Το μυαλό σου λέει "σταμάτα"; 8 τρόποι να αποκτήσεις ψυχική αντοχή

Aυτοί είναι οι τρόποι για να ανακτήσεις τον έλεγχο όταν ο εγκέφαλός σου φωνάζει "Σταμάτα" και να αποτκήσεις ψυχική αντοιχή, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης.

mind_body istock

Γυμνάζεσαι. Γυμνάζεσαι σκληρά και ο εγκέφαλός σου θέλει να τα παρατήσει, πριν το κάνει το σώμα σου. Αλλά πρέπει να σταματήσεις για να ακούσεις τη φωνή στο μυαλό σου που σου λέει "φτάνει" ή να την αγνοήσεις και να συνεχίσεις τον αγώνα σου;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ξεκινά με την καλύτερη κατανόηση της διαφοράς μεταξύ σωματικής και πνευματικής κόπωσης, η οποία, συγγνώμη, δεν είναι πάντα προφανής. Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις για την ψυχική αντοχή, ώστε να αποφασίσεις ποιες φωνές αξίζει να ακολουθήσεις και ποιες όχι.

Τι συμβαίνει στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης; 

Είναι αλήθεια ότι ο εγκέφαλός σου στέλνει σήματα κινδύνου όταν πιστεύει ότι το σώμα σου κινδυνεύει. Μπορείς όμως να το αλλάξεις αυτό λέγοντας: "Είμαι σε προπόνηση, το σώμα μου δίνει σήμα στο συμπαθητικό νευρικό μου σύστημα να παγώσει. Έτσι, πρέπει να πάρω αμέσως μια απόφαση για το πώς θα αντιδράσω".

Η άσκηση σε ωθεί να περάσεις τα όριά σου, σε ωθεί σε έναν κόσμο στον οποίο είσαι αναγκασμένη να λύνεις προβλήματα εν κινήσει. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει ο εγκέφαλός σου είναι να σε προστατεύσει και να σε κρατήσει ζωντανή.

Όταν αντιμετωπίζεις αυτές τις προκλητικές καταστάσεις, ο προμετωπιαίος φλοιός, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη λογικών αποφάσεων κάνει ό,τι μπορεί για να σε απομακρύνει από τον κίνδυνο. Αλλά αυτό καθιστά πιο δύσκολο τη στιγμή που η ψυχική σου αντοχή καταρρέει. Αυτό οφείλεται στο πώς οι πληροφορίες ταξιδεύουν στον εγκέφαλό σου. Οι πληροφορίες περνούν από το μεταιχμιακό σου σύστημα, το οποίο είναι το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα, προτού μετακινηθεί στον λογικό προμετωπιαίο φλοιό. Όταν βάζεις το χέρι σου σε μια ζεστή εστία, τη βγάζεις αμέσως, πριν καν το σκεφτείς, έτσι δεν είναι; Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις δύσκολες προπονήσεις.

8 τρόποι να αποκτήσεις ψυχική αντοχή

Τώρα που ξέρεις τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν γυμνάζεσαι, μπορείς να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς αυτές τις γνώσεις για να χτίσεις ψυχική αντοχή κατά τη διάρκεια αυτών των /σκληρών προπονήσεων. Δες πώς:

1. Επιβράδυνε

Ο καθένας κάνει αυτόματες σκέψεις, Για παράδειγμα, το "θέλω να εγκαταλείψω" είναι μια αυτόματη σκέψη. Η άσκηση, από τη φύση της, σε βγάζει από την ομοιόσταση και ξεκινά αυτή την απόκριση μάχης ή φυγής, αλλά η επιβράδυνση των σκέψεών σου σου δίνει αρκετό χρόνο για να ελέγξεις το μυαλό σου. Δώσε χρόνο και αφουγκράσου το ένστικτό σου αν θα τα παρατήσεις ή όχι. 

