Έτσι θα παραμείνουμε υγιείς στα 50+

Τα μυστικά της καλής υγείας και τα SOS για την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας.

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο 
(mariaprokopiou.gr)

Η ζωή της γυναίκας είναι πολυδιάστατη και ιδιαίτερα απαιτητική. Κάθε δεκαετία που περνά μας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, αλλά παράλληλα πρέπει να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε και στις διαφορετικές απαιτήσεις του σώματός μας ώστε να παραμένουμε δραστήριες και υγιείς. 

Μείνε υγιής στα 50+

Για πολλές γυναίκες το να είναι 50+ είναι μια υπέροχη και ξεχωριστή στιγμή. Έχεις βιώσει πολλά στη ζωή σου και έχεις πετύχει πολλούς από τους στόχους σου. Τα παιδιά σου ανεξαρτητοποιούνται και τώρα έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα! Σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι σημαντικό να δώσεις προτεραιότητα στην πρόληψη. Είναι μια στιγμή που θα ακούσεις πολλά για τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που σταδιακά μειώνεται, καθώς εγκαθίσταται η εμμηνόπαυση. Δεν είναι μυστικό ότι, καθώς μεγαλώνεις, βιώνεις αλλαγές στο σχήμα του σώματος αλλά και στο επίπεδο ενέργειας. Όχι μόνο ο μεταβολισμός σου έχει επιβραδυνθεί, αλλά και η άλιπη μυϊκή μάζα του σώματός σου μετατρέπεται σταδιακά σε λίπος. 

Τα πρέπει των 50+

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι πιο σημαντική από ποτέ, επειδή μια μέτρηση μέσης μεγαλύτερη από 88 εκ. αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει τόνωση των μυϊκών ομάδων για την ενίσχυση του σκελετού και αερόβια άσκηση με σκοπό τη διατήρηση του σωματικού βάρους. 

Διαβάστε Επίσης

Τι να συζητήσεις με τον γιατρό σου

Η τακτική εξέταση και ο έλεγχος υγείας θα σε βοηθήσουν να είσαι στην καλύτερη φόρμα σου. Εκτός από τις συνήθεις οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις, οργάνωσε ετήσια ραντεβού για:
‣    Έλεγχο αρτηριακής πίεσης.
‣    Έλεγχο για σάκχαρο και χοληστερόλη.
‣    Έλεγχο καρκίνου του δέρματος.
‣    Τεστ Παπανικολάου και πυελική εξέταση.
‣    Μαστογραφία.
‣    Έλεγχο για οστεοπόρωση.
‣    Κολονοσκόπηση

Shape tip: Η άσκηση βοηθά, επίσης, στη διαχείριση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και καταπραΰνει τα δυσάρεστα και ανεπιθύμητα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i