα, καθώς μία έρευνα κατέληξε στο ότι η με μέτρο κατανάλωση του καφέ μειώνει τον κίνδυνο διάφορων ειδών καρκίνου, όπως του συκωτιού, του προστάτη, της μήτρας, του στόματος και του λάρυγγα.
7. Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνος
Αναμφίβολα, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΠΟΥ, το 2010 η ρύπανση του αέρα προκάλεσε περισσότερους από 220.000 καρκίνους του λάρυγγα στον κόσμο μέσα σε έναν χρόνο - με τους περισσότερους να συμβαίνουν στην Ασία. Ιδιαίτερα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον μολυσμένο αέρα και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ωστόσο οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Σίγουρα καλό είναι να αποφεύγουμε να εισπνέουμε καυσαέρια και να προτιμάμε να παραμένουμε στο σπίτι, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr