6 πράγματα που πρέπει να κάνεις εάν δεν σε ακούει ο γιατρός σου

Εάν υποψιάζεσαι ότι ο γιατρός σου δεν σε ακούει, χρησιμοποίησε αυτές τις στρατηγικές.

doctor istock

Οι δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και γιατρών δεν είναι καινούριες. Ωστόσο, όλο και πιο συχνά οι ασθενείς νιώθουν ότι οι γιατροί τους δεν τους ακούν. Μάλιστα άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως το Long COVID, συχνά νιώθουν ότι τους παραβλέπουν και τους αγνοούν. Η απάντηση πολλές φορές από τον γιατρό είναι "Φαίνεσαι μια χαρά". Ακούγεται πολύ ωραίο. "Πάρε κάποια φάρμακα και έλα σε ένα μήνα." Αυτό δεν είναι απλώς απογοητευτικό: Μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες διαγνώσεις και καθυστερημένη φροντίδα.

Εάν υποψιάζεσαι ότι ο γιατρός σου δεν σε ακούει, χρησιμοποίησε αυτές τις στρατηγικές.

Να πάρεις τηλέφωνο το γιατρό ή όχι; 3 tips που απαντούν

1. Αφιέρωσε χρόνο στην προετοιμασία του ραντεβού

Φρόντισε να είσαι έτοιμη να εξηγήσεις στον γιατρό το γιατί είσαι εκεί. Αυτό βοηθά τον γιατρό να κάνει πιο γρήγορα τη διάγνωση. Γράψε τα συμπτώματά σου, τι συνέβαινε όταν παρατήρησες για πρώτη φορά το πρόβλημα, πόσο διήρκεσε και αν άλλαξες κάποια πράγματα ποια έκαναν το πρόβλημα καλύτερο ή χειρότερο. Να είσαι επίσης έτοιμη να βαθμολογήσεις τον πόνο που βιώνεις σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Όσο πιο συνοπτική και συγκεκριμένη είσαι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτό που λες να ακουστεί από τον γιατρό σου.

Πρώτη επίσκεψη στο γιατρό: Τι να μην ξεχάσεις να του πεις

2. Γίνε ευάλωτη

Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι και να θυμώνεις γιατί η άλλη πλευρά παίρνει αμυντική στάση και ουσιαστικά "κλείνει" την επικοινωνία. Δείξε την ευάλωτη πλευρά σου, φρόντισε να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής, τόσο για το τι βιώνεις όσο και για το πώς σε επηρεάζει η στάση του. Γράψε τις πέντε μεγαλύτερες ανησυχίες σου και μοιράσου τες με τον γιατρό. Όταν οι ασθενείς είναι ευάλωτοι σχετικά με το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και μιλούν για αυτό με πραγματική ειλικρίνεια, αυτό συχνά οδηγεί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που θα είχαν διαφορετικά.

3. Κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις

Εάν εσύ και ο γιατρός σου δεν επικοινωνείτε καλά, πάρε τον έλεγχο της συζήτησης - και της υγείας σου - κάνοντας έξυπνες ερωτήσεις που απαιτούν απάντηση. Για παράδειγμα:

  • Τι μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζω;
  • Ποιο είναι το συγκεκριμένο όνομα της διάγνωσής σας; (Γνωρίζοντας ότι αυτό θα σου επιτρέψει να κάνεις τη δική σου έρευνα στο σπίτι)/.
  • Είναι σοβαρό το πρόβλημα;
  • Θα επουλωθεί πλήρως ή θα απαιτεί συνεχή διαχείριση;
  • Ποια μελλοντικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι χρειάζομαι επείγουσα περίθαλψη ή follow up;
  • Πότε και πώς θα λάβω τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου;
  • Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι μη διστάσεις να ρωτήσεις: Μπορείτε να μου το εξηγήσετε με πιο απλά λόγια; Ή: Μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό;

4. Πάρε κάποιον μαζί σου

Ζήτησε από κάποια φίλη ή ένα μέλος της οικογένειας να σε συνοδεύει στα ραντεβού. Εκτός από την υποστήριξη που θα σου δώσει, μπορεί να φανεί χρήσιμη όπως να γράψει τις πληροφορίες του γιατρού καλύπτοντας τυχόν κενά στη μνήμη σου, κάνοντας επιπλέον ερωτήσεις στον γιατρό ή θυμίζοντάς σου πράγματα που δεν ανέφερες στην επίσκεψη.

5. Να επιμένεις

Εάν ο γιατρός σου δεν απαντά στις ερωτήσεις σου, είτε τις επαναλαμβάνεις είτε τις επαναδιατυπώνεις με διαφορετικό τρόπο. Αν και πάλι δεν καταλήξει πουθενά η συζήτηση, ακολούθησε μία από αυτές τις δηλώσεις: "Είναι πολύ σημαντικό για μένα να κατανοήσετε τις ανησυχίες μου". "Ανησυχώ για την κατάστασή μου και πρέπει να μάθω περισσότερα". Ή: "Καταλαβαίνω ότι έχετε άλλους ασθενείς να δείτε, αλλά δεν έχω κατανοήσει καλά τη διάγνωση. Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σημερινή επίσκεψη με την επίλυση της μεγαλύτερης ανησυχίας μου. Πώς προτείνετε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να χρειαστεί να περιμένω εβδομάδες για άλλο ραντεβού;"

6. Ζήτα δεύτερη γνώμη ή άλλαξε γιατρό

Εάν δεν σημειώνεις καμία πρόοδο με το γιατρό σου μετά από δύο ή τρεις επισκέψεις, μάλλον είναι καιρός να αρχίσεις να αναζητάς νέο γιατρό. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να του μιλήσεις και να του εξηγήσεις ότι δεν σου έδωσε τη δέουσα προσοχή. Ίσως αυτό τον κινητοποιήσει να αλλάξει προσέγγιση. 

Ανάλογα με το πόσο δυσαρεστημένη είσαι, θα μπορούσες επίσης να κάνεις κριτική, να τον βαθμολογήσεις στο google rate, να αφήσεις κάποιο σχόλιο στο site του. Εάν αντιμετωπίζεις ένα σοβαρό ζήτημα - όπως το ότι σου συνταγογράφησε λάθος φάρμακα ή δεν σου έδωσε έγκαιρα τα αποτελέσματα των εξετάσεών σου, ίσως είναι σκόπιμο να το καταγγείλεις στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής σου.

Να θυμάσαι: Η φωνή σου έχει σημασία. Όταν είσαι ενδυναμωμένος ασθενής, μπορείς να ενδυναμώσεις και τους άλλους γύρω σου, και αυτό μπορεί να αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη όπως την ξέρουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i