Εκτός από τον πυρετό, τι άλλο δείχνει το θερμόμετρό σου;

Υπάρχει μια περίεργη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της θερμοκρασίας του σώματος, όπως δείχνουν νέα ευρήματα μελέτης.

thermometer istock

Διάφορες μελέτες έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της θερμοκρασίας του σώματος, ωστόσο τα μικρά μεγέθη δειγμάτων τους έχουν αφήσει πάρα πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

Τώρα, ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ανέλυσαν δεδομένα από 20.880 άτομα που συλλέχθηκαν σε διάστημα επτά μηνών, επιβεβαιώνοντας ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει μια σχέση που αξίζει να διερευνηθεί. Αν κάτι τόσο απλό όσο το κρύο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, τότε αυτό έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

"Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος –που αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μεθόδους αυτοαναφοράς και φορητούς αισθητήρες– και των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ένα ευρύ γεωγραφικό δείγμα", λέει η ψυχίατρος του UCSF Ashley Mason.

Γιατί ζεσταίνεσαι συνέχεια; (Ενώ δεν έχει καύσωνα)

Γιατί είναι αυξημένη η θερμοκρασία;

Θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη συσχέτιση, αναφέρουν οι ερευνητές. Όπως ενδέχεται

  • η κατάθλιψη να συνδέεται με μεταβολικές διεργασίες που παράγουν επιπλέον θερμότητα,
  • να συνδέεται με βιολογικές λειτουργίες που δεν λειτουργούν σωστά,
  • να υπάρχει μια κοινή αιτία, όπως ψυχικό στρες ή φλεγμονή που επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να εξετάσουν μελλοντικές μελέτες. Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη και πολύπλευρη κατάσταση, πιθανότατα με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες ενεργοποίησης και η θερμοκρασία του σώματος θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα υδρομασάζ και οι σάουνες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Είναι πιθανό η "αυτοψύξη" που προκαλείται στο σώμα μέσω της εφίδρωσης, να έχει και ψυχική επίδραση.

"Κατά ειρωνικό τρόπο, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας, που διαρκεί περισσότερο από μια λουτροθεραπεία σε πάγο", λένε οι ερευνητές. 

Καθώς περίπου το 5% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζει με κατάθλιψη, οι προσπάθειες για την κατανόηση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι πιο επείγουσες από ποτέ. Κάθε νέα ανακάλυψη φέρνει περισσότερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. "Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών κατάθλιψης, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες μιας νέας  θεραπευτικής οδού",αναφέρουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

[ Σημείωση Συντάκτη Υγείας: Όσο εμπεριστατωμένη κι αν είναι η μελέτη – στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες από 106 χώρες – δεν αρκεί ότι η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος προκαλεί κατάθλιψη ή μάλιστα ότι η κατάθλιψη οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.]

5 απρόσμενα "συμπτώματα" που συνδέονται με την κατάθλιψη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i