Άντρας ή γυναίκα γιατρός: Τι να διαλέξεις για το καλό σου, συστήνει νέα έρευνα

Εάν ψάχνεις άντρα ή γυναίκα γιατρό για την πάθησή σου αναζήτησε η επιστήμη έχει έναν σημαντικό λόγο που σου συστήνει να επιλέξεις αυτό το φύλο.

άντρας και γυναίκα γιατρός istock

Οι ασθενείς έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και επανεισαγωγές στο νοσοκομείο όταν υποβάλλονται σε θεραπεία από γυναίκα γιατρό, με τις γυναίκες ασθενείς να επωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες, δείχνει νέα έρευνα.

 

Do it Like a Doctor: Τι κάνουν οι γιατροί για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα Medicare από το 2016 έως το 2019 σε περίπου 458.100 γυναίκες και σχεδόν 319.800 άνδρες ασθενείς. Από αυτούς, 142.500 και 97.500, ή περίπου το 31% και για τα δύο, αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες γιατρούς. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν θνησιμότητα 30 ημερών από την ημερομηνία εισαγωγής στο νοσοκομείο και 30 ημέρες επανεισαγωγής από την ημερομηνία εξιτηρίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine και έδειξε ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς ήταν 8,15% όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από γυναίκες γιατρούς έναντι 8,38% όταν ο γιατρός ήταν άνδρας—μια κλινικά σημαντική διαφορά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ενώ η διαφορά για τους άνδρες ασθενείς ήταν μικρότερη, οι γυναίκες γιατροί εξακολουθούσαν να έχουν το προβάδισμα με ποσοστό θνησιμότητας 10,15% σε σύγκριση με το ποσοστό 10,23% των ανδρών γιατρών.

Τα αποτελέσματα των ασθενών δεν πρέπει να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών γιατρών εάν ασκούν την ιατρική με τον ίδιο τρόπο, ανάφερε ο δρ Yusuke Tsugawa, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο τμήμα έρευνας γενικής εσωτερικής ιατρικής και υπηρεσιών υγείας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA και  κύριος συγγραφέας της μελέτης.

"Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι διαφορές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα υγείας των ασθενών", είπε ο δρ Tsugawa.

Αυτός είναι ο καλός γιατρός! Διάβασε εδώ πέντε βασικά χαρακτηριστικά

Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις διαφορές, γράφουν οι ερευνητές.

Οι άνδρες γιατροί υποτιμούν τη σοβαρότητα της ασθένειας των γυναικών ασθενών τους—προηγούμενη έρευνα είχε επισημάνει ότι οι άνδρες γιατροί υποτιμούν τα επίπεδα πόνου των γυναικών, τα γαστρεντερικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι γυναίκες γιατροί συνήθως επικοινωνούν καλύτερα με τις γυναίκες ασθενείς τους, λαμβάνοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες από αυτές που οδηγούν σε καλύτερες διαγνώσεις και θεραπεία. Οι γυναίκες ασθενείς αισθάνονται πιο άνετα να κάνουν ευαίσθητες εξετάσεις και να συμμετέχουν σε λεπτομερείς συνομιλίες με γυναίκες γιατρούς.

Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πώς και γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο και τον αντίκτυπό της στη φροντίδα των ασθενών.

"Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του γιατρού με τα αποτελέσματα των ασθενών και γιατί το όφελος από τη λήψη της θεραπείας από γυναίκες γιατρούς είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες ασθενείς, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών σε γενικές γραμμές" ανάφεραν οι ερευνητές.

6 πράγματα που πρέπει να κάνεις εάν δεν σε ακούει ο γιατρός σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i