Αυτός είναι ο απλός τρόπος για να βγάλεις τα μικροπλαστικά από το νερό σου

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αφαιρέσεις έως και το 90% των μικροπλαστικών από το ποτήρι σου.

water istock

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, βρισκονται παντού και είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγούμε από αυτά.

Βρίσκονται στα τρόφιμα, στο μητρικό γάλα, ακόμη και στα σύννεφα! Τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι μια απλή λύση θα μπορούσε να μειώσει τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό: το βράσιμο του.

Εμφιαλωμένο νερό: 100 φορές πιο επικίνδυνο για την υγεία σου | Μάθε γιατί

Τι έδειξε η έρευνα για τα μικροπλαστικά;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters, οι Zhanjun Li και Eddy Y. Zeng αναφέρουν ότι το βράσιμο και το φιλτράρισμα του νερού βοήθησαν στην απομάκρυνση σχεδόν του 90% των μικροπλαστικών, τα οποία βρέθηκαν σε 129.159 δείγματα νερού από τη βρύση, σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης αυτών των μικροπλαστικών δεν είναι ακόμα κατανοητός. Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωσε έναν αριθμό πιθανών κινδύνων για την υγεία που ενέχει η έκθεση σε μικροπλαστικά, αλλά ανάφερε επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Γιατί το βραστό νερό μειώνει τα μικροπλαστικά

Για τη μελέτη τους, ο Li και ο Zeng, καθηγητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou και στο Πανεπιστήμιο Jinan, αντίστοιχα, δημιούργησαν προσομοιωμένο νερό βρύσης με όλα τα κοινά ορυκτά και χημικά καθώς και τα μικροπλαστικά. Ήθελαν να καταλάβουν εάν απλώς το βραστό νερό θα ήταν αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των μικροπλαστικών.

Αυτό που βρήκαν ήταν απίστευτο, ειδικά στο "σκληρό" νερό ή σε νερό με μεγάλες συγκεντρώσεις μετάλλων όπως ασβέστιο και μαγνήσιο. Σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, το ανθρακικό ασβέστιο (το οποίο βρίσκεται συνήθως στο νερό της βρύσης) γίνεται στερεό, ενθυλακώνοντας αποτελεσματικά τα πλαστικά σωματίδια και διευκολύνοντας την αφαίρεσή τους μέσω ενός απλού φίλτρου, όπως ένα φίλτρο καφέ.

Μπορείς να το δοκιμάσεις στο σπίτι;

Επειδή η ποιότητα του νερού και η ποσότητα μικροπλαστικών στο νερό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική ανάλογα με το πού ζεις.

Το βράσιμο ωστόσο του νερού είναι σχετικά εύκολο να γίνει και έχει άλλα οφέλη για την υγεία, όπως τη θανάτωση δυνητικά επιβλαβών μικροβίων, παρασίτων και ιών.

Αν θέλεις να το δοκιμάσεις, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να περιμένεις 5 έως 10 λεπτά να αφήσεις τα στερεά να κατακαθίσουν και το νερό να κρυώσει. Στη συνέχεια, μπορείς να το φιλτράρεις από τα στερεά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοηθεί πλήρως ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, και τα οφέλη του βρασμού και του φιλτραρίσματος του πόσιμου νερού στην απομάκρυνσή τους.

Μήπως εκτός από αλάτι τρως και πλαστικό μαζί;

Με πληροφορίες από την Τhe washington post

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i