Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος έχει λιγότερη ακτινοβολία;

Ο καθηγητής Γεώργιος Κριτσέλης, Ακτινοθεραπευτής, Ογκολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών απαντάτι είναι και τι κάνει η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος.

radiotherapy istock

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT, Stereotactic Body Radiation Therapy) είναι μία μη επεμβατική, αναίμακτη θεραπεία που εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, με απόλυτη ακρίβεια σε όγκους διαστάσεων 1-3 εκ. (max 5 εκ.).

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος έχει λιγότερη ακτινοβολία;

Το χαρακτηριστικό της είναι η χορήγηση μιας και μόνο θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας ή λίγων κλασματοποιημένων υψηλών δόσεων ακτινοβολίας ακριβώς στο σημείο του όγκου, βελτιώνοντας τα ποσοστά ίασης με έναν τρόπο που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τα κλασικά σχήματα ακτινοθεραπείας.

Η SBRT χορηγείται σε 1-5 θεραπείες σε διάστημα έως δύο εβδομάδων, και αυτό είναι το πλεονέκτημά της έναντι της συμβατικής εξωτερικής ακτινοθεραπείας, κατά την οποία η χορήγηση της δόσης γίνεται καθημερινά σε βάθος αρκετών εβδομάδων. Επιπλέον, η εν λόγω θεραπεία έχει δείξει θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία και τα αποτελέσματά της είναι συγκρίσιμα με εκείνα των χειρουργικών εξαιρέσεων.

Πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία και σε ποιους απευθύνεται;

Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 15-20 λεπτά, και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η θεραπεία SBRT ενδείκνυται για ασθενείς με εντοπισμένους όγκους έως 6-7 cm ή μικρό αριθμό όγκων στο υπόλοιπο το σώμα. Εφαρμόζεται στον καρκίνο του πνεύμονα, σε όγκους του παγκρέατος, εντοπισμένος όγκους στο ήπαρ, όγκους στην περιοχή της κοιλιάς και σαρκώματα και στον καρκίνο του νεφρού. Μπορεί, επίσης, να χορηγηθεί σε ασθενείς με μικρό αριθμό μεταστάσεων (ολιγομεταστατική νόσος), π.χ. πνευμονικές μεταστάσεις, στους λεμφαδένες, οστικές μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη, στο ήπαρ, στον νεφρό.

Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (NCCN) εφαρμόζεται ως ριζική θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη αρχικού σταδίου, στον καρκίνο του παγκρέατος, στον καρκίνο του πνεύμονα σε μικρού μεγέθους όγκο που δεν δύναται να χειρουργηθεί, στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο και στον μαστό.

Αποτελεί θεραπευτική επιλογή;

Αξίζει να τονιστεί ότι η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος αποτελεί βέλτιστη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που λόγω συννοσηρότητας, για παράδειγμα, ή ηλικίας δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ακρίβεια και εστίαση χορήγησης της δόσης έτσι ώστε να μην ακτινοβοληθούν οι περιβάλλοντες υγιείς ιστοί. Επιπλέον όπλο για την ακριβή αποτύπωση του όγκου είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις μεγάλης ακρίβειας και οι καινοτόμες πλατφόρμες απεικόνισης.

Απαιτείται ιδιαίτερα προηγμένο τεχνολογικά σύστημα χορήγησης ακτινοβολίας σε εξειδικευμένο κέντρο και πάνω από όλα απαιτείται κλινική εμπειρία και εξειδίκευση του ακτινοθεραπευτή ογκολόγου, προϋποθέσεις που πληρούνται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.

SPECIAL FEATURE "FOCUS ON SELF-CARE" - ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΜΑΡΤΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ BODY WATER ΤΗΣ FRESH LINE.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i