2. Αποκρυπτογράφησε την ενόχληση

Πόνος εναντίον ταλαιπωρίας, ανεκτός εναντίον αφόρητου πόνου - ανεξάρτητα από το πώς τον αποκαλείς, το να προσδιορίσεις τι βιώνεις είναι η διαφορά ανάμεσα στο να κερδίσεις ή να τραυματιστείς. Υπάρχουν στιγμές που ο εγκέφαλός σου σου λέει να σταματήσεις επειδή προπονείσαι υπερβολικά ή κινδυνεύεις να εξουθενωθείς ή να τραυματιστείς, τότε πρέπει να τον ακούσεις.

Σκέψου όταν νιώθεις πόνο: Μήπως αυτός ο πόνος λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μου ή είναι αναμενόμενος λόγω αυτής της προπόνησης; Η γραμμή του καθενός μεταξύ δυσφορίας και πόνου διαφέρει, αλλά η αποδοχή του πόνου είναι σημαντική για την πρόληψη τραυματισμών. Εάν λοιπόν πονάς, σταμάτα.

3. Μάθε ποιος μιλάει

Υπάρχουν στιγμές που ο εγκέφαλός σου σου λέει: "Μπορείς να συνεχίσεις αλλά δεν θέλω". Γιατί ο εγκέφαλός σου λέει ότι δεν έχει όρεξη να κάνει αυτό το επιπλέον σετ push-ups; Πίσω από τη φωνή είναι η έλλειψη ύπνου ή η έλλειψη κινήτρου που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη; Μάθε ποιος μιλάει.

4. Θυμήσου τον σκοπό σου

Συχνά μπορείς να σιωπήσεις τη φωνή που σου λέει να σταματήσεις. Ο καθορισμός προθέσεων για κάθε προπόνηση μπορεί να σε βοηθήσει. Κάθε προπόνηση έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό: επικεντρώσου στο να κάνεις ό,τι χρειάζεσαι για να το πετύχεις.

5. Χρησιμοποίησε την αναπνοή σου

Το να εστιάσεις στην αναπνοή σου μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην ακούς τις φωνές στο κεφάλι σου ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνεις το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα.

Όταν σκέφτεσαι την αναπνοή σου, αυτές οι αποτρεπτικές σκέψεις ηρεμούν, επειδή δεν έχεις την ικανότητα να σκέφτεσαι και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι, η εστίαση στην αναπνοή σου θα σου δώσει κάτι στο οποίο πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου.

6. Βρες αυτό που είναι διασκεδαστικό για εσένα

Μην ξεχνάς ότι η φυσική κατάσταση πρέπει να είναι ευχάριστη. Η καλύτερη προπόνηση για εσένα θα είναι αυτή που θα σε εμπνέει να ανταποκριθείς στις προκλήσεις της. Και ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας που κάνεις, μην ξεχνάς πόσο δύναμη μπορεί να σου δώσει μια καλή λίστα με αγαπημένα τραγούδια.

7. Κάνε απολογισμό

Η απόφασή σου να παραιτηθείς σε μετακινεί μπροστά ή μακριά από εκεί που προσπαθείς να πας; Κάνε έναν απολογισμό των συναισθημάτων σου, μετά την προπόνηση, αναλογιζόμενη την απόφασή σου να τα παρατήσεις και ρώτα τον εαυτό σου εάν ήταν η σωστή επιλογή ή εάν, εκ των υστέρων, θα μπορούσες να είχες πιεστεί λίγο περισσότερο.

8. Έχε υπομονή και μείνε συνεπής

Δεν ξυπνάς και απλά τρέχεις έναν μαραθώνιο. Εκπαιδεύεσαι για εβδομάδες, μήνες, χρόνια για να το κάνεις αυτό. Ο εγκέφαλός σου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ακριβώς όπως με τη σωματική προπόνηση που σε φέρνει πιο κοντά στους στόχους της φυσικής σου κατάστασης, έτσι πρέπει να εκπαιδεύσεις και το μυαλό σου. Γι' αυτό αντιμετώπιζε τις προπονήσεις σου ως ευκαιρίες για να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου, έτσι ώστε όταν το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα ξεκινά να σου "φωνάζει", να μπορείς να επιβραδύνεις, να μετρήσεις τι συμβαίνει, να αξιολογήσεις εάν υπάρχει πραγματική απειλή και να αποφασίσεις πώς να αντιδράσεις.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i