PET/CT: Η εξέταση που ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τις πρώτες κλινικές εφαρμογές της PET/CT στην ογκολογία και σήμερα η μέθοδος αυτή αποτελεί βασικό διαγνωστικό εργαλείο για την πλειοψηφία των τύπων καρκίνου.

scan istock

Γράφει η Κατερίνα Μαϊντά, Πυρηνικός Ιατρός, Υποδιευθύντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής & Τμήματος PET/CT, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

mainta
Ιατρικό

Τι είναι η PET/CT;

Η PET/CT δίνει πληροφορίες για τον μεταβολισμό, την ενεργότητα δηλαδή των καρκινικών κυττάρων και ιστών και ταυτόχρονα εντοπίζει την ακριβή θέση της βλάβης στα όργανα καθοδηγώντας έτσι προς ορθότερη βιοψία.

Πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητη μέθοδο που αναδεικνύει τον καρκινικό ιστό πρώιμα, ακόμα και όταν οι διαστάσεις του είναι ακόμα μικρές. Μικροί λεμφαδένες αναδεικνύονται ως παθολογικοί με την PET/CT, ενώ θα αξιολογούνταν ως φυσιολογικοί με τα κριτήρια της αξονικής τομογραφίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάδειξη παθολογικών λεμφαδένων ή μικρών μεταστατικών εστιών στα οστά από καρκίνο του προστάτη με την PSMA PET/CT που θα διέφευγαν με την απλή αξονική τομογραφία ή το σπινθηρογράφημα οστών.

Η PET/CT είναι ολόσωμη εξέταση που σε 10-20 λεπτά μπορεί να απεικονίσει το σώμα και να αναδείξει ταυτόχρονα τοπικές εστίες και απομακρυσμένες μεταστάσεις, επιτυγχάνοντας την ορθότερη σταδιοποίηση της νόσου και ακολούθως καθοδηγώντας την σωστή θεραπευτική επιλογή.

Αλλά και μετά τη θεραπεία, η PET/CT δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ανταπόκριση της νόσου, εάν δηλαδή εξακολουθεί να υπάρχει ενεργός καρκινικός ιστός ή όχι. Διακρίνει υπολειπόμενη νόσο ή υποτροπή από ουλώδη ιστό μετά το χειρουργείο ή την ακτινοθεραπεία. Σε συγκεκριμένες δε περιπτώσεις, όπως π.χ. στο λέμφωμα Hodgkin, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της απάντησης νωρίς μετά την έναρξη χημειοθεραπείας, ώστε ένα αποφασιστεί η συνέχισή της ή αλλαγή προς άλλο θεραπευτικό σχήμα.

Η PET/CT αλλάζει τη διαγνωστική και τη θεραπεία

Με νεότερα ραδιοφάρμακα που στοχεύουν ειδικά τον καρκίνο του προστάτη και τους νευροενδοκρινείς όγκους, η PET/CT πρωτοστατεί στην επιλογή ασθενών που μπορούν να υποβληθούν σε στοχευτικές θεραπείες με ραδιοφάρμακα.

Τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία της ιατρικής και ειδικότερα της ογκολογίας που αλλάζει τη διαγνωστική και ακολούθως τη θεραπευτική τακτική. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, διαθέτουμε πολυετή εμπειρία, όντας από τα πρώτα κέντρα στην Ελλάδα, δημόσια ή ιδιωτικά, που εγκατέστησε μηχάνημα PET/CT, ήδη από το 2007, ενώ συνεχής είναι και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών είναι για μια ακόμα φορά πρωτοπόρος σε αυτό, επενδύοντας σε ειδικά λογισμικά βελτίωσης της εικόνας και τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της διαγνωστικής ακρίβειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i