12 φυσικοί τρόποι για ενίσχυση των οιστρογόνων στο σώμα μας

Plus: Οι τρόποι για την ενίσχυση της προγεστερόνης με φυσικό τρόπο.

woman menopause iStock

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι δύο σημαντικές ορμόνες του φύλου στο ανθρώπινο σώμα. Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του φύλου και τις αναπαραγωγικές ικανότητες στις γυναίκες. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη που παίζει υποστηρικτικό ρόλο στον έμμηνο κύκλο και την εγκυμοσύνη.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, όπως κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση, τη σεξουαλική επιθυμία, την υγεία των οστών και πολλά άλλα.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν μερικοί τρόποι ενίσχυσης των οιστρογόνων στο σώμα φυσικά.

1. Σόγια

Τα φασόλια σόγιας και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως το τόφου, είναι μια καλή πηγή φυτοοιστρογόνων. Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τα οιστρογόνα στον οργανισμό, συνδεόμενα με τους υποδοχείς οιστρογόνων.

2. Σπόροι λιναριού

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτοοιστρογόνων. Τα κύρια φυτοοιστρογόνα στο λινάρι ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον μεταβολισμό των οιστρογόνων.

3. Σουσάμι

Οι σπόροι σησαμιού είναι μια άλλη διατροφική πηγή φυτοοιστρογόνων.

4. Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την ενεργοποίηση των οιστρογόνων στο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων.

Τα υψηλότερα επίπεδα των βιταμινών Β-2 και Β-6 συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην επίδραση αυτών των βιταμινών στον μεταβολισμό των οιστρογόνων.

5. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D λειτουργεί ως ορμόνη στο σώμα. Τόσο η βιταμίνη D όσο και τα οιστρογόνα συνεργάζονται για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σύνδεση μεταξύ αυτών των ορμονών οφείλεται στον ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στη σύνθεση των οιστρογόνων. Αυτό υποδεικνύει ένα πιθανό όφελος από τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

6. Βόριο

Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που έχει ποικίλους ρόλους στο σώμα. Έχει ερευνηθεί για τα θετικά του οφέλη στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Το βόριο είναι επίσης απαραίτητο για τον μεταβολισμό των σεξουαλικών ορμονών της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το βόριο επηρεάζει τους υποδοχείς οιστρογόνων επιτρέποντας στο σώμα να χρησιμοποιεί ευκολότερα τα διαθέσιμα οιστρογόνα.

7. DHEA

Η DHEA ή δεϋδροεπιανδροστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη που μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Μέσα στο σώμα, η DHEA Source μετατρέπεται πρώτα σε ανδρογόνα και στη συνέχεια σε οιστρογόνα.

8. Μαύρη cohosh

Η μαύρη cohosh είναι ένα παραδοσιακό βότανο των ιθαγενών της Αμερικής που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης και των εμμηνορροϊκών προβλημάτων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περιέχει επίσης ορισμένες ενώσεις που διεγείρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων. Αν και χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα πιθανό όφελος των συμπληρωμάτων μαύρης cohosh όταν τα οιστρογόνα είναι χαμηλά.

9. Λυγαριά

Η λυγαριά είναι μια παραδοσιακή φυτική θεραπεία που είναι πιο γνωστή για τη χρήση της σε γυναικολογικές καταστάσεις.

Το είδος Vitex όμως, στο οποίο περιλαμβάνεται η λυγαριά, έχει παρουσιάσει οιστρογονικές επιδράσεις στις δόσεις 0,6 και 1,2 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους. Αυτά τα οφέλη προέρχονται πιθανότατα από ένα φυτοοιστρογόνο στη λυγαριά που ονομάζεται απιγενίνη.

10. Έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο που περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, καθιστώντας το δημοφιλές συμπλήρωμα για καταστάσεις όπως η εμμηνόπαυση. Υπάρχουν ακόμη πολύ λίγες πρόσφατες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαίου νυχτολούλουδου για τα οιστρογόνα.

11. Κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που περιέχει ένα σύνολο φυτικών ενώσεων που ονομάζονται ισοφλαβόνες και μπορεί να δρουν όπως τα οιστρογόνα στο σώμα.

Μελέτες έχουν δείξει σημαντική αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων με τα συμπληρώματα κόκκινου τριφυλλιού.

12. Dong quai

Το Dong quai (ή Κινεζική αγγελική) είναι ένα παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο που λαμβάνεται συνήθως για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όπως και τα άλλα παραπάνω φυτικά συμπληρώματα, το dong quai περιέχει ενώσεις που λειτουργούν ως φυτοοιστρογόνα.

Διαβάστε Επίσης

Τρόποι για την ενίσχυση της προγεστερόνης με φυσικό τρόπο

Τα χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να συνοδεύονται πολλές φορές και από χαμηλή προγεστερόνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο κατά την εμμηνόπαυση, όταν οι περισσότερες από τις γυναικείες ορμόνες πέφτουν δραστικά.

Η προγεστερόνη ενισχύεται συνηθέστερα μέσω κρεμών και φαρμάκων, αλλά κάποιοι μπορεί να προτιμούν μια πιο φυσική προσέγγιση. Ένας πιθανός τρόπος ενίσχυσης της προγεστερόνης είναι μέσω φυτικών συμπληρωμάτων.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φυτικά συμπληρώματα αποτελεσματικά για την ενίσχυση της προγεστερόνης. Ένας καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν φυσικά τα επίπεδα προγεστερόνης είναι μέσω μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής μπορεί να παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τον μεταβολισμό της προγεστερόνης.

Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως τα σταυρανθή λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και η διαχείριση του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών.

Ωστόσο, οι φυσικές παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές για όλους. Ορισμένοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • εξάψεις
  • διακυμάνσεις της διάθεσης
  • πόνο στο σεξ
  • κατάθλιψη

Όταν αυτά τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και οι φυσικές μέθοδοι δεν βοηθούν, υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι μια κοινή θεραπεία για την εμμηνόπαυση. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης με:

  • χάπια
  • κρέμες
  • κολπικά υπόθετα

Οι κίνδυνοι της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο:

  • θρόμβων αίματος
  • καρδιαγγειακής νόσου
  • εγκεφαλικού επεισοδίου
  • καρκίνου του μαστού

Προφυλάξεις

Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ορισμένες γυναίκες παράγουν φυσιολογικά περισσότερα οιστρογόνα από ότι προγεστερόνη. Η χορήγηση συμπληρωμάτων για χαμηλά οιστρογόνα μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτού του είδους την ορμονική ανισορροπία.

Τα συμπτώματα των υψηλών οιστρογόνων στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • φούσκωμα
  • ακανόνιστες περιόδους
  • διακυμάνσεις της διάθεσης
  • άγχος
  • προβλήματα μνήμης

Οι άνδρες μπορεί επίσης να εμφανίσουν ανάλογο πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζεται ως γυναικομαστία, στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα.

Εάν κάποιος αρχίσει να εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά τη χρήση φυσικών συμπληρωμάτων οιστρογόνων, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικά πολλά οιστρογόνα.

Πότε να επισκεφθείς τον γιατρό

Εάν οι φυσικές θεραπείες δεν βοηθούν τα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων ή της προγεστερόνης, ίσως ήρθε η ώρα ο ασθενής να επισκεφθεί έναν γιατρό. Μπορεί να συζητήσει μαζί του και για άλλες παρεμβάσεις, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων χαμηλών οιστρογόνων.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i