Πώς να προστατευτείς από την αφρικανική σκόνη

Μην αψηφάς την αφρικανική σκόνη. Προστατέψου από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του νέφους σκόνης, που έχει καλύψει πολλά μέρη της Ελλάδας.

σκονη_προβληματα istock

Η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει μεταφέροντας σωματίδια από νότια μέρη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Σε αυτό το ταξίδι, τα σωματίδια συγκεντρώνουν κάθε είδους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων εκπομπών, αιθάλης και σωματιδίων καυσαερίων, καθιστώντας τη σκόνη που προσγειώνεται στην Ελλάδα πολύ πιο τοξική από ότι είναι στην Αφρική.

Τα συμπτώματα ξεκινούν με φτέρνισμα, βήχα, τη δυσκολία στην αναπνοή έως και πρόωρο θάνατο. Αυτό γιατί η αφρικανική σκόνη επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στον αέρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

Οι κίνδυνοι είναι παρόμοιοι για την υγεία με τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι η σκόνη της Σαχάρας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας: "Τα σωματίδια εισέρχονται στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματός σου, προκαλώντας δυνητικά κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις".

Όπως και με τον καπνό από τις πυρκαγιές και τη "ρύπανση μικροσωματιδίων", εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα μωρά, τα άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και των αλλεργιών.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Μείνε σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο και όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο, φόρα μάσκα προστασίας από τη σκόνη (π.χ. KN95)
  • Χρησιμοποιίησε φίλτρο HEPA σε εσωτερικούς χώρους για να καθαρίσεις τον αέρα σε κάποια δωμάτια
  • Εάν λαμβάνεις φάρμακα για πνευμονικές παθήσεις θα πρέπει να τα χρησιμοποιείς ακριβώς.
  • Με το πρώτο σημάδι δυσκολίας κατά την αναπνοή, αναζήτησε αμέσως ιατρική συμβουλή.
  • Μην τρίβεις τα μάτια σου γιατί ενδέχεται να τα τραυματίσεις λόγω της σκόνης ή να τα μολύνεις.

Για λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, τα τυπικά φάρμακα αλλεργίας, όπως τα αντιισταμινικά και τα στεροειδή ρινικά σπρέι, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i