Do it Like a Doctor: Τι κάνουν οι γιατροί για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Ειδικά εν μέσω πανδημίας, καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο να δούμε τι κάνουν οι ειδικοί προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

woman doctor iStock

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ειδικά εν μέσω πανδημίας, καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο να δούμε τι κάνουν οι ειδικοί προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Κοιμούνται αρκετά

Οι καθημερινές συνήθειες είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ύπνος είναι μια αναγκαιότητα, όχι μια πολυτέλεια. Οι ειδικοί φροντίζουν να κοιμούνται 7 έως 8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Σε περίπτωση δυσκολίας, ένας σύντομος υπνάκος (διάρκειας μικρότερης των 30 λεπτών) μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη μέρους του ελλείμματος.

Διατηρούν μια ρουτίνα ύπνου

Ένα τελετουργικό πριν από τον ύπνο μπορεί να προετοιμάσει το σώμα τους για ύπνο και να τους βοηθήσει να βεβαιωθούν ότι κοιμούνται αρκετά. Έτσι, πρέπει κανείς να ξεκινήσει σβήνοντας τα φώτα πριν από τον ύπνο για να προετοιμάσει το μυαλό του για ύπνο, στη συνέχεια να τοποθετήσει τα μαξιλάρια και τα σεντόνια του όπως πρέπει για να κοιμηθεί. Μπορεί να ακολουθήσει ένα μπάνιο ή λίγο τσάι χαμομηλιού για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

Είναι δραστήριοι

Κάνουν την τακτική άσκηση μέρος της ζωής τους. Ένας καλός στόχος είναι 30 έως 45 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Πιθανόν να υπάρχουν μέρες που κάποιος δεν θα θέλει να γυμναστεί, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είτε πρόκειται για έναν περίπατο, είτε για ποδήλατο, είτε για άρση βαρών, καθένας μπορεί να βρει αυτό που του αρέσει να κάνει και μια ώρα και μέρα που τον βολεύει. Αυτό θα διευκολύνει ώστε η άσκηση να γίνει μια υγιής συνήθεια.

Διαβάστε Επίσης

Διαχειρίζονται το άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα κάποιου να καταπολεμά τις ασθένειες. Υπάρχουν πράγματα όμως που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείρισή του όπως μια ευχάριστη δραστηριότητα, για παράδειγμα μια βόλτα στη φύση.

Είναι προσεκτικοί

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να είναι συνεχώς απασχολημένοι, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά καλό για τον οργανισμό. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να επανεκπαιδεύσουν τον εαυτό τους να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο και να αντιλαμβάνονται πότε είναι έτοιμοι να πάθουν burn out, ώστε να "ρίχνουν" τους ρυθμούς τους.

Τρώνε σωστά

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δίνει στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί όπως πρέπει. Το διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα -- όπως ψάρι, κοτόπουλο, τόφου ή φασόλια και μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεται το junk food, επειδή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμπιστεύονται τις φυσικές πηγές

Αν αισθάνονται ότι έχουν προσβληθεί από κάτι, δεν χρειάζεται να παίρνουν συμπληρώματα για να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αντί για δισκία βιταμίνης C, επιλέγουν τσάι με τζίντζερ ή μέλι. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ικανότητά τους να καταπολεμούν τα μικρόβια μπορεί να εξασθενεί λίγο. Αν παρατηρήσουν ότι κρυολογούν πιο συχνά, μπορούν να δοκιμάσουν να βάλουν περισσότερο ψευδάργυρο στη διατροφή τους από τροφές όπως τα θαλασσινά και τα φασόλια.

Ενημερώνονται για τα εμβόλια

Για να βεβαιωθούν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, είναι σημαντικό να ενημερώνονται για τους εμβολιασμούς. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, εμβόλιο Tdap (τέτανος, κοκκύτης και διφθερίτιδα), εάν δεν το έκαναν ως έφηβοι, και αναμνηστικό εμβόλιο Td (τέτανος και διφθερίτιδα) κάθε 10 χρόνια. Οι ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται επίσης τα εμβόλια που προστατεύουν από τον έρπητα ζωστήρα, τη μηνιγγίτιδα και την πνευμονία.

Διαβάστε Επίσης

Συνδέονται με άλλους

Δεν υποτιμούν τη δύναμη της σύνδεσης με άλλους. Η συναναστροφή με ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν μπορεί να μειώσει το στρες και αυτό με τη σειρά του να κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια εβδομαδιαία συνάντηση με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική και σωματική υγεία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